Dark roast koffiebonen: waarom je ze beter kunt vermijden?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Dark roast koffie, ofwel koffiebonen die donker gebrand zijn. Sommigen zweren erbij terwijl anderen de bittere smaak niet kunnen weerstaan. Er zijn meerdere redenen waarom ik denk dat het beter is om dark roast koffiebonen te vermijden. Ik leg je uit waarom..

1. Dark roast koffiebonen hebben een vette buitenlaag

In mijn artikel over vette koffiebonen lees je waarom het beter is om donkere koffiebonen te vermijden. Ik zal je uitleggen waarom: tijdens het branden van de koffiebonen reageert een boon hetzelfde als popcorn. Het ‘popt’, wat men in de koffiewereld een crack noemt.

Bij een donkere branding liggen de bonen zo lang in de oven dat er een tweede crack ontstaat. Bij deze tweede crack komen de vetten ofwel oliën uit de koffieboon vrij doordat de poriën opengaan. Vandaar dat donker gebrande koffiebonen een vette glans hebben.

Dit is niet perse slecht voor je gezondheid, maar op de lange duur kan dit problemen geven aan jouw koffiezetapparaat en/of koffiemolen. Hoe dat zit, lees je hieronder.

2. Vette koffiebonen zijn ‘slecht’ voor je koffiemachine

Alle koffiebonen bevatten vet. Bij vette koffiebonen bevindt het vet zich aan de buitenkant van de boon waardoor deze vetten eerder achterblijven in jouw koffiemachine. Dit levert niet perse grote problemen op wanneer je jouw koffiemachine goed onderhoud, maar goed onderhoud wordt daarom wel extra belangrijk.

Het vet stapelt zich op in het bonenreservoir, de maaleenheid en de zetgroep. Bij een volautomatische koffiemachine met een vaste zetgroep zoals bij Jura is het dan wel nadelig dat je deze zelf niet schoon kunt maken en ook de conditie van de zetgroep niet in de gaten kunt houden. 

3. smaken zijn letterlijk verbrand

Alle stappen binnen het verwerkingsproces van koffiebonen zijn belangrijk, maar waarschijnlijk heeft de koffiebranderij de grootste invloed op de smaak van de bonen. Hoe langer een koffieboon in de brander ligt, hoe minder smaken er zijn overgebleven. Op een gegeven moment blijft er alleen nog een bittere smaak over die soms zelfs verbrand kan smaken. Voor een gebalanceerde smaak kies je dus voor medium gebrande koffie. Neem een kijkje bij de beste espresso bonen

Houd je van pittige koffie?

Als je gewend bent om een Italiaanse espresso te drinken met een sterke afdronk raad ik aan om voor een melange te kiezen met een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. Ook hebben Aziatische en Zuid-Amerikaanse koffiebonen doorgaans meer pit dan Afrikaanse bonen. Als je het lastig vindt om jouw dark roast op te geven zou je ook voor een medium roast ‘aan de donkere kant’ kunnen kiezen.

Conclusie: moet ik nu mijn dark roast koffiebonen opgeven?

Dat hangt natuurlijk helemaal van jou af. In dit artikel geef ik alleen mijn mening over dark roast koffiebonen met een aantal feiten als argumentatie. Maar als jij van donker gebrande koffiebonen geniet en je besteedt extra aandacht aan het onderhouden van jouw koffiemachine dan is er natuurlijk geen enkel probleem. 

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen