Uitleg AeroPress zetmethode

Een Aeropress kopen is een goede investering voor iemand die wil beginnen met koffie. Er zijn steeds meer koffieliefhebbers die zich zo focussen op koffie en hun best doen meer te leren over koffie. Ondanks dat de Aeropress een klein apparaatje is, die je eenvoudig overal mee naar toe kan nemen, kun je op meerdere wijzen koffie produceren. Lees verder en leer meer over de slow coffee maker Aeropress.

Wat is een slow coffee maker Aeropress precies?

De Aeropress is een klein apparaatje dat gemaakt is van plastic. Bij de Aeropress druk je het hete water door de papieren filter met gemalen koffie heen. Hoe harder je drukt, hoe korter de extractie en hoe zachter je drukt, hoe langer de extractie. Op deze manier kun je spelen met de Aeropress en ontdekken op welke manier jij de koffie het lekkerst vindt. De Aeropress kun je op twee verschillende manieren gebruiken, namelijk de traditionele methode en de inverted methode. Beide methodes creëren hun eigen smaakkarakter.

De Aeropress is perfect voor barista’s die net beginnen of thuisbarista’s. Dit omdat het apparaatje makkelijk te gebruiken is en voordelig is in aanschaf. Daarnaast heb je ook weinig dingen nodig om koffie te zetten met de slow coffee Aeropress methode. Wil je meer leren over barista worden? Kijk dan eens tussen onze barista cursussen.

Wat heb je nodig voor een Aeropress slow coffee maker?

Er zijn een aantal tools die ongeacht de koffiezetmethode altijd nodig zult hebben. In dit geval moet je denken aan een weegschaal om de gemalen koffie mee te wegen, een waterkoker om het water mee te koken en een thermometer om de temperatuur van het water mee op te meten. Daarnaast is het slim om een koffiemolen te kopen. Met de koffiemolen kun je de koffiebonen malen tot gemalen koffie. Het voordeel hiervan is dat je nooit teveel koffie maakt, altijd verse koffie kunt maken én kunt experimenteren met verschillende maalgraden. De maalgraad heeft namelijk altijd invloed op de extractie, en dus de smaak van de koffie.

Er zijn handmatige en elektronische koffiemolens. Voor mensen die pas beginnen met koffie en niet teveel geld willen investeren, raden we een handmatige koffiemolen aan. Deze zijn goed te betalen en werken over het algemeen prima. Lees hier meer informatie over het kopen van een handmatige koffiemolen.

Om de AeroPress te gebruiken heb je speciale papieren filters nodig. Deze filters kun je online bestellen of kopen in een koffiespeciaalzaak. Berg deze filters op in een stofvrije plek, zodat het stof uit de buurt van de filters blijven.

Tot slot heb je uiteraard verse koffiebonen en heet water nodig. De meeste mensen denken dat ze verse koffie hebben wanneer het uit de machine komt, maar dat is niet helemaal waar. Verse koffie hangt namelijk af van de versheid van de koffiebonen en de gemalen koffie. Zo is het belangrijk dat je alleen koffiebonen gebruikt die niet langer dan 2 weken geleden zijn geroosterd en dat je de koffiebonen pas fijnmaalt wanneer je de koffie ook echt gaat gebruiken. Klik hier voor de lekkerste koffiebonen.

Aan de slag met de AeroPress

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de AeroPress. Omdat deze coffee maker twee verschillende methoden heeft (traditionele en inverted methode) leggen we uit hoe deze twee methoden kunt toepassen. Wanneer je beide methoden toepast, kun je voor jezelf ontdekken welke je het lekkerst vindt.

De traditionele methode

Laten we beginnen met de traditionele methode. Zorg ervoor dat je alle tools en ingrediënten klaar hebt staan om te beginnen. Ondanks dat de AeroPress een vrij gemakkelijke methode is, zal je toch goed op moeten blijven letten. Zeker de maalgraad en de tijd dat het water door de koffie heen loopt zijn belangrijke gegevens.

  1. Maak eerst alle onderdelen schoon met heet water voordat je begint. Plaats de papieren filter in de houder en spoel de papieren filter door met heet water.
  2. Plaats het onderste gedeelte van een AeroPress op een mok of een kan. Vul de filter met gemalen koffie. Gebruik een fijnere maalgraad (minder grof dan bij filterkoffie).
  3. Schenk het hete water (92 – 96 graden Celsius) op de gemalen koffie en maak rondjes wanneer je dit doet. Wanneer alle koffie het water heeft aangeraakt, wacht je tot 30 seconden en ga je verder. Tijdens deze 30 seconden gaat de koffie bloomen, waardoor de smaken en aroma’s vrij komen.
  4. Vervolg met schenken en probeer het hete water langzaam op de gemalen koffie te schenken.
  5. Als je klaar bent met schenken, wacht je 45 – 60 seconden voordat je het bovenste gedeelte van de AeroPress naar beneden drukt. De koffie beland dan in de mok of kan. Probeer het water binnen 45 – 60 seconden door de koffie heen te drukken.
  6. Geniet van je zelfgemaakte koffie!

De inverted methode

Bij de Inverted methode volg je dezelfde stappen als hierboven genoemd. Alleen druk je het bovenste gedeelte een klein beetje in het onderste gedeelte. Zorg ervoor dat het rubber beide gedeeltes goed afsluit. Als je dit gedaan hebt, draai je de AeroPress ondersteboven op een kop of een kan. Verder volg je dezelfde stappen als bij de traditionele methode.