5 tips om betere slow coffee te maken

Vaak wordt ons de vraag gesteld: ‘Hoe maak je nu het perfecte kopje koffie?’. In deze blog geven we 5 praktische tips om thuis lekkere slow coffee te zeten.

1.Koop de juiste koffiebonen

Voor een lekkere slow goffee koop je best licht gebrande koffiebonen, liefst specialty coffee. Zo kan je alle smaken en aroma’s, van bijvoorbeeld fruit of chocolade, terugvinden in je kop koffie. Je vermijd best donker gebrande koffiebonen.

Proefpakket

4x 250gr

16.95

Meer info

Light Roast

500gr

9.95

Meer info

Espresso Roast

500gr

10.75

Meer info

2. Maal je bonen zelf

Wanneer je gemalen koffie koopt is de meeste smaak al vervlogen. Daarom maal je best je bonen zelf vlak voor je de koffie gaat zetten. 

Op zoek naar een goede bonenmaler? Bekijk onze koopgids uit 2021 met de beste bonenmalers.

3. Gebruik gefilterd water

Een waterfilter maakt een groot verschil. De filter zorgt ervoor dat chloor, kalk en andere ongewenste stoffen uit het water worden gefilterd. Zo kan het water meer aroma’s en smaken van de koffie opnemen. Wij gebruiken het liefst deze waterfilter van Brita.

4. Spoel je koffiefilter

Bij de meeste slow coffee soorten wordt een papieren filter gebruikt, zoals bij de V60Chemex, Deze papieren filter geeft ook smaak af aan je koffie. Spoel dus eerst je filter met het warme water dat je ook voor je koffie gebruikt. Zo raak je niet alleen die verveelde papiersmaak kwijt, maar warm je ook je koffiepot op. Giet je spoelwater weg voor je aan de koffie begint.

5. Gebruik de juiste hoeveelheid water

Koffie zetten is wetenschap. Gebruik dus altijd de juiste hoeveelheid water voor de hoeveelheid koffie die je gebruikt. De vuistregel voor slow coffee is 1 liter water voor 60 gram koffie. Zorg ook dat je water niet te heet is. Het water mag zeker niet koken. De beste temperatuur is rond de 80 graden.

Kies de juiste slow coffee maker

Chemex, de french press, V60 en de Aeropress zijn voorbeelden van een slow koffie maker. Slow coffee makers zijn te onderscheiden in twee typen, namelijk immersion en drip coffee makers. Lees hier een uitleg over het verschil tussen deze twee methoden en een overzicht van slow coffee makers.


Koopgidsen 2021

Jaarlijks brengen wij koopgidsen waarin we onze bezoekers begeleiden bij het kopen van de juiste koffiemachines. Bekijk hieronder alle koopgidsen uit 2021:

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

TOP-5 beste elektrische melkopschuimers 2021

Wil je thuis cappuccinos zetten? Dan kan een elektrische melkopschuimer goed van pas komen. In dit artikel vind je de beste 5 elektrische melkopschuimers.

door baristaworden

Lees meer

De Douwe Egberts-koffiemachines voor de zakelijke markt toegelicht

De coronacrisis legde Douwe Egberts geen windeieren. Thuiswerkers sloegen massaal aan de koffie en kozen daarbij voor Douwe Egberts. Voor wie Douwe Egberts een beetje kent, hoeft dat niet te verbazen. Niet alleen is de Douwe Egberts-koffie van een ontegensprekelijke kwaliteit, bovendien heeft Douwe Egberts ook een aantal uitstekende koffiemachines voor de zakelijke markt. Het […]

door baristaworden

Lees meer

De french press zetmethode. Hoe werkt het?

De french press is wereldwijd ingeburgerd en stelt je in staat om op eenvoudige wijze heerlijke koffie voort te brengen. In deze blog vertellen wij meer over de voordelen van de french press, en waarom je deze methode eens uit zou moeten proberen. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op