Koopgids 2023: Wat Is De Lekkerste Arabica Koffie?

Bijgewerkt op 30 jan 2023

Arabica koffie is de meest gedronken koffiesoort op deze planeet. Het is goed voor zo’n 70% van de totale koffiemarkt. Arabica staat bekend als de kwaliteitskoffie, wat komt door de zachte en aromatische smaken. Bovendien zijn arabica koffiebonen gezonder dan robusta wegens een lagere cafeïnegehalte en de aanwezigheid van antioxidanten.

Maar welke arabica koffiebonen zijn nu het lekkerst? Op deze pagina laat ik jou mijn TOP-5 zien met de beste arabica koffie. Bij het opstellen van mijn TOP-5 houd ik rekening met verschillende zetmethoden, cafeïnevrije koffie en eerlijke koffie. Laten we snel beginnen..

De brandgraad is bepalend voor de smaak. Houd je van licht, medium of donker gebrand?

Arabica koffie in het kort

arabica koffieplant
Arabica koffieplanten groeien in Zuid-Amerika, Afrika en Azië
 • Kwaliteitskoffie
 • Hoge prijs per kilo
 • Meer antioxidanten
 • Zachte en aromatische smaken
 • Lager cafeïnegehalte in vergelijking met robusta koffiebonen
 • Groeit op de evenaar op 1.000 tot 2.000 meter boven zeeniveau.

Arabica koffiebonen groeien in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Elke regio heeft haar eigen karaktereigenschappen. In mijn TOP-5 vind je koffies uit verschillende regios.


TOP-5 beste arabica koffiebonen 2023

Hieronder vind je de 5 beste arabica koffiebonen van 2023, opgedeeld per zetmethode en type koffie.

 1. De beste arabica voor volautomaten
 2. De beste arabica voor espresso
 3. De beste arabica voor filterkoffie
 4. De beste arabica voor cafeinevrijekoffie
 5. De beste arabica voor eerlijke koffie

1. De beste bonen voor volautomaten

Met deze melange uit Ethiopië en Zuid-Amerika van Tribes Coffee Taste geniet je van verfijnde smaken. Speciaal bedoeld voor volautomatische koffieapparaten.

 • Melange uit Ethiopië & Zuid-Amerika
 • 100% arabica
 • Biologische koffiebonen
 • Medium gebrand
 • Verfijnde smaken

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.


2. De beste bonen voor espresso

De lekkerste koffiebonen voor een verfijnde espresso. Met de Redbeans Blue Label Organic zet je niet alleen heerlijk espresso’s, maar ook cappuccino’s.

 • Melange uit Midden & Zuid-Amerika
 • 100% biologisch
 • Biologische koffiebonen
 • Medium gebrand
 • Chocolade hinten

Verkrijgbaar op koffievoordeel. Beschikbaar in bonen.


3. De beste bonen voor filter

Deze Single Origin koffie van Highland Gold uit Bali, Indonesische is zowel geschikt voor filter-zetmethoden als een lekkere espresso uit je volautomaat.

 • 100% biologisch
 • 100% arabica
 • 100% Single Origin
 • Volle body
 • Indonesische kruiderij, vanille

4. De lekkerste bonen voor decafe

Koffieliefhebber met een gevoelige maag? De koffie van Moto Coffee Decaf biedt uitkomst dankzij verfijnde en zachte smaken.

 • Mexico
 • 100% biologisch
 • 100% Arabica
 • Medium gebrand
 • volle body, is zoet en kruidig

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.


5. De eerlijkste keuze voor de boeren

Deze Café Royal bonen zijn medium gebrand en maakt indruk met uitgebalanceerde smaken en een vleugje melkchocolade.

 • Afkomst: Honduras
 • 100% arabica bonen
 • Heerlijke crema
 • Donatie € 0,50 per pak aan koffieboeren
 • Chocolade hinten

Verkrijgbaar op Koffievoordeel. Beschikbaar in bonen.


De verschillen tussen arabica en robusta koffiebonen

Arabica koffiebonen wordt gezien als dé kwaliteitskoffie ten opzicht van robusta koffiebonen. Waar arabica koffiebonen uiteenlopende smaken hebben zijn robusta bonen vaak bitter en intens.

Maar dat betekent niet je robusta koffiebonen moet vermijden. Zo zorgt de robusta boon voor een mooie cremalaag op jouw espresso en bevat het meer cafeine.

De verschillen tussen arabica en robusta ter illustratie. Bron.

Een melange voor de perfecte espresso

Voor een goede espresso wordt vaak gebruik gemaakt van een blend met robusta en arabica koffiebonen, ook wel een melange genoemd. De verdeling is dan vaak 80% arabica koffiebonen en robusta koffiebonen voor 20%.

Houd je van een intense Italiaanse espresso dan je voor een melange met meer dan 20% robusta koffiebonen kunnen kiezen.

Zijn arabica koffiebonen dan altijd beter?

Meestal wel, maar lang niet altijd. De kwaliteit hangt namelijk ook af van de groeiomstandigheden, wijze van verwerkingsprocessen (het verwerken van de koffiebessen) en de wijze waarop de groene arabica koffiebonen gebrand worden. Na het verbouwen van de arabica koffieplant kan er dus nog veel mis gaan in de koffieketen.

Waarom arabica koffie duurder?

Arabica koffiebonen zijn doorgaans duurder dan robusta koffiebonen. Dit is de reden dat veel grote commerciële bedrijven veelal voor robusta kiezen.

Arabica koffiebonen zijn duurder, omdat de arabica koffieplant moeilijker te groeien is dan robusta. Waar robusta koffiebonen al vanaf 700 meter boven zeeniveau groeit, groeien Arabica koffiebonen pas vanaf 1200 meter boven zeeniveau. Daarbij is een arabica plant veel gevoeliger voor ziektes, parasieten en insecten omdat het minder cafeine aanmaakt dan een robusta plant. Cafeine wordt aangemaakt om de plant te beschermen.

De smaak van de Arabica bonenkoffie

arabica bonen
Arabica koffie staat bekend om zachte en aromatische smaken

Arabica koffiebonen zijn zacht en aromatisch van smaak. Vaak hebben ze fruitige of bloemige tinten. De smaak neigt meer naar zoet / zuur dan naar bitter. Echter hebben de weersomstandigheden en de grond waarop de arabica koffieboon groeit (terroir) een grote invloed op de smaak van de koffie. Zo zal een arabica koffieboon uit Colombia anders smaken dan die uit Indonesië. Per eiland in Indonesië zal de koffie zelfs anders smaken. 

Single origin arabica koffie

Single origin is arabica koffie dat uit één streek, regio of gebied komt; zonder de koffiebonen met andere bonen te combineren. Vaak wordt dit op de verpakking aangegeven. Het leuke aan single origin koffie is dat je echt de smaak uit een specifieke regio proeft. Door verschillende single origins te proberen leer je de verschillen kennen tussen koffie uit verschillende regio’s zoals Java, Indonesië en die van yirgacheffe, Ethiopië. 

Groeiomstandigheden arabica koffiebonen

waar groeit arabica koffie
Een plantage in Colombia

Arabica koffieplanten zijn gevoeliger voor parasieten en ziektes dan een robusta koffieplant. Dit is de reden dat een arabica koffieplant alleen 1.000 tot 2.000 meter boven zeeniveau kan groeien. De koffieplant maakt cafeïne aan om de parasieten en ziektes tegen te gaan. Hoe hoger boven zeeniveau, hoe minder parasieten en ziektes. Dit is de reden dat een arabica koffieplant minder cafeïne bevat dan een robusta koffieplant dat op lagere hoogte kan groeien.

Liever helemaal geen cafeïne? Kies dan voor cafeïnevrije koffie.

Weersomstandigheden arabica koffieplant

weersomstandigheden arabica koffie
Arabica koffieplanten vereisen een temperatuur tussen de 18 en 21 graden. Bron.

Een arabica koffieplant heeft overdag een temperatuur van tussen de 18 en 21 graden nodig. ‘s nachts dient het een stuk kouder te zijn. De plant heeft een korte periode van droogte nodig om de bloem te ontwikkelen. Als het teveel regent kan dit problemen opleveren met de oogst. De plant heeft indirecte zonlicht nodig en dus is beschutting van andere planten een vereiste. 

Arabica koffie oorsprong

De koffie wereldkaart. bron.

Arabica bonen groeien dicht bij de evenaar. Brazilië, Colombia, Ethiopië, Honduras en Peru zijn de grootste producenten van arabica koffie. De weersomstandigheden zijn hier perfect. Waar de beste kwaliteit vandaan komt, dat blijft subjectief. Maar in lijstjes van echte koffiekenners zie je vaak Ethiopië en Kenia terugkomen. 

Omstandigheden koffieboeren

Koffieboer
Een koffieboer uit Guatemala. Bron.

Het verschilt per land wat de omstandigheden voor de koffieboeren zijn. In Brazilië gaat het om massaproductie van grote bedrijven die koffieboeren in dienst nemen. In Ethiopië heb je kleinere koffieboeren die de oogst verkopen aan grote inkopers. Wil je er zeker van zijn dat de koffieboeren een eerlijke prijs ontvangen? Koop dan fairtrade arabica koffiebonen. Met het keurmerk fairtrade weet je zeker dat de koffiebonen op een eerlijke wijze geproduceerd en verhandeld zijn. 

Arabica koffiebonen kopen, waar doe je dat?

arabica koffiebonen kopen
Waar koop je de beste arabica koffiebonen?

Arabica koffiebonen koop je online bij o.a. koffiespeciaalzaken, supermarkten, lokale koffiebranderijen en bij koffiebarretjes. Wij raden het af om koffiebonen in de supermarkt te kopen, omdat de koffiebonen hier liggen te verjaren en minder vers zijn. Het is belangrijk dat koffie 6 – 8 weken na de branddatum geconsumeerd worden, anders zijn ze niet vers meer. 

Hier hebben wij een lijst opgesteld met alle koffiemerken.

De beste arabica koffiebonen

Het is lastig om te zeggen welke arabica koffie het lekkerst is. Dit blijft natuurlijk subjectief. Daarbij hangt het ook af van de zetmethode die je gebruikt. Voor een goede espresso gebruik ik graag een melange met 20% robusta en 80% arabica koffie. De robusta geeft de espresso net wat meer pit en de arabica zorgt voor de zachte smaken. Bekijk hier onze koopgids voor espresso koffiebonen.

Voor filterkoffie of handmatige zetmethoden kies ik liever voor een 100% Afrikaanse koffie, single origin. Bij Single Origin proef je de ware smaak van de koffie. De voorkeur gaat uit naar licht gebrande koffie, zodat alle smaken in takt gebleven zijn.

Gebruik een bonenmaler

Handmatige koffiemolen
Koffiemolen kopen? Raadpleeg onze bonenmaler test.

Voor het beste resultaat raden we aan koffiebonen vlak voor de bereiding te malen in plaats van gemalen koffie te kopen. Zo geniet je altijd van versgemalen koffie. Benieuwd naar de beste handmatige en elektrische koffiemolens?

Bekijk hier onze koffiemolens koopgids


Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te beoordelen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Veelgestelde vragen

Regelmatig ontvangen wij vragen van onze bezoekers. Hieronder vind je de veelgestelde vragen:

Wat is arabica koffie?

Arabica koffie wordt gezien als dé kwaliteitskoffie dankzij de verfijnde smaken. 70% van de wereldproductie is arabica. De overige 30% is afkomstig van een robusta plant.

Wat is het verschil tussen arabica en robusta?

Robusta koffie is goedkoper, bevat meer cafeine en smaakt doorgaans bitter. Arabica daarentegen is duurder, de smaken zijn beter in balans én de koffieplant vereist andere groeiomstandigheden dan een robusta plant.

Wat zijn de beste arabica koffiebonen?

Smaken verschillen, maar ik vind arabica koffie uit Ethiopië of Kenia het lekkerst.

Waar groeit een arabica koffieplant?

Arabica koffieplanten groeien rond de evenaar op 1.000 tot 2.000 meter boven zeeniveau in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Hoe smaakt arabica koffie?

Arabica koffie is zacht en aromatisch van smaak. Vaak proef je fruitige of bloemige tinten. De smaak neigt meer naar zoet / zuur dan naar bitter.

Beoordeel dit artikel:
4.9 uit 5 gebaseerd op 11 beoordelingen.

Overige testen 2023

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. Bekijk de resultaten van onze beoordelen en ontdek welke het beste bij jou past.

TOP-5 Arabica bonen

Testresultaten 2023

Met 100% arabica koffiebonen proef je fruitige smaken en bevat de koffieboon meer antioxidanten.

TOP-5 Decafé bonen

Testresultaten 2023

Met cafeïnevrije koffiebonen is de cafeïne uit de bonen verwijderd. Perfect als je jouw inname wilt verminderen.

TOP-5 Espresso bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar espresso koffiebonen voor een volautomaat of pistonmachine? Deze TOP-5 helpt jou op weg.

TOP-5 Filterkoffie

Testresultaten 2023

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden? Deze TOP-5 met de beste filterkoffie helpt je op weg.

TOP-5 Fairtrade bonen

Testresultaten 2023

Eerlijke koffie kopen? Bekijk onze TOP-5 met de lekkerste Fairtrade koffiebonen.

TOP-5 Gemalen koffie

Testresultaten 2023

Filter-koffiezetapparaat? Bekijk onze TOp-5 met de lekkerste voorgemalen koffie.

TOP-10: alle soorten bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar de lekkerste koffiebonen? Bekijk dan onze TOP-10 met verschillende soorten koffiebonen en laat je verassen.