Wat is een Americano?

info
Bijgewerkt op 27 jun 2023

Een Americano is simpel gezegd een Espresso die met heet water wordt verdund. Niet iedereen vindt het Italiaanse drankje lekker vanwege de sterke concentratie van de koffiesmaak. Dat probleem wordt opgelost door er heet water bij te doen.

Hoe komt de Americano aan zijn naam?

De oorsprong van het drankje gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog toen er veel Amerikaanse soldaten in Italië en andere Europese landen waren. Ze vonden de Espresso veel te sterk en vroegen de obers om de koffie wat bij te vullen met heet water. Het zijn dan ook de Amerikanen die het drankje zijn naam hebben gegeven.

Kort over hoe de Americano moet worden bereid

Het verdunnen van een Espresso met water is helemaal niet zo simpel als het wellicht klinkt. Allereerst moet de kwaliteit van de Espresso goed zijn en de druk waaronder die is geperst moet precies juist zijn om hem niet te zuur en niet te bitter te laten uitvallen. Daarna moet je water toevoegen van de juiste temperatuur – niet te heet, want dan wordt de koffie weer bitter.  

Met de meeste koffiebonen machines en espressomachines voor thuis maak je eenvoudig een espresso, maar dit zijn mijn favorieten:

Sage the Bambino Plus (pistonmachine)

Het verschil tussen een Americano en Lungo

Twee drankjes die vaak door elkaar worden gehaald zijn de Americano en de Lungo en dat komt omdat ze inderdaad erg op elkaar lijken. Waar de Americano een drankje is die wordt gemaakt op basis van de Espresso is de Lungo een Espresso die met twee keer zoveel water door het filter wordt gedrukt. Uiteraard zit er net een andere smaak aan deze beide drankjes. Nespresso apparaten staan erom bekend dat je hier hele lekkere espresso’s mee zet!

Waar wil je over lezen?

info