9 voordelen van koffie

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Koffie is over de hele wereld een geliefde drank en staat bekend om het vermogen om je energieniveau en focus te verhogen. Veel mensen zijn afhankelijk van hun dagelijkse kopje koffie
Naast dat koffie stimulerend is, is koffie gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen.

Meer energie

Koffie bevat cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel dat bekend staat om zijn vermogen om vermoeidheid tegen te gaan en om het verhogen van het energieniveau.

Studies wezen uit dat het consumeren van koffie ervoor zorgt dat je minder snel uitgeput en vermoeid wordt. De sportieve prestaties verbeterden en het energieniveau verhoogden.

Diabetes type 2

Sommige onderzoeken suggereren dat het regelmatig consumeren van koffie in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Men denkt dat dit te wijten is aan het vermogen van koffie om de functie van de bètacellen in je alvleesklier te behouden. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Bovendien is koffie rijk aan antioxidanten en kan het de insulinegevoeligheid, ontstekingen en het metabolisme beïnvloeden. 

Gezondheid van de hersenen 

Sommige onderzoeken suggereerden dat koffie kan helpen beschermen tegen bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Volgens onderzoeken hadden mensen die regelmatig cafeïne consumeerden een significant lager risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Bovendien vertraagde cafeïne consumptie ook de progressie van de ziekte van Parkinson.

Daarnaast kan koffieconsumptie worden geassocieerd met een lager risico op dementie en cognitieve achteruitgang.

Gewichtsbeheersing

Volgens sommige onderzoeken kan koffie de vetopslag veranderen en de darmgezondheid ondersteunen. Beide kunnen gunstig zijn voor gewichtsbeheersing.

Verschillen onderzoeken concludeerden dat een hogere koffieconsumptie in verband gebracht kan worden met verminderd lichaamsvet. Door het drinken van koffie hadden zij een grotere kans om de aanbevolen fysieke activiteit niveaus te halen. 

Depressie

Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van koffie in verband kan worden gebracht met een lager risico op depressie. Een studie toonde aan dat het drinken van minstens 4 kopjes koffie per dag gelinkt kan worden aan een significant lager risico op het ontwikkelen van een depressie.

Leveraandoeningen

Verschillende onderzoeken suggereren dat koffie de gezondheid van de lever kan ondersteunen en kan beschermen tegen ziekten.

Een studie toonde aan dat het drinken van meer dan 2 kopjes koffie per dag verband hield met minder lever littekens, leverziekten, lever stijfheid en leverkanker.

Gezondheid van het hart

Onderzoeken tonen aan dat het drinken van koffie de gezondheid van het hart ondersteunt. Het drinken van 3 of meer kopjes koffie per dag gaat gepaard met een lager risico op hartaandoeningen, een beroerte en hartfalen.

Levensduur 

Onderzoeken suggereren dat koffie de levensduur kan verlengen. Het drinken van meerdere kopjes koffie per dag wordt geassocieerd met een lager risico op overlijden en overlijden door kanker. 

Atletische prestaties 

Koffie wordt vaak gebruikt als hulpmiddel door atleten om hun prestaties te verbeteren en het energieniveau te verhogen. Het uithoudingsvermogen en de voltooiingstijd verbetert en de inspanning vermindert.

De aanschaf van goede koffiebonen of een nieuwe koffiezetapparaat is dus geen slecht idee.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen