Hoe zet je de perfecte americano?

Een americano koffie is eigenlijk niets meer dan een espresso aangevuld met heet water (88 – 82 °C).

Aan de hand van de onderstaande tips wordt het makkelijker om thuis de perfecte americano te zetten. 

Wat is het verschil tussen een americano koffie en een long black?

Er ontstaat veel onduidelijkheid over het verschil tussen een Americano en een Long black. In Amerika wordt de koffie aan het water toegevoegd, terwijl de Australiërs en Nieuw Zeelanders water toevoegen aan een espresso en dat als een Americano koffie beschouwen.

De meningen verschillen hierover, dus is het aan jou waar de voorkeur ligt. In deze uitleg houden we ons vast aan de Australische/Nieuw-Zeelandse Americano koffie.

Wat van koffiemachine heb ik nodig?

Voor de beste espresso resultaten, raden wij een pistonmachine aan. Omdat je bij een piston koffiemachine alle handelingen zelf doet, heb je alle controle over het eindresultaat.

Koffie zetten met een pistonmachine kan veel tijd in gaan zitten. Indien je hier geen tijd voor hebt, kies je voor een volautomatische koffiemachine. Hiermee heb je wel minder invloed op het eindresultaat.

Ook een mokkapot zal zijn werk doen (de voordeligste wijze). In dit artikel leggen we uit wat een mokkapot precies is.

Benodigdheden voor een koffie americano

 • koffiezetapparaat bonen
 • koffiemolen : voor het beste resultaat raden we een koffiemolen aan, maar je kunt uiteraard ook gemalen koffie gebruiken.
 • Stopwatch
 • Thermometer
 • Glas of mok van 160 ml + lepeltje

Ingrediënten

Aan de slag

Voordat je begint met het maken van een caffè americano is het belangrijk dat al het apparatuur goed schoon is en de mok/glas voorverwarmd is. Zorg er daarbij voor dat je een mok/glas hebt van

Hoe zet je een americano?

 1. Maal de koffie

  Zorg voor een fijne maalgraad.

 2. Druk de gemalen koffie aan

  Dit doe je met een tamper.

 3. Espresso zetten

  Plaats het kopje onder het apparaat en druk op de knop. Leestip: Hoe zet je de perfecte espresso

 4. Voeg extra water toe

  Voeg tussen de 120 ml en 150 ml water toe, afhankelijk hoe sterk je de americano wilt hebben.

Lees hier hoe je de koffie kunt beoordelen en proeven.


Americano met één druk op de knop

Met een volautomatisch koffiezetapparaat zet je met één druk op de knop een americano of een cappuccino’s. Dankzij handige schoonmaakprogramma’s hoef je amper om te kijken naar het onderhoud.

Weet je nog welk type koffiezetapparaat het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze keuzehulp koffiemachines waarin de verschillende typen koffiemachines worden uitgelegd.

 • delen op social media

Gerelateerde berichten

Latte art workshop

Latte art - de meeste koffiedrinkers hechten er veel waarde aan. Tijd om een latte art workshop te volgen en de latte art vaardigheden onder de knie te krijgen. Lees snel verder en ontdek of een latte art workshop iets voor jou is.

door baristaworden

Lees meer

Wat doet koffie met je?

Dagelijks drinken wij Nederlanders gemiddeld 3 koppen koffie per dag. De meeste Nederlanders zullen hun kop koffie in de morgen niet snel overslaan. In dit artikel zochten wij uit wat effecten cafeïne heeft en wat het met jouw lichaam doet. Interessante materie, waar je als koffiedrinker eigenlijk meer over moet weten. Lees snel meer over de werking van cafeïne.

door baristaworden

Lees meer

De juiste maalgraad van koffie instellen. Hoe doe je dat?

De maalgraad van de koffie is een belangrijke factor voor de smaak van de koffie. Hoe Bepaal Je de Juiste Maalgraad Voor Je Koffie? Wij leggen het je uit!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op