Koopgids 2021: wat is de lekkerste Arabica koffie?

Bijgewerkt op 10 jun 2021

Arabica koffie is de meest gedronken koffiesoort op deze planeet. Het is goed voor zo’n 70% van de totale koffiemarkt. Arabica staat bekend als de kwaliteitskoffie, wat komt door de zachte en aromatische smaken. De meeste arabica koffieplanten groeien rond de evenaar op continenten zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Per regio of streek smaken arabica koffiebonen anders. De grote vraag is: hoe vind je nu de beste arabica koffiebonen?

Jaarlijks brengen wij een TOP-10 uit met de beste koffiebonen 2021. 


1. De beste bonen voor volautomaten

Met deze melange uit Ethiopië en Zuid-Amerika van Tribes Coffee Taste geniet je van verfijnde smaken. Speciaal bedoeld voor volautomatische koffieapparaten.

 • Melange uit Ethiopië & Zuid-Amerika
 • 100% arabica
 • Biologische koffiebonen
 • Medium gebrand
 • Verfijnde smaken

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.


2. De beste bonen voor espresso

De lekkerste koffiebonen voor een verfijnde espresso. Met de Redbeans Blue Label Organic zet je niet alleen heerlijk espresso’s, maar ook cappuccino’s.

 • Melange uit Midden & Zuid-Amerika
 • 100% biologisch
 • Biologische koffiebonen
 • Medium gebrand
 • Chocolade hinten

Verkrijgbaar op koffievoordeel. Beschikbaar in bonen.


3. De beste bonen voor filter

Met onze Light Roast van Zwartekoffie haal je het maximale uit je filter-zetmethoden zoals de V60, de Chemex of een traditioneel filter-apparaat.

 • Costa Rica
 • Licht gebrand
 • 100% Single Origin
 • Medium gebrand
 • Fruitige smaken

Verkrijgbaar op baristaworden.nl. Beschikbaar in bonen en voorgemalen.


4. De lekkerste bonen voor decafe

Koffieliefhebber met een gevoelige maag? De koffie van Moto Coffee Decaf biedt uitkomst dankzij verfijnde en zachte smaken.

 • Mexico
 • 100% biologisch
 • 100% Arabica
 • Medium gebrand
 • volle body, is zoet en kruidig

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.


5. De eerlijkste keuze voor de boeren

Deze Café Royal bonen zijn medium gebrand en maakt indruk met uitgebalanceerde smaken en een vleugje melkchocolade.

 • Afkomst: Honduras
 • 100% arabica bonen
 • Heerlijke crema
 • Donatie € 0,50 per pak aan koffieboeren
 • Chocolade hinten

Verkrijgbaar op Koffievoordeel. Beschikbaar in bonen.


Arabica koffie in het kort

 • Kwaliteitskoffie
 • Hoge prijs per kilo
 • Zachte en aromatische smaken
 • Lager cafeïnegehalte in vergelijking met robusta koffiebonen
 • Groeit op de evenaar op 1.000 tot 2.000 meter boven zeeniveau.

Het kwaliteitsverschil bij arabica koffie is groot. Dat het gezien wordt als een kwaliteitskoffie betekent niet dat alle arabica koffiebonen van hoge kwaliteit zijn. De kwaliteit hangt namelijk ook af van de groeiomstandigheden, wijze van verwerkingsprocessen (het verwerken van de koffiebessen) en de wijze waarop de groene arabica koffiebonen gebrand worden.

De smaak van de Arabica bonenkoffie

Arabica koffiebonen zijn zacht en aromatisch van smaak. Vaak hebben ze fruitige of bloemige tinten. De smaak neigt meer naar zoet / zuur dan naar bitter. Echter hebben de weersomstandigheden en de grond waarop de arabica koffieboon groeit (terroir) een grote invloed op de smaak van de koffie. Zo zal een arabica koffieboon uit Colombia anders smaken dan die uit Indonesië. Per eiland in Indonesië zal de koffie zelfs anders smaken. 

Single origin arabica koffie

Single origin is arabica koffie dat uit één streek, regio of gebied komt; zonder de koffiebonen met andere bonen te combineren. Vaak wordt dit op de verpakking aangegeven. Het leuke aan single origin koffie is dat je echt de smaak uit een specifieke regio proeft. Door verschillende single origins te proberen leer je de verschillen kennen tussen koffie uit verschillende regio’s zoals Java, Indonesië en die van yirgacheffe, Ethiopië. 

Groeiomstandigheden arabica koffiebonen

Arabica koffieplanten zijn gevoeliger voor parasieten en ziektes dan een robusta koffieplant. Dit is de reden dat een arabica koffieplant alleen 1.000 tot 2.000 meter boven zeeniveau kan groeien. De koffieplant maakt cafeïne aan om de parasieten en ziektes tegen te gaan. Hoe hoger boven zeeniveau, hoe minder parasieten en ziektes. Dit is de reden dat een arabica koffieplant minder cafeïne bevat dan een robusta koffieplant dat op lagere hoogte kan groeien.

Liever helemaal geen cafeïne? Kies dan voor cafeïnevrije koffie.

Weersomstandigheden arabica koffieplant

Een arabica koffieplant heeft overdag een temperatuur van tussen de 18 en 21 graden nodig. ‘s nachts dient het een stuk kouder te zijn. De plant heeft een korte periode van droogte nodig om de bloem te ontwikkelen. Als het teveel regent kan dit problemen opleveren met de oogst. De plant heeft indirecte zonlicht nodig en dus is beschutting van andere planten een vereiste. 

Arabica koffie oorsprong

Arabica bonen groeien dicht bij de evenaar. Brazilië, Colombia, Ethiopië, Honduras en Peru zijn de grootste producenten van arabica koffie. De weersomstandigheden zijn hier perfect. Waar de beste kwaliteit vandaan komt, dat blijft subjectief. Maar in lijstjes van echte koffiekenners zie je vaak Ethiopië en Kenia terugkomen. 

Omstandigheden koffieboeren

Het verschilt per land wat de omstandigheden voor de koffieboeren zijn. In Brazilië gaat het om massaproductie van grote bedrijven die koffieboeren in dienst nemen. In Ethiopië heb je kleinere koffieboeren die de oogst verkopen aan grote inkopers. Wil je er zeker van zijn dat de koffieboeren een eerlijke prijs ontvangen? Koop dan fairtrade arabica koffiebonen. Met het keurmerk fairtrade weet je zeker dat de koffiebonen op een eerlijke wijze geproduceerd en verhandeld zijn. 

Arabica koffiebonen kopen, waar doe je dat?

Arabica koffiebonen koop je online bij o.a. baristaworden.nl, supermarkten, lokale koffiebranderijen en bij een lokale koffiebar. Wij raden het af om koffiebonen in de supermarkt te kopen, omdat de koffiebonen hier liggen te verjaren en minder vers zijn. Het is belangrijk dat koffie 6 – 8 weken na de branddatum geconsumeerd worden, anders zijn ze niet vers meer. 

Hier hebben wij een lijst opgesteld met alle koffiemerken.

Proefpakket arabica bonen

Geen idee wat van arabica bonen je nu het lekkerst vindt? Koop dan een koffie proefpakket met verschillende soorten koffie. Dit maakt het makkelijk om verschillende koffies te vergelijken en erachter te komen welke je nu het lekkerst vindt. 

De beste arabica koffiebonen

Het is lastig om te zeggen welke arabica koffie het lekkerst is. Dit blijft natuurlijk subjectief. Daarbij hangt het ook af van de zetmethode die je gebruikt. Voor een goede espresso gebruik ik graag een melange met 20% robusta en 80% arabica koffie. De robusta geeft de espresso net wat meer pit en de arabica zorgt voor de zachte smaken. Bekijk hier onze koopgids voor espresso koffiebonen.

Voor filterkoffie of handmatige zetmethoden kies ik liever voor een 100% Afrikaanse koffie, single origin. Bij Single Origin proef je de ware smaak van de koffie. De voorkeur gaat uit naar licht gebrande koffie, zodat alle smaken in takt gebleven zijn.

Gebruik een bonenmaler

Voor het beste resultaat raden we aan koffiebonen vlak voor de bereiding te malen in plaats van gemalen koffie. Benieuwd naar de beste handmatige en elektrische koffiemolens? Bekijk hier onze koffiemolens koopgids. 
Op zoek naar een goede aanbieding? Bezoek onze pagina met de nieuwste koffiebonen aanbiedingen. Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief, dan zorgen wij ervoor dat je geen actie mist.


Veelgestelde vragen

Regelmatig ontvangen wij vragen van onze bezoekers. Hieronder vind je de veelgestelde vragen:

Wat is arabica koffie?

Arabica koffie wordt gezien als dé kwaliteitskoffie dankzij de verfijnde smaken. 70% van de wereldproductie is arabica. De overige 30% is afkomstig van een robusta plant.

Wat is het verschil tussen arabica en robusta?

Robusta koffie is goedkoper, bevat meer cafeine en smaakt doorgaans bitter. Arabica daarentegen is duurder, de smaken zijn beter in balans én de koffieplant vereist andere groeiomstandigheden dan een robusta plant.

Wat zijn de beste arabica koffiebonen?

Smaken verschillen, maar ik vind arabica koffie uit Ethiopië of Kenia het lekkerst.

Waar groeit een arabica koffieplant?

Arabica koffieplanten groeien rond de evenaar op 1.000 tot 2.000 meter boven zeeniveau in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Hoe smaakt arabica koffie?

Arabica koffie is zacht en aromatisch van smaak. Vaak proef je fruitige of bloemige tinten. De smaak neigt meer naar zoet / zuur dan naar bitter.