Wat is een Cappuccino?

info
Bijgewerkt op 27 jun 2023

Het is inmiddels een klassieker, de Cappuccino en je kunt geen café, restaurant of bar meer vinden waar deze Italiaanse koffiestijl niet wordt geschonken. Maar wat is het verhaal achter dit drankje en waarom is het zo populair? En hoe verhoudt het zich tot andere koffiestijlen?

Waar komt de Cappuccino vandaan?

Uiteraard komt deze klassieke koffiestijl overwaaien uit Italië, de bakermat van onze Europese koffiecultuur. Toch is er nogal discussie over de oorsprong van het woord waarbij sommigen zelfs beweren dat het drankje in Wenen is ontstaan. Anderen wijzen naar de Kapucijner monniken – in het Italiaans Cappuccini genoemd – als naamgevers aan deze koffiesoort. Hoe die relatie precies zit, daar zijn veel mythes en theorieën over.

In het kort – de bereidingswijze

Het feit is dat het de Italianen waren die de Espresso bedachten. En wie er vervolgens melk en schuim aan toevoegden, dat houden we in het midden. Een Cappuccino bestaat voor een derde deel uit Espresso, een derde deel uit verwarmde melk en een derde deel uit perfect opgeklopt schuim. Als je alles aan het kopje met Espresso hebt toegevoegd, dan moet je ook nog even walsen zodat alle smaken zich met elkaar vermengen. 

Met deze koffiezetapparaat verse bonen kun jij dit koffiedrankje maken: 

Sage the barista express (pistonmachine)

Cappuccino vs Latte Macchiato – wat is het verschil?

Als je in een café een koffie met melk besteld, dan krijg je meestal de vraag of je een Cappuccino of Latte wilt. Het verschil tussen de twee is dat de Latte net iets meer melk heeft in verhouding. De schuimlaag is bij de Latte minder. Bij de Cappuccino wordt de melk bij de Espresso gevoegd, bij de Latte Macchiato gaat dat andersom.

Waar wil je over lezen?

info