Beste water voor koffie: waar moet water aan voldoen voor een lekkere kop koffie?

Koffie tips
Bijgewerkt op 21 feb 2024

Als je koffie zet, beoog je uiteraard om de lekkerste smaak mogelijk te creëren. Hiervoor kies je voor hoogwaardige koffie, bijvoorbeeld gemalen koffie of koffiebonen en een koffiezetapparaat van hoge kwaliteit. Echter, het toebehoor en de koffie zijn niet de enige elementen die de smaak bepalen.

Ook het water dat je gebruikt voor het zetten van koffie heeft invloed op de uiteindelijke smaak van je warme drankje. In dit artikel lichten we toe welke stoffen er in water zitten, waar water aan moet voldoen voor lekkere koffie en wat het beste water is om te gebruiken. 

Welke stoffen zitten er in water?

In water zitten verschillende stoffen die van invloed zijn op de smaak van het water en dus ook op de smaak van je koffie na het zetten. Stoffen die veel in water voorkomen zijn ijzer, kalk en zuurstof. Een hoog ijzergehalte zorgt voor een minder aangename smaak en is te herkennen aan melk die een beetje groen uitslaat.

Kalk zorgt voor hard water, waardoor het aroma van koffie verloren gaat en je drankje een bittere smaak krijgt. Dit vermijd je liever. Zuurstof is te herkennen aan de luchtbelletjes in het water als het uit de kraan stroomt. Als je dit ziet, betekent dat dat er teveel zuurstof in het water zit en dat je het even moet laten koken. 

De soorten water

Er zijn diverse soorten water die je zou kunnen gebruiken voor koffie. Een voor de hand liggende optie is leidingwater, omdat het uit de kraan stroomt en dus makkelijk te gebruiken is. Afhankelijk van de stoffen in het kraanwater is dit wel of niet geschikt voor koffie. Een andere mogelijkheid is mineraalwater, wat veel minder geschikt is om koffie te zetten.

De bubbels beïnvloeden de smaak en gaan het koffiearoma tegen. Ook regenwater is niet heel geschikt voor koffie, omdat het een onaangepaste zuurtegraad heeft en het vervuild kan zijn. Dit beïnvloedt de smaak van je koffie.

Is leidingwater geschikt voor koffie?

Omdat leidingwater het makkelijkst te gebruiken is, vragen veel mensen zich af of deze soort water geschikt is voor koffie. Hierbij is het vooral belangrijk waar je het water uit de leiding krijgt, omdat de pH-waarde varieert van land tot land.

Voor koffie kies je voor neutraal water met een pH-waarde rond de 7. Hierbij kan je koffie het beste op smaak komen. Let erop dat ook neutraal leidingwater stoffen kan bevatten die minder goed zijn voor de koffie, zoals chloor.

Dit is het beste water om koffie mee te zetten

Voor de lekkerste koffie kies je voor leidingwater wat je vooraf gefilterd hebt. Het filteren zorgt ervoor dat je neutrale water vrij is van alle schadelijke ingrediënten die een negatief effect op de smaak van je koffie hebben.

Om tot het beste water te komen gebruik je bijvoorbeeld een waterkan met een filter of monteer je een filter voor je kraan, zodat het water hier gefilterd doorheen stroomt. Er zijn koffiemachines op de markt met een ingebouwde filter, waardoor je dit zelf niet hoeft te doen voor je het water in de koffiemachine doet.

Meer over koffie en gezondheid

Waar wil je over lezen?

Koffie tips