5 tips voor de beginnende thuisbarista

Piston espresomachine
Bijgewerkt op 12 apr 2023

De koffiewereld is constant in beweging. Tot kort geleden verkozen thuisbarista’s snelle koffiezetmethoden boven filterkoffie. De espressomachine was dé methode om koffie te zetten, zodat er snel en eenvoudig koffie gezet kon worden.

Vandaag de dag krijgen koffieliefhebbers wereldwijd steeds meer waardering voor traditionele koffiezetmethoden, zoals de snelfilter, de cafetiére én de pour over.

Experimenteren = leren

Terug naar de basis – is de koffietrend van dit moment. Kleine wijzigingen in de manier van koffiezetten kunnen een grote impact hebben op de smaak van de koffie.

Dat maakt het experimenteren met verschillende koffiezetmethoden nou juist zo leuk.

Een thuisbarista die meer wilt leren over koffie probeert verschillende soorten koffiebonen uit op verschillende koffiezetmethoden.

1. Welke zetmethode ga ik gebruiken?

Koffie zetten kan op verschillende manieren. De keuze is reuze met verschillende koffiemachines en slow koffiezetmethoden zoals bijvoorbeeld filterkoffie of een french press.

Met slow coffee zetmethoden heb je meer invloed op de smaak, omdat je alle handeling zelf uitvoert. Bij espresso apparaat doe je alle handelingen zelf zoals een thuisbarista dat hoort te doen.

2. Terug naar de basis

Een espressomachine kan behoorlijk duur zijn. Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatieve espressomachine betaal je al gauw meer dan € 300.

Als beginnende barista is het verstandiger om voor voordeligere zetmethoden te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan slow coffee methoden. Voor enkele tientjes koop je al een french press koffie , een aeropress of een chemex. Terug naar de basis!

Door terug te gaan naar de basis en te kiezen voor slow coffee methoden leer je meer over koffie en daarnaast geef je jezelf de tijd om erachter de komen of koffie een passie voor jou is of niet.

Je zult niet de eerste persoon zijn die een dure espressomachine koopt en er later achter komt dat koffie niet helemaal jouw passie is. Of het kan zo zijn dat je achteraf niet genoeg tijd blijkt te hebben voor het zetten van koffie. Wie meer wilt leren over koffie, zal er tenslotte tijd in moeten steken.

3. Probeer verschillende soorten koffiebonen uit als thuisbarista

Proeven, proeven en nog eens proeven. Door verschillende soorten koffiebonen uit te proberen leer je het verschil tussen koffiebonen uit verschillende gebieden kennen. Zo smaakt koffie uit Ethiopië anders dan koffie uit Brazilië.

De meeste koffieliefhebbers beschouwen het als een uitdaging om de beste koffie te vinden. Daarbij is deze zoektocht interessant, omdat iedereen een andere smaak heeft en de uitkomst van het experimenteren niet voor iedereen hetzelfde zal zijn.

Bekijk hier de beste koffiebonen uit ons assortiment. Wanneer je meerdere koffiebonen in één keer wilt uitproberen kun je kiezen voor een koffiebonen proefpakket.

4. Koffiemolen is een absolute must

Een koffiemolen is een belangrijke tool voor een thuisbarista, omdat het hiermee grote invloed op de smaak kan uitoefenen. Daarom raden we jou aan om een handmatige of elektronische koffiemolen te kopen.

De elektronische koffiemolens zijn over het algemeen nauwkeuriger, maar je betaalt er ook een hogere prijs voor. De handmatige koffiemolens zijn goedkoper en werken over het algemeen prima.

Wanneer je een espressomachine gebruikt of Turkse koffie gaat zetten, is het beter om te kiezen voor een elektronische koffiemolen, aangezien je hier een hele fijne maalgraad voor nodig hebt.

Bekijk hier de beste handmatige en elektrische koffiemolens.

5. Welke factoren hebben invloed op de smaak?

Wanneer je thuis aan de slag gaat als thuisbarista is het belangrijk om te beseffen dat er meerdere factoren een invloed hebben op de smaak van de koffie.

Ten eerste heeft de temperatuur van het water invloed op de smaak van de koffie. De ideale watertemperatuur is tussen de 92 en 96 graden Celsius. Probeer binnen deze range te blijven.

De maalgraad van de koffie

De grootste uitdaging ligt bij het instellen van de maalgraad – deze heeft namelijk, zoals al eerder benoemd, een grote invloed op de smaak. Een kleine wijziging in de maalgraad heeft al invloed op de smaak.

Uiteindelijk heeft de maalgraad van de koffie invloed op de duur van de extractie. Hoe langer de extractie hoe meer bittere smaken je uit de koffie onttrekt. Bij een kortere extractie zullen vooral zure smaken in de koffie terecht komen.

Waar wil je over lezen?

Piston espresomachine