Cappuccino thuis zetten, hoe werkt dit?

Hoe zet je thuis nou net zo’n lekkere cappuccino als bij jouw favoriete koffiebar? Het maken van een goede cappuccino hoeft niet moeilijk te zijn, en is een kwestie van kennis, de juiste materialen in huis hebben en het beheersen van de techniek.

Door flink veel te oefenen, zullen jouw barista kwaliteiten vanzelf verbeteren en worden cappuccino’s jouw specialiteit.

Benodigdheden

Het is mogelijk om een goede cappuccino te zetten met een pistonmachine (bekijk hier onze TOP-10 met de beste pistonmachines). Met pistonmachine maak je gebruik van een stoompijpje zoals een echte barista dat doet.

Heb je geen pistonmachine dan maak je gebruik van een losse melkopschuimer die al vanaf een paar tientjes te krijgen zijn. Lees hier ons artikel met de beste melkopschuimers.

Materialen

 • Espressomachinepistonmachine of een losse elektrische melkopschuimer.
 • bonenmaler
 • Roestvrijstalen kannetje
 • Stopwatch
 • Thermometer
 • Glas of mok van 160 ml + lepeltje

Ingrediënten

Lees hier met welke melkje de beste cappuccino zet.

Aan de slag

Ter voorbereiding is het belangrijk dat de mok/glas voorverwarmd is, de koffiemachine (incl. het melkkannetje) goed schoon zijn en dat je espressomachine eerst laat doorspoelen.

Cappuccino zetten, hoe doe je dit?

 1. Benodigheden

  Pistonmachine, volle melk en melkkannetje.

 2. Zet een espresso

  Volg de stappen voor een perfecte espresso hier: hoe zet je een perfecte espresso?

 3. Vul de melkkan

  Vul het roestvrijstalen kannetje met 60 ml koude melk (ongeveer halverwege).

 4. Ter voorbereiding

  Laat het stoom voor 2 seconden uit het stoompijpje ontsnappen, om het overgebleven water te verwijderen.

 5. Melk opschuimen

  Dompel het stoompijpje tot 1 á 2 centimeter(s) vanaf de bodem in het melkkannetje. Laat het melkkannetje een aantal centimeter zakken, zodra je merkt dat het schuim en de volume van de melk toeneemt. Het is niet perse noodzakelijk om het melkkannetje te rond te draaien, wat sommige barista’s wel prefereren.

 6. Luchtbellen verwijderen

  Tik met het melkkannetje een aantal keer op tafel. Zo verdwijnen de overbodige luchtbellen in de melk.

 7. Melkschuim in het kopje schenken

  Schenk de melk – een compacte schuimsubstantie – in de cappuccinokop. Start in het midden en laat de melk niet in aanraking komen met de zijkanten van de mok (dit is niet goed voor de koffiecrème). Eventueel kun je latte art toepassen en een symbool aanbrengen.

Tips voor het melk opschuimen

 • Met de rechterhand regel je de hoeveelheid stoom die uit het stoompijpje komt. De linkerhand houd je tegen het melkkannetje aan om de temperatuur van de melk in de gaten te houden.
 • Haal het melkkannetje onder de stoompijp vandaan, wanneer de temperatuur rond de 60 – 65 ºC ligt. Met de thermometer kun je de temperatuur van de melk meten, op een gegeven moment krijg je hier zelf gevoel voor.
 • Verwarm de melk niet te lang. Doe je dit wel, dan komt er lactose vrij waardoor de melk zoet gaat smaken. En dat is niet wat je wilt!

Een goede cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim, waarbij de schuimlaag een stevige substantie is.

Vergeet niet de cappuccino met een glaasje (ijskoud) water te serveren en de espressomachine goed schoon te maken (belangrijk!).

Klik hier voor een methode om koffie te proeven en te beoordelen.


Liever een volautomatische koffiemachine?

Een pistonmachine is geschikt voor de echte koffiefanaten en fijnproevers, maar de gemiddelde koffiedrinker heeft geen zin om zoveel moeite te doen voor een bakje koffie. Met een koffiezetapparaat met bonen zet je met één druk op de knop een espresso of een cappuccino. Dankzij slimme onderhoudsprogramma’s heb je nauwelijks omkijken naar het onderhoud en de schoonmaak.

Mocht een koffiemachine met bonen te duur voor je zijn, dan raden we een Nespresso apparaat, koffiecupmachine of een filter-koffiezetapparaat aan.

 • delen op social media

Gerelateerde berichten

Latte art workshop

Latte art - de meeste koffiedrinkers hechten er veel waarde aan. Tijd om een latte art workshop te volgen en de latte art vaardigheden onder de knie te krijgen. Lees snel verder en ontdek of een latte art workshop iets voor jou is.

door baristaworden

Lees meer

De french press zetmethode. Hoe werkt het?

De french press is wereldwijd ingeburgerd en stelt je in staat om op eenvoudige wijze heerlijke koffie voort te brengen. In deze blog vertellen wij meer over de voordelen van de french press, en waarom je deze methode eens uit zou moeten proberen. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

5 tips voor de beginnende thuisbarista

Als thuisbarista streef je naar het perfecte bakje koffie. In dit artikel geven we 5 lessen die jou helpen met het verbeteren van de koffie. Je leest meer informatie over de keuze voor een espressomachine, slow coffee methoden, de keuze voor koffiebonen en het belang van een goede koffiemolen. Lees snel verder en leer meer over koffie.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op