
Regelmatig krijgen wij de vraag ‘welke koffiebonen zijn nou het lekkerst?
Lastige vraag, aangezien smaken verschillen.
Antwoord op deze vraag kunnen we dus niet geven. Wat we wel kunnen doen, is jou in de juiste richting sturen.
Wij hebben 5 koffies voor jou geselecteerd op basis van jouw wensen.
1. beste koffiebonen voor volautomaat
Melange volautomaten
Zet je koffie met een volautomatische koffiemachine dan verkiezen wij de volautomaat melange. Deze blend is donkerder gebrand en dankzij de melange van verschillende koffiebonen krijg je een espresso vol van smaak met toetsen van chocolade.
2. Lekkerste koffiebonen voor handmatige zetmethoden
Light roast
Is filterkoffie je meer je ding, kies dan voor een lichter gebrande koffie. De light roast heeft, dankzij deze lichte branding, alle fruitige smaken behouden en is veel minder bitter dan andere koffies.
Deze koffie is perfect voor alle filtermethodes zoals: filterapparaat, Chemex, V60 en de french press.
3. Beste koffiebonen voor espresso liefhebbers
Espresso roast
Drink je het liefst een sterke espresso met een volle smaak? Dan is deze espresso roast iets voor jou. Deze roast is geschikt voor zowel volautomatische espressomachines als pistonmachines. Dankzij de medium roast zijn alle smaken in balans gebleven.
4. Voor liefhebbers van Italiaanse koffie
Dark roast
Bij de dark roast vind je een balans tussen fruitige en zure smaken, waarbij de boventoon ligt op de bittere smaken. Deze roast is perfect voor liefhebbers van een sterke Italiaanse espresso.
5. Proefpakket om je favoriete smaak te ontdekken
Proefpakket 4 x 250 gram koffiebonen
Weet je niet welke koffie voor jou het lekkerst is, kies dan voor ons proefpakket. Met dit pakket proef je al onze 4 koffies: light roast, dark roast, espresso roast en de volautomaat melange speciaal gebrand voor volautomatische koffiemachines. Met behulp van dit pakket kom jij erachter welk brandprofiel het beste bij je past.
Meer informatie over koffie
De verschillen tussen arabica en robusta
Koffiebonen worden doorgaans onderverdeeld in drie categorieën (eerder legde ik uit wat het verschil is tussen arabica en robusta koffiebonen. Lees hier de verschillen.):
- Robusta koffiebonen: bittere en sterke smaak, hoog cafeïnegehalte, doorgaans van mindere kwaliteit
- Arabica koffiebonen: fruitige smaken, bevat meer antioxidanten, hogere prijs per kilo, doorgaans gezien als kwalitatieve koffie
- Blend: mix van arabica en robusta koffiebonen, meestal in een verhouding van 80% arabica en 20% robusta. Geschikt voor koffie uit espressomachine.
Factoren die de kwaliteit en smaak beïnvloeden
Er zijn 80 koffieproducerende landen met elk verschillende regio’s. Elke boer werkt ook nog eens onder andere omstandigheden op het gebied van:
- Plan variëteiten (alleen arabica kent al meer dan 100 variëteiten)
- Klimaat (weersomstandigheden kunnen per regio verschillen)
- Seizoen (geen seizoen is hetzelfde)
- Hoogte van de koffieplantage
- Verwerkingsmethodes (natural, washed en honey processed)
- Grondsoort en vruchtbaarheid ervan
En daar houdt het niet op. De branderij en de wijze waarop de koffie gezet worden, hebben eveneens een grote invloed op de smaak.
Speciality koffiebonen: kies voor de beste kwaliteit
De Speciality Coffee Association (SCA) – die de kwaliteit van koffie trainingen en koffiebonen waarborgt wereldwijd – heeft een label ‘Speciality coffee’ ontwikkelt. Eerder schreef ik een artikel over wat speciality koffie precies is. Koffiebonen gecertificeerd als Speciality koffie voldoen aan strenge eisen. Slechts 10% van de totale koffieproductie voldoet aan deze eisen. Voor Speciality koffie betaal je al gauw meer dan 20 euro per kilo koffie.
Nederland heeft een aantal Speciality koffiebranderijen – vaak zijn dit micro branderijen waar het allemaal draait om kwaliteit in plaats van kwantiteit. We mogen best een beetje trots zijn, aangezien een aantal Nederlandse branderijen wereldwijd geprezen worden. Lees dit artikel maar eens. Zelf vind ik het erg leuk om Speciality koffiebonen van verschillende branderijen te proberen. Je begint verschillende smaken te herkennen. Het gevaar is alleen dat je kieskeurig wordt en de supermarktkoffie van paps en mams niet meer kan waarderen.