Koopgids 2023: Welke Cafeïnevrije Koffiebonen Zijn Het Lekkerst?

Bijgewerkt op 30 jan 2023

Volgens het voedingscentrum is het veilig om koffie te drinken. Bij overgevoeligheid voor cafeïne, zwangerschap of een hoge bloeddruk is het beter om voor cafeïnevrije koffie te kiezen. Wij leggen uit wat decafe koffie precies is en hoe cafeïnevrije koffiebonen gemaakt wordt.

Jaarlijks testen wij diverse soorten koffiebonen. Bekijk de beste koffiebonen uit 2023.


1. De beste Cafeïnevrije bonen

Deze cafeïnevrij bonen van CoffeeXperts worden dagelijks vers gebrand in kleine hoeveelheden. Zo mag je rekenen op heerlijke verse koffie!

 • Afkomst: Colombia
 • 100% arabica bonen
 • Vol van smaak
 • Certificaat: CO2 Decaf Biologisch
 • Zachte nootachtige tonen

2. De lekkerste decafe arabica bonen

Koffieliefhebber met een gevoelige maag? De koffie van Moto Coffee Decaf biedt uitkomst dankzij verfijnde en zachte smaken.

 • Mexico
 • 100% biologisch
 • 100% Arabica
 • Medium gebrand
 • volle body, is zoet en kruidig

3. De beste decafe & duurzame bonen

Met cafeïnevrije koffiebonen van Java geniet je zonder schuldgevoelens. Biologische, Fairtrade en decafé in één.

 • Biologisch
 • Fairtrade
 • Blend Arabica & Robusta
 • CO2-neutraal gebrand
 • Centraal-Amerika en Afrika

4. De beste decaf filterkoffie

De Gran Maestro Italiano Decafe is goed beoordeeld. Met deze medium gebrande koffie is perfect voor de late middag uurtjes

 • Decafé
 • Notig & mild-kruidig
 • Melange arabica & Robusta
 • Medium gebrand
 • Midden- en zuid-amerika

5. De beste decaf voor intense koffie

De filterkoffie van Aberdeen Queen is voor iedereen die van een sterke & pittige bak koffie houdt.

 • Brazilië, Indonesië, Peru & Colombia
 • Intens van smaak
 • Melange
 • Donker gebrand
 • Bittere, maar volle smaak

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar als gemalen koffie.

Bekijk onze TOP-5 Italiaanse koffie.


Wat is decafe koffie?

Bij decafe bonen wordt de cafeïne uit de bonen onttrokken. Decafe koffie is dus letterlijk koffie zonder cafeïne. Volgens de wet mag cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,1 % cafeïne bevatten, wat ongeveer neerkomt op 1 milligram per gram koffie. Deze hoeveelheid is zo weinig dat je lichaam hier niks van merkt. 

Veel producten bevatten kleine hoeveelheden van cafeïne waar je lichaam weinig of niks van merkt, denk aan pure chocolade en thee.

Voor wie is decaf koffiebonen bedoeld?

Decaf koffie is bedoeld voor mensen die om welke reden dan ook minder cafeïne wil drinken. Zo kan decafe koffie een goede uitkomst bieden voor koffieliefhebbers die gevoelig zijn voor cafeïne, mensen die slaapproblemen ervaren, zwangere vrouwen of mensen met een hoge bloeddruk. 

Koffiebonen cafeïnevrij of voorgemalen koffie?

Gebruik je een koffiemachine met bonen of heb je thuis een koffiemolen? Dan maak je gebruik van cafeïnevrije koffiebonen. Heb je deze niet dan kies je voor voorgemalen decafe.  

Nespresso decafe

Ben je een Nespresso-liefhebber, maar drink je graag cafeïnevrije koffie? Dan kies je voor decaffeinato capsules van Nespresso. Er zijn ook andere merken compatibel met Nespresso koffiemachines die een stuk(je) voordeliger zijn.

Dolce gusto decafe

Eveneens biedt Dolce Gusto cafeïnevrije koffie aan. Deze wordt NESCAFÉ® Dolce Gusto® Café au Lait decaf genoemd. Net als bij Nespresso decafe kun je voor andere (voordelige) merken kiezen die compatibel zijn met Dolce Gusto machines

Cafeïnevrije oploskoffie

Voor wie ons een beetje kent, weet dat wij geen grote liefhebbers zijn van oploskoffie. Maar beter oploskoffie dan geen koffie. Ook voor de oploskoffie-liefhebbers zijn er cafeïnevrije alternatieven beschikbaar. 

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Het onttrekken van cafeïne uit koffie is in principe geen ingewikkeld proces. Er worden twee verschillende methoden gebruikt: 

 1. DCM-Methode

Deze methode wordt voornamelijk gebruikt door de voedingsmiddelenindustrie. De groene koffiebonen worden vochtig gemaakt met water en geweekt met dichloormethaan (DCM). Om de cafeïne volledig te verwijderen wordt dit proces meerdere keren herhaalt. Het middel dichloormethaan wordt verwijderd door de koffiebonen na afloop te stomen. Vervolgens worden de inmiddels cafeïnevrije koffiebonen met warme lucht gedroogd. 

 1. Kritische koolzuurmethode

Bij biologische koffie wordt vaak gebruik gemaakt van de kritische koolzuurmethode. Dit is een milieuvriendelijke methode van decafeïneren. De cafeïne wordt opgelost met koolzuur (CO2) en onder zeer hoge druk in combinatie met een lage temperatuur. Vervolgens worden de koffiebonen gedroogd waarbij de CO2 automatisch weer verdampt. 

Cafeïnevrije koffie test: de lekkerste cafeïnevrije koffie

In de nabije toekomst gaan wij cafeïnevrije koffie testen. Benieuwd wat de lekkerste decafe koffie gaat worden? Laat je e-mailadres hier achter en zodra wij onze TOP-10 bekend maken sturen we jou een mailtje. 

Is cafeïnevrije koffie gezonder?

Wie 1 – 4 kopjes koffie per dag drinkt en verder gezond is, hoeft zich niet druk te maken. Sterker nog, een bakje koffie van arabica koffiebonen is juist gezond voor je dankzij de vele antioxidanten. De cafeïne in koffie verbetert je alertheid, het geheugen en motivatie. Drink je veel koffie op een dag dan kan dit een nadelig effect op je lichaam hebben.

Zo kan overdaad resulteren in slaapproblemen, hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens, misselijkheid en hoge bloeddruk. Ervaar je deze problemen? Dan kan het gezonder zijn om dagelijks een aantal bakjes normale koffie te vervangen voor cafeïnevrije koffie. Daarbij is cafeïnevrije koffie een gezonder alternatief voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een hoge bloeddruk.


Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te beoordelen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.9 uit 5 gebaseerd op 10 beoordelingen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn decaf koffiebonen?

Bij cafeïnevrije koffie wordt de cafeïne onttrokken. Decaf koffie is met name bedoeld voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, zwangere vrouwen of koffie-liefhebbers die om welke reden dan ook hun cafeïne inname willen verminderen.

Is cafeïnevrije koffie gezonder?

Hier zijn verschillende studies over te vinden; waarin de één beweert dat cafeïnevrije koffie gezonder is en de ander het tegendeel bewijst. Echter als je veel koffie drinkt kan een paar kopjes koffie omruilen voor cafeïnevrije koffie wel gezonder zijn. Zo krijgt de lever, die verantwoordelijk is voor het afbreken van de cafeïne, ook een beetje rust.

Is decaf koffie 100% cafeinevrij?

Nee, er blijft altijd een klein beetje cafeine over. Dit is zo weinig dat zelfs koffiedrinkers die gevoelig zijn voor cafeïne hier geen last van hebben.

Smaakt cafeïnevrije koffie hetzelfde als gewone koffie?

De meeste mensen denken dat cafeïne bepalend is voor de smaak. Echter wordt de smaak bepaalt door de koffieboon en de wijze waarop deze gebrand is. Cafeïnevrij koffie smaakt dus net zo goed als gewone koffie.

Op zoek naar?

Bekijk hier onze koffiemolens koopgids


Overige testen 2023

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. Bekijk de resultaten van onze beoordelen en ontdek welke het beste bij jou past.

TOP-5 Arabica bonen

Testresultaten 2023

Met 100% arabica koffiebonen proef je fruitige smaken en bevat de koffieboon meer antioxidanten.

TOP-5 Decafé bonen

Testresultaten 2023

Met cafeïnevrije koffiebonen is de cafeïne uit de bonen verwijderd. Perfect als je jouw inname wilt verminderen.

TOP-5 Espresso bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar espresso koffiebonen voor een volautomaat of pistonmachine? Deze TOP-5 helpt jou op weg.

TOP-5 Filterkoffie

Testresultaten 2023

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden? Deze TOP-5 met de beste filterkoffie helpt je op weg.

TOP-5 Fairtrade bonen

Testresultaten 2023

Eerlijke koffie kopen? Bekijk onze TOP-5 met de lekkerste Fairtrade koffiebonen.

TOP-5 Gemalen koffie

Testresultaten 2023

Filter-koffiezetapparaat? Bekijk onze TOp-5 met de lekkerste voorgemalen koffie.

TOP-10: alle soorten bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar de lekkerste koffiebonen? Bekijk dan onze TOP-10 met verschillende soorten koffiebonen en laat je verassen.