Wat is een caffe Latte?

info
Bijgewerkt op 27 jun 2023

Houd jij erg van koffie met melk, probeer dan eens de Latte. Deze koffiestijl bestaat niet alleen voor een groot deel uit melk, het draagt zelfs het Italiaanse woord voor melk. Kenners noemen deze koffiestijl ook wel de ‘grote broer’ van de Cappuccino omdat er net iets meer melk in de koffie zit.

Waar komt de Latte vandaan?

Bestel geen ‘Latte’ in Italië, want de kans is groot dat je dan een gewoon glas melk voorgeschoteld krijgt. Waarschijnlijk waren het de Amerikanen die begonnen met het serveren van deze Caffé Latte, aangezien veel mensen in de Verenigde Staten moeite hadden met de sterke bittere smaak van de Espresso’s die in de vorige eeuw populair werden.

Hoe je een Latte maakt

Een Latte lijkt erg op een Cappuccino en beide koffiestijlen zijn gebaseerd op een Espresso. De Cappuccino bestaat over het algemeen uit drie even grote delen – een Espresso, melk en schuim. Bij de eerstgenoemde is het echter van belang dat er niet te veel schuim in zit – een centimeter aan schuim is voldoende. Het aandeel melk is dus groter. 

Met deze type koffiemachines kun jij een Espresso maken: 

Latte vs Latte Macchiato

Wat is dan het verschil tussen de gewone Latte en de Macchiato? Wel, bij de laatstgenoemde mag je een Espresso pas aan het einde toevoegen als de melk en het schuim al in de beker zitten. Ook is de schuimlaag bij de Macchiato wat dikker. Bij de gewone Latte is er dan ook een veel duidelijkere scheidslijn tussen de koffie en de melk.

Waar wil je over lezen?

info