5 barista tools die iedere koffieliefhebber in huis moet hebben

Koffie tips
Bijgewerkt op 12 apr 2023

De meeste thuisbarista’s willen het direct serieus aanpakken. Ze kopen een dure pistonmachine en verwachten dat de koffie hetzelfde smaakt als in hun favoriete koffiebar.

Mooi niet dus. Uiteraard, de koffiemachine is belangrijk voor de kwaliteit van de koffie. Maar geeft niet de doorslag. In dit artikel geven we 5 tools die jou laten inzien dat een dure espressomachine niet nodig is.

Deze 5 tools zijn in eerste instantie voldoende. Doe je de dingen goed en koop je de lekkerste koffiebonen, dan kun je met deze tools heerlijke koffie zetten. Pas als je zeker weet dat je het koffiezetten helemaal geweldig vindt, koop je een espressomachine.

Met 5 baristatools kun je namelijk een heel eind komen en hele lekkere koffie zetten. Lees snel verder over welke 5 tools wij het hebben.

5 musthave tools voor zelfgemaakte koffie

Wie thuis betere koffie wilt zetten, zal zich vooral op verschillende variabelen moeten richten, zoals: de watertemperatuur, de maalgraad van de koffie en de hoeveelheid koffie die je gebruikt.

De onderstaande tools maken het makkelijker om deze variabelen te checken, waardoor de kwaliteit van jouw koffie automatisch verbeterd. De tools zijn spotgoedkoop in vergelijking met de espressomachine en helpen jou met het maken van overheerlijke koffie:

1. Thermometer: deze heb je nodig voor het checken van de watertemperatuur. De watertemperatuur heeft invloed op de extractie.

Als het water te warm of te koud is kan het zijn dat de smaakpotentie van een koffieboon niet benut wordt. Met een thermometer kun je altijd meten of het water op temperatuur is (92 – 96 graden is gewenst).

2. Waterkoker: de meeste mensen hebben als een waterkoker in huis. Wanneer je wilt gaan werken met handbrew (filterkoffie, zoals chemex, V60 etc.) zal je een waterkoker in huis moeten halen.

Met een waterkoker kun je water eenvoudig en snel op temperatuur brengen. Vervolgens kun je met de thermometer meten of het water op de gewenste temperatuur is.

3. Koffiemolen / grinder: de grinder is absoluut een must-have. De grinder stelt je in staat om de koffiebonen zelf te malen, waardoor de koffie verser is op het moment dat je het gaat brewen.

Daarnaast heb je voor elke zetmehode een andere maalgraad nodig, waardoor een grinder haast onmisbaar is. Een grinder kan nog wel eens de duurste investering worden. Je hebt ze vanaf € 50, maar ook vanaf enkele honderden euro’s.

Bekijk onze testresultaten van 2021 met de beste koffiemolens.

4. Precisie weegschaal (in grammen): ook de precisie weegschaal is een musthave. Zeker omdat je voor elke zetmehode een andere ratio nodig hebt. Het wegen van de koffie op de losse pols werkt vaak niet nauwkeurig genoeg.

Enkele grammen te veel of te weinig hebben namelijk al invloed op de smaak van de koffie. Een precisie weegschaal is verkrijgbaar vanaf € 20,- á € 30,-.

Bekijk hier de beste barista weegschaal die wij aanraden.

5. De zetmethode / brewer: in plaats van een duur espressoapparaat koop je dus een handbrew voor een paar tientjes. Doordat de prijs zo laag is, kun je met verschillende zetmethodes experimenteren.

We raden je aan om met de chemex te starten en vervolgens verschillende brewmethoden uit te proberen.

SUCCES! Als je vragen hebt, kun je ons altijd een berichtje sturen via het contactformulier.

Lees hier onze blog met de 5 beste elektrische melkopschuimers


Wat doet wij nog meer?

Jaarlijks testen wij verschillende soorten koffieapparaat: van de beste koffiezetapparaten tot de lekkerste koffiebonen. Voor elk type product lanceren wij een test rapport met de 10 beste opties.


Waar wil je over lezen?

Koffie tips