Uitleg chemex zetmethode

Voordat je Chemex kopen toepast, wil je uiteraard meer informatie over deze slow coffee maker ontvangen. De Chemex bestaat al sinds 1941 en is een populaire slow coffee methode voor een lange tijd. Koffieliefhebbers waarderen deze filterkoffie methode, omdat het design er stijlvol uit ziet en je er ook nog eens heerlijke koffie meet kunt zetten. Het gebruik van de Chemex is simpel – wij zullen je uitleggen hoe het werkt.

Wat is de Chemex slow coffee maker precies?

De Chemex behoort tot de ‘pour over’ methode, die weer tot de slow coffee groep behoort. Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren om slow coffee te zetten, namelijk met de ‘pour over’ (het gieten van koffie) én de ‘press’ (druk) methoden. De Chemex bestaat uit een zandlopervorm van glas met een houten kraag in het midden én een leren touwtje hier om heen. Het wordt één van de mooiste designs voor coffee makers gezien dat een plaatsje gekregen in het Museum of Modern Art in New York. De Chemex is bedacht door de Duitser Peter Schlumbohm.

De Chemex kopen is in verschillende formaten verkrijgbaar. De 6-cups is de meest voorkomende, maar je kunt ook kiezen voor een 8-cups formaat. Houd er wel rekening mee dat je voor elk formaat weer andere verhoudingen van koffie en water nodig hebt.

Wat heb je nodig voor een Chemex slow coffee maker?

Er zijn een aantal benodigdheden die je nodig hebt, voordat je aan de slag kunt gaan met een Chemex kopen. Een aantal van deze benodigdheden zijn sowieso onmisbaar als thuisbarista, zoals een waterkoker of waterketel, een weegschaal, een thermometer, heet water en verse koffiebonen. Deze benodigdheden heb je voor iedere slow koffie koffiezetmethode nodig en daarom raden we jou aan deze te kopen als je je meer wilt verdiepen in koffie.

Maar bij de Chemex heb je ook speciale Chemex koffiefilters nodig. Deze filters zijn gemaakt van papier en zal je op een bepaalde manier moeten vouwen, zodat het in het glaswerk van de Chemex past. Deze chemex filters kun je online bestellen of in koffiespeciaalzaken kopen. De filter kun je helaas maar één keer gebruiken, aangezien deze van papier gemaakt zijn. Het is belangrijk dat je de papieren filters altijd even schoon spoelt, anders kan de papierensmaak in de koffie terecht komen.

Tot slot raden we jou aan om een koffiemolen te kopen. Je kunt gemalen koffie in de supermarkt kopen, maar deze koffie is niet vers meer omdat de koffiebonen een lange tijd geleden gemalen zijn. Als je het optimale resultaat wilt behalen met jouw chemex of andere koffiezetmethoden raden we jou aan te investeren in een koffiemolen. Een koffiemolen hoeft niet duur te zijn, mits je een handmatige koopt. Elektronische koffiemolens zijn over het algemeen duurder, maar het is absoluut niet noodzakelijk om een elektronische koffiemolen te kopen. Meer weten over een handmatige koffiemolen?

Aan de slag met de Chemex kopen

Zoals al eerder aangegeven is de Chemex geen ingewikkelde methode. Het leuke aan deze methode is dat je kunt experimenteren. Door de maalgraad, de temperatuur van het water of de hoeveelheid gemalen koffie aan te passen, kun je spelen met de smaak en ontdekken welke smaak jij het lekkerst vindt. Daarbij is het wel belangrijk dat je verse koffiebonen gebruikt. De versheid van de koffiebonen hangt af van de branddatum (staat niet altijd op de verpakking vermeldt) en wanneer de koffiebonen gemalen zijn. De koffiebonen zijn tot twee weken na branddatum vers.

  1. Maak de Chemex en de papieren filter goed schoon. Dit doe je met heet water.
  2. Breng het water op de juiste temperatuur met de waterkoker. De beste temperatuur schommelt tussen 92 – 96 graden Celsius.
  3. Maal de koffiebonen wanneer het water bijna op temperatuur is. Bij de Chemex is een maalgraad a la kristalsuiker gewenst.
  4. Gooi de gemalen koffie in de papieren filter en giet een klein beetje water op de koffie. Giet het water altijd in rondjes. Laat dit 30 seconden bloomen (opwellen).Het bloomen is een belangrijk proces aangezien hier het water door de koffie wordt geabsorbeerd. De smaken en aroma’s komen tijdens dit proces vrij en de CO2 kan ontsnappen.
  5. Na 30 seconden ga je verder met gieten. Maak rondjes met de waterketel en probeer hier 3.5 – 4 minuten mee vol te maken. In het begin is dit lastig en zal je zien dat je na 2 minuten al klaar bent, maar op een gegeven moment krijg je hier handigheid in.
  6. Als de koffie klaar is, verwijder je de filter en kan de koffie meteen gedronken worden.