• Koffie tips

    Melk opschuimen, hoe doe je dat nu precies?

Melk opschuimen, hoe doe je dat nu precies?

6 veelgemaakte fouten bij melk opschuimen

Het opschuimen van melk kan een espresso maken of breken. In dit artikel bespreken we 6 veelvoorkomende fouten bij het opschuimen van de melk.

Om het jezelf makkelijker te maken kun je natuurlijk ook gewoon een volautomatische espresso machine kopen. Maar het zelf doen, is natuurlijk een stuk leuker!

1. Het verkeerde formaat melkkan gebruiken

De hoeveelheid melk in de melkschuimkan heeft een grote impact op de kwaliteit van het melkschuim. Teveel melk in een kan maakt het lastiger om melkschuim te creëren, terwijl te weinig melk bobbeltjes veroorzaken.

Je kunt het beste een 300 – 400 ml kan gebruiken voor één latte en een 600 ml kan voor twee latte ‘s. De meeste melkkannen hebben een klein streepje waar de gewenste hoeveelheid melk mee aangegeven wordt.

2. De melkkan bewegen

Het bewegen van de melkkan draagt niet bij aan de kwaliteit van de melkschuim. Probeer de melkkan stil te houden en de juiste spot te vinden met de steamer.

Het uiteinde van de steamer zou normaal gesproken 1-2 millimeter onder de melkoppervlakte moeten verdwijnen, in de richting van de ‘tegenoverliggende benedenhoek’. De beste positie is iets naast het midden van de melkoppervlakte.

3. De steamer te diep in de melkkan

De steamer te ver in de melk laten zakken is een veelgemaakte beginnersfout, iets wat absoluut vermeden moet worden. Wanneer je de steamer te ver in de melk drukt, kan dit bobbeltjes veroorzaken of teveel melkschuim opleveren.

Je kunt het beste streven naar een draaikolk. Dit levert de beste melkschuim op. Probeer in het begin alleen de melkoppervlakte aan te raken met de steamer om vervolgens de steamer een fractie dieper in de melk te laten zakken.

4. Niet voldoende druk op de steamer

Wees niet bang, je mag de knop waarmee je de druk op de steamer bepaalt best een beetje aandraaien. Geluid is een goede indicatie of je de juiste pressure te pakken hebt. Zoals eerder aangegeven wil je graag een draaikolk in de melk creëren en daarvoor is de nodige druk vanuit de steamer een vereiste.

5. Een steamer met oude melkresten

Hygiëne is belangrijk. Maak de steamer voor en na het gebruik goed schoon. Dit doe je met een vochtig doekje die je dagelijks (of zelfs vaker) vervangt. Wanneer je de steamer niet goed schoon houdt, heeft dit een invloed op de kwaliteit van het melkschuim.

Voordat je de steamer gebruikt, zet je deze kort aan. Hiermee geef je koud water, dat zich binnenin de steamer bevindt, de kans om te ontsnappen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je binnen enkele seconden een grote hoeveelheid bobbeltjes ziet opkomen.

Na het gebruik van de steamer zal je deze nog één keer moeten aanzetten om te voorkomen dat de melk binnenin de steamer opdroogt.

6. Te warme melk

De structuur van de melk hangt deels af van de temperatuur. De eiwitten in de melk reageren wanneer de melk oververhit wordt, wat resulteert in pluizig melkschuim dat niet lekker ruikt en smaakt.

De temperatuur van het melk zou tussen de 60 en 65 graden moeten schommelen. Wie zijn koffie graag warm serveert, kan beter de kopjes voorverwarmen.

Genoeg tips om de kwaliteit van je melk te verbeteren dachten wij! Na een tijdje oefenen zijn de meeste barista’s in staat de gewenste melkstructuur voor elkaar te krijgen. Maar de uitdaging zit hem in consistentie.

Geen zin om melk op te schuimen met een steamer of een stoompijpje? Bekijk dan onze TOP-5 met de beste melkopschuimers.

Lees verder..

Eerder schreven we een artikel hoe een cappuccino maken precies werkt en schreven we over welke melk welke melk je dient te gebruiken voor de beste resultaten.


Jaarlijks testen wij koffiezetapparaten, koffiemolens en melkopschuimers. Ben je op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Maak dan gebruik van onze koopgidsen met koffiemachines met bonen, koffiezetapparaten met filter, espressomachines (piston), nespresso apparaten en koffiecupmachines.

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

5 barista tools die iedere koffieliefhebber in huis moet hebben

De meeste thuisbarista’s willen het direct serieus aanpakken. Ze kopen een dure espressomachine en verwachten dat de koffie hetzelfde smaakt als in hun favoriete koffiebar.

door baristaworden

Lees meer

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

Benieuwd hoe je de percolator kunt gebruiken om koffie te zetten? Deze Italiaanse methode wordt al langer dan een halve eeuw gebruikt om koffie te zetten. Je zou misschien verwachten dat deze methode gezien zijn leeftijd in populariteit zou afnemen, maar het tegenovergestelde is het geval. Tijd om de percolator thuis eens uit te proberen!

door baristaworden

Lees meer

De french press zetmethode. Hoe werkt het?

De french press is wereldwijd ingeburgerd en stelt je in staat om op eenvoudige wijze heerlijke koffie voort te brengen. In deze blog vertellen wij meer over de voordelen van de french press, en waarom je deze methode eens uit zou moeten proberen. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op