Dark roast koffiebonen: tips voor de lekkerste donker gebrande koffie

Koffiebonen
Bijgewerkt op 18 jan 2024

Dark roast koffie, oftewel koffiebonen die donker gebrand zijn. Sommigen zweren erbij, terwijl anderen de bittere smaak niet waarderen. Als je van Italiaanse koffie houdt, dan is de kans groot dat je donker gebrande koffie waardeert. Een dark roast heeft aardse smaken met chocoladetonen en vaak een klein bittertje.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan licht tot medium gebrande koffie. Deze heeft eigenlijk meer smaak. Nu zullen sommige koffieliefhebbers beweren dat lichtgebrande koffie naar thee smaakt. Dat kan ik me goed voorstellen; het duurde ook voor mij een tijdje voordat ik het kon waarderen.

donker gebrande koffiebonen

Er is hier natuurlijk geen goed of fout: iedereen moet drinken wat hij of zij lekker vindt. Toch wil ik graag een aantal feiten delen over donker gebrande koffie, vooral wanneer het te donker gebrand is. Benieuwd hoe het koffiebranden precies werkt? Eerder schreef ik een gids over koffie branden.

1. Dark roast koffiebonen kunnen een vette buitenlaag hebben

Wanneer koffiebonen er vettig uitzien, hebben ze zo lang in de koffiebrander gelegen dat de oliën naar de buitenkant van de koffieboon zijn gekomen. Dit gebeurt na de tweede ‘crack*. Na deze tweede crack komen de vetten, ofwel oliën, uit de koffieboon vrij doordat de poriën opengaan. Vandaar dat donker gebrande koffiebonen een vette glans hebben.

*Tijdens het branden van de koffiebonen reageert een boon hetzelfde als popcorn. Het ‘popt’, wat men in de koffiewereld een ‘crack’ noemt.

vette koffiebonen donker gebrand (1)
Dit zijn vette koffiebonen: je ziet een bepaalde glans op de buitenkant van de bonen.

Lees ook: welke koffiebonen zijn niet te vet?

Dit is niet per se slecht voor je gezondheid, maar op de lange termijn kan het problemen veroorzaken voor je koffiezetapparaat en/of koffiemolen. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

2. Vette koffiebonen kan slecht zijn voor jouw koffiemachine

Alle koffiebonen bevatten vet. Bij vette koffiebonen bevindt het vet zich aan de buitenkant van de boon, waardoor deze vetten eerder achterblijven in jouw koffiemachine. Dit levert niet per se grote problemen op als je jouw koffiemachine goed onderhoudt, maar goed onderhoud wordt daardoor wel extra belangrijk.

Het vet hoopt zich op in het bonenreservoir, de maaleenheid en de zetgroep. Bij een volautomatische koffiemachine met een vaste zetgroep, zoals bij Jura, is het nadelig dat je deze zelf niet kunt schoonmaken en ook de conditie van de zetgroep niet in de gaten kunt houden.

3. Zonde van kwaliteitsbonen

Als je drie verschillende koffiesoorten donker zou branden, zouden ze waarschijnlijk alle drie ongeveer hetzelfde smaken. Dat is natuurlijk zonde, zeker als je extra betaalt voor kwaliteitskoffie.

Hoe langer een koffieboon in de brander blijft, hoe minder smaken er overblijven. Uiteindelijk blijft er vaak alleen nog een bittere smaak over, die soms zelfs verbrand kan smaken. Voor een gebalanceerde smaak kun je beter kiezen voor een koffie die niet te donker gebrand is.

Donker gebrande koffie kopen, waar let je op?

Houd je van een pittige bak en koop je graag donker gebrande koffie? Dan hebben we nog een aantal tips:

  • Koop vers gebrande koffie: wist je dat donker gebrande koffie minder lang vers blijft dan lichtgebrande koffie? Koop daarom alleen koffie met een branddatum op de verpakking en zorg ervoor dat deze niet langer dan drie maanden geleden gebrand is.
  • Let op de temperatuur: het is makkelijker om koffiedeeltjes te onttrekken uit donker gebrande koffie, dus deze heeft een lagere temperatuur nodig. Bij een te hoge temperatuur loop je het risico ook ongewenste koffiedeeltjes te onttrekken, wat een bittere smaak kan geven. Een temperatuur tussen de 85 en 90 °C is ideaal.
  • Kortere doorlooptijd: smaakt de koffie te bitter? Verminder dan de doorlooptijd van de koffie door bijvoorbeeld een ristretto in plaats van een espresso te zetten, of door een French press minder lang te laten staan.
Pistonmachine water temperatuur
Gewenste temperatuur per brandgraad.

Houd je van pittige koffie?

Als je gewend bent aan een Italiaanse espresso met een sterke afdronk, raad ik aan om te kiezen voor een melange met een combinatie van arabica- en robusta-koffiebonen. Ook hebben Aziatische en Zuid-Amerikaanse koffiebonen doorgaans meer pit dan Afrikaanse bonen. Vind je het lastig om jouw dark roast op te geven, dan kun je ook kiezen voor een medium roast ‘aan de donkere kant’

Lees ook: wat zijn de verschillen tussen arabica en robusta.

Conclusie: moet ik nu mijn dark roast koffiebonen opgeven?

Dat hangt natuurlijk helemaal van jou af. In dit artikel geef ik slechts mijn mening over dark roast koffiebonen, onderbouwd met een aantal feiten. Maar als jij geniet van donker gebrande koffiebonen en extra aandacht besteedt aan het onderhouden van jouw koffiemachine, dan is er natuurlijk geen enkel probleem.

Veelgestelde vragen

Heeft Dark Roast koffie meer cafeïne?

Nee, het is een fabeltje dat dark roast koffie meer cafeïne zou bevatten dan lichtgebrande koffie. De hoeveelheid cafeïne hangt af van de koffieboon zelf: de variëteit, de oorsprong en de groeiomstandigheden. Vaak wordt gedacht dat dark roast koffie meer cafeïne bevat, omdat men veronderstelt dat de cafeïne voor de bittere smaak zorgt, terwijl dit juist door de donkere branding komt.

Hoe smaakt Dark Roast koffie?

Een donker gebrande koffie heeft vaak een volle smaak met een bittere nasmaak. Hoe langer de koffieboon in de brander heeft gelegen, hoe hoger de bitterheid.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen