De beste koffiebonen, hoe kies je deze?

Regelmatig krijgen wij de vraag ‘welke koffiebonen zijn nou het lekkerst?

Lastige vraag, aangezien smaken verschillen.

Antwoord op deze vraag kunnen we dus niet geven. Wat we wel kunnen doen, is jou in de juiste richting sturen.

Wij hebben 5 koffies voor jou geselecteerd op basis van jouw wensen.


1. beste koffiebonen voor volautomaat

Melange volautomaten

Zet je koffie met een volautomatische koffiemachine dan verkiezen wij de volautomaat melange. Deze blend is donkerder gebrand en dankzij de melange van verschillende koffiebonen krijg je een espresso vol van smaak met toetsen van chocolade.

Volautomaat melange 500 gr.

9.95

Meer info

2. Lekkerste koffiebonen voor handmatige zetmethoden

Light roast

Is filterkoffie je meer je ding, kies dan voor een lichter gebrande koffie. De light roast heeft, dankzij deze lichte branding, alle fruitige smaken behouden en is veel minder bitter dan andere koffies.

Deze koffie is perfect voor alle filtermethodes zoals: filterapparaat, Chemex, V60 en de french press.

Light Roast

500gr

9.95

Meer info

3. Beste koffiebonen voor espresso liefhebbers

Espresso roast

Drink je het liefst een sterke espresso met een volle smaak? Dan is deze espresso roast iets voor jou. Deze roast is geschikt voor zowel volautomatische espressomachines als pistonmachines. Dankzij de medium roast zijn alle smaken in balans gebleven.

Espresso Roast

500gr

10.75

Meer info

4. Voor liefhebbers van Italiaanse koffie

Dark roast

Bij de dark roast vind je een balans tussen fruitige en zure smaken, waarbij de boventoon ligt op de bittere smaken. Deze roast is perfect voor liefhebbers van een sterke Italiaanse espresso.

Dark Roast

500gr

9.95

Meer info

5. Proefpakket om je favoriete smaak te ontdekken

Proefpakket 4 x 250 gram koffiebonen

Weet je niet welke koffie voor jou het lekkerst is, kies dan voor ons proefpakket. Met dit pakket proef je al onze 4 koffies: light roast, dark roast, espresso roast en de volautomaat melange speciaal gebrand voor volautomatische koffiemachines. Met behulp van dit pakket kom jij erachter welk brandprofiel het beste bij je past.

Proefpakket

4x 250gr

16.95

Meer info

Meer informatie over koffie

De verschillen tussen arabica en robusta

De verschillen tussen arabica en robusta

Koffiebonen worden doorgaans onderverdeeld in drie categorieën (eerder legde ik uit wat het verschil is tussen arabica en robusta koffiebonen. Lees hier de verschillen.):

  • Robusta koffiebonen: bittere en sterke smaak, hoog cafeïnegehalte, doorgaans van mindere kwaliteit
  • Arabica koffiebonen: fruitige smaken, bevat meer antioxidanten, hogere prijs per kilo, doorgaans gezien als kwalitatieve koffie
  • Blend: mix van arabica en robusta koffiebonen, meestal in een verhouding van 80% arabica en 20% robusta. Geschikt voor koffie uit espressomachine.
Factoren die de smaak van de koffie bepalen

Factoren die de kwaliteit en smaak beïnvloeden

Er zijn 80 koffieproducerende landen met elk verschillende regio’s. Elke boer werkt ook nog eens onder andere omstandigheden op het gebied van:

  • Plan variëteiten (alleen arabica kent al meer dan 100 variëteiten)
  • Klimaat (weersomstandigheden kunnen per regio verschillen)
  • Seizoen (geen seizoen is hetzelfde)
  • Hoogte van de koffieplantage
  • Verwerkingsmethodes (natural, washed en honey processed)
  • Grondsoort en vruchtbaarheid ervan

En daar houdt het niet op. De branderij en de wijze waarop de koffie gezet worden, hebben eveneens een grote invloed op de smaak.

Speciality koffiebonen: kies voor de beste kwaliteit

Speciality koffiebonen: kies voor de beste kwaliteit

De Speciality Coffee Association (SCA) – die de kwaliteit van koffie trainingen en koffiebonen waarborgt wereldwijd – heeft een label ‘Speciality coffee’ ontwikkelt. Eerder schreef ik een artikel over wat speciality koffie precies isKoffiebonen gecertificeerd als Speciality koffie voldoen aan strenge eisen. Slechts 10% van de totale koffieproductie voldoet aan deze eisen. Voor Speciality koffie betaal je al gauw meer dan 20 euro per kilo koffie.

Nederland heeft een aantal Speciality koffiebranderijen – vaak zijn dit micro branderijen waar het allemaal draait om kwaliteit in plaats van kwantiteit. We mogen best een beetje trots zijn, aangezien een aantal Nederlandse branderijen wereldwijd geprezen worden. Lees dit artikel maar eens.  Zelf vind ik het erg leuk om Speciality koffiebonen van verschillende branderijen te proberen. Je begint verschillende smaken te herkennen. Het gevaar is alleen dat je kieskeurig wordt en de supermarktkoffie van paps en mams niet meer kan waarderen.

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

Hoe maak je snel cold brew koffie

Je hebt zin in cold brew koffie, maar op de traditionele manier duurt het maar liefst 24 uur. Cold brew wordt gemaakt met koud water en koffie. Door de lage temperatuur duurt het ontzettend lang om zijn smaak aan het water af te geven.

door baristaworden

Lees meer

Latte art workshop

Latte art - de meeste koffiedrinkers hechten er veel waarde aan. Tijd om een latte art workshop te volgen en de latte art vaardigheden onder de knie te krijgen. Lees snel verder en ontdek of een latte art workshop iets voor jou is.

door baristaworden

Lees meer

Welke type koffie kun je het beste gebruiken?

Welke type koffie moet je gebruiken? Vandaag de dag wordt er thuis veel gebruik gemaakt van koffiebonen, koffiepads, capsules of cups én gemalen koffie. De keuze voor het type koffie zal vooral moeten afhangen van het soort espressoapparaat dat je gebruikt. Lees verder en wij vertellen jou meer over het kopen van de juiste koffie.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op