5 tips om energie te besparen als je kantoorkoffie zet

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Er is geen raketgeleerde voor nodig om te weten dat het inschakelen van de lichten in je kantoor en het laten draaien van het HVAC-systeem nogal wat energie kost. Maar weet je eigenlijk hoeveel energie het elke ochtend kost om je kantoorkoffie te zetten? Natuurlijk, het is een magisch elixer dat jou en je team helpt alert en gemotiveerd te blijven, vooral tijdens vermoeiende projecten. Tegelijkertijd kost het je bedrijf ook geld. We stellen niet voor om op te geven wat misschien wel de  meest populaire drank in Nederland is. In plaats daarvan kunnen we je helpen de energie die nodig is om je enkele ideeën te geven over hoe je energie kunt besparen zonder afbreuk te doen aan de dagelijkse cafeïne-inname van je team. 

Wil je de effecten van het koffie zetten minimaliseren en heb je al een energievergelijker gebruikt om een goedkoper energiecontract af te sluiten? Overweeg dan deze vijf energiebesparende tips voor het zetten van je koffie:

Houd de machine schoon

Na verloop van tijd zal het waterreservoir minerale resten vormen die de verwarmingsfunctie van je machine belemmeren. Door hem schoon te houden, zorg je ervoor dat hij efficiënt blijft verwarmen en je energiekosten niet verhoogt. Het wordt aanbevolen om je koffiezetapparaat met bonen minimaal één keer per maand schoon te maken.

Gebruik herbruikbare filters met één kop

Als het gaat om energieverbruik, zijn met name single-serve-machines veel voorkomende overtreders. Niet alleen vanwege de energie die het brouwen gebruikt, maar ook vanwege het afval dat wordt geproduceerd door potten en plastic pods. Ga voor groen door herbruikbare filters te gebruiken, die ook de neiging hebben om de kosten voor het kopen van nieuwe koffie te minimaliseren.

Zet de machine uit

Ongeacht de zetmethode die je gebruikt, een groot deel van de verbruikte energie komt eigenlijk uit de stand-bymodus. Zet de machine uit zodra de pan leeg is en het waterreservoir hoeft niet meer verwarmd te worden, en je bespaart wat energie. Je kunt hem zelfs loskoppelen om latente energie te minimaliseren.

Experimenteer met Cold Brew

Vooral tijdens de zomer en in warmere klimaten kan het zinvol zijn om de koffieverslaving van je team te combineren met de behoefte aan verfrissingen. Koud gezette koffie heeft geen warmte nodig, waardoor het eigenlijk minder energie verbruikt. 

Koop een energiezuinige machine

Het is belangrijk op te merken dat alle bovenstaande cijfers slechts gemiddelden zijn. Binnen die bereiken kun je het verschil maken door simpelweg het type machine dat je gebruikt. Zoek bij het winkelen voor je kantoor naar opties die bijzonder energiezuinig zijn door geautomatiseerde uitschakelingen of een lager wattverbruik. 

Elke dag is een gelegenheid om de drank te vieren waarmee we maandagen en drukke werkochtenden doorkomen. Tegelijkertijd is het ook de perfecte gelegenheid om het energieverbruik van je kantoor te optimaliseren. Als je eenmaal weet hoeveel energie het kost om je kantoorkoffie te zetten, kun je de bovenstaande stappen ondernemen om de impact op je bedrijfsresultaten te minimaliseren zonder het comfort van je team in gevaar te brengen.

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen