5 tips om betere slow coffee te maken

Koffie tips
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Vaak wordt ons de vraag gesteld: ‘Hoe maak je nu het perfecte kopje koffie?’. In deze blog geven we 5 praktische tips om thuis lekkere slow coffee te zeten.

1.Koop de juiste koffiebonen

Voor een lekkere slow goffee koop je best licht gebrande koffiebonen, liefst specialty coffee. Zo kan je alle smaken en aroma’s, van bijvoorbeeld fruit of chocolade, terugvinden in je kop koffie. Je vermijd best donker gebrande koffiebonen.

2. Maal je bonen zelf

Wanneer je gemalen koffie koopt is de meeste smaak al vervlogen. Daarom maal je best je bonen zelf vlak voor je de koffie gaat zetten. 

Op zoek naar een goede bonenmaler? Bekijk onze koopgids uit 2021 met de beste bonenmalers.

3. Gebruik gefilterd water

Een waterfilter maakt een groot verschil. De filter zorgt ervoor dat chloor, kalk en andere ongewenste stoffen uit het water worden gefilterd. Zo kan het water meer aroma’s en smaken van de koffie opnemen. Wij gebruiken het liefst deze waterfilter van Brita.

4. Spoel je koffiefilter

Bij de meeste slow coffee soorten wordt een papieren filter gebruikt, zoals bij de V60Chemex, Deze papieren filter geeft ook smaak af aan je koffie. Spoel dus eerst je filter met het warme water dat je ook voor je koffie gebruikt. Zo raak je niet alleen die verveelde papiersmaak kwijt, maar warm je ook je koffiepot op. Giet je spoelwater weg voor je aan de koffie begint.

5. Gebruik de juiste hoeveelheid water

Koffie zetten is wetenschap. Gebruik dus altijd de juiste hoeveelheid water voor de hoeveelheid koffie die je gebruikt. De vuistregel voor slow coffee is 1 liter water voor 60 gram koffie. Zorg ook dat je water niet te heet is. Het water mag zeker niet koken. De beste temperatuur is rond de 80 graden.

Kies de juiste slow coffee maker

Chemex, de french press, V60 en de Aeropress zijn voorbeelden van een slow koffie maker. Slow coffee makers zijn te onderscheiden in twee typen, namelijk immersion en drip coffee makers. 

Wat doet wij nog meer?

Jaarlijks testen wij verschillende soorten koffieapparaat: van het beste koffiezetapparaat tot de lekkerste koffiebonen. Voor elk type product lanceren wij een test rapport met de 10 beste opties.


Waar wil je over lezen?

Koffie tips