5 coole weetjes over cold brew coffee 

Geen categorie
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Met de lange, hete zomerdagen in aantocht, kom je misschien in de verleiding om naar een ijskoffie te grijpen, maar als je nog nooit cold brew koffie hebt geprobeerd, dan zijn hier enkele interessante feiten over cold brew koffie die je moet weten! Cold brew is anders dan ijskoffie omdat cold brew ongeveer 24 uur in water op kamertemperatuur is gedrenkt voordat het wordt geserveerd. Als je het nog niet eerder hebt geprobeerd, is het de perfecte zomerdrank en deze interessante feiten over cold brew coffee zullen je helpen er nog meer van te genieten. Maak je het met een ingebouwde koffiemachine? Een opstalverzekering vergelijken en afsluiten is dan zeker een aanrader aangezien dit het apparaat zal verzekeren! 

Onduidelijke oorsprong 

Traditionele koffie zoals we die nu kennen, werd voor het eerst ontdekt in Ethiopië (Oost-Afrika) en Jemen (Zuid-Arabië), toen het vroegste geloofwaardige bewijs van koffiedrinken in het midden van de 15e eeuw verscheen. De oorsprong van cold brew coffee is echter nog steeds onduidelijk. Sommige bronnen stellen dat de koude variëteit afkomstig was van een oud Peruaans proces en sommige beweren dat het door Nederlandse handelaren uit Indonesië in de 17e eeuw in Japan werd geïntroduceerd! Hoe dan ook, het proces van het koud zetten van koffie bestaat al eeuwen, dus het is niets nieuws. 

Minder cafeïnegehalte

Niet dat we altijd minder cafeïne willen, maar cold brew koffie bevat doorgaans 20% minder cafeïne dan de traditionele hot-brewed variant. Dit feit hangt echter af van een aantal factoren: de maling, de tijdsduur van het trekken, de verhouding koffie tot water en de hoeveelheid oplosbare cafeïne in de boon. Het is typisch dat de meeste brouwmethoden niet alle cafeïne uit de bonen halen, maar cold brew koffie extraheert traditioneel meer cafeïne dan wanneer het wordt verwarmd. 

Geen hitte

Een van de meest voor de hand liggende feiten over cold brew koffie is dat het koud is! Er worden nooit verwarmingselementen geïntroduceerd in het proces van het koud zetten van koffie, ooit! Cold brew (of koude persing) is eenvoudigweg de methode om koffiedik minstens 12 uur in kamertemperatuur of koud water te laten trekken, maar dit kan tot 24 uur duren. Het koffiedik wordt er vervolgens uitgefilterd en het vloeibare concentraat dat overblijft wordt rechtop of verdund geserveerd (afhankelijk van hoe je je koffie lekker vindt). 

Smaakt zoeter

Cold brew koffie smaakt eigenlijk een stuk zoeter dan traditionele hot brew koffie omdat cold brew ongeveer 67% minder zuur heeft dan warm gezette koffie (waardoor het makkelijker te drinken is als je een gevoelige maag hebt). Cold brew kan echter net zo vol en soepel zijn als de warme variant. Sommige mensen drinken hun koude brouwsel nog steeds met een suikersiroop, en het werkt ook goed met melk. 

Veel gebruik

Het cold brew vloeibare concentraat dat overblijft na het brouwen kan worden gebruikt voor het maken van koffie-ijs, koffie-ijsblokjes (om je gewone ijskoffie beter te laten smaken), met koffie doordrenkte brownies en andere zoete lekkernijen zoals koffiefudge. Zelfs koffiesmoothies smaken best goed als je een deel van het concentraat mengt met een banaan, sojamelk en yoghurt. 

Waar wil je over lezen?

Geen categorie