De Chemex zetmethode. Hoe werkt het?

Koffie tips
Bijgewerkt op 12 apr 2023

De chemex methode is door de Duitse Peter Schlumbohm ontwerpen in 1941 en valt onder de noemer slow coffee (langzaam gezette koffie). Door de dikkere filter duurt het langer voordat de koffie klaar is en dus zal je meer geduld moeten tonen.

Doorlooptijd

De temperatuur van het water en de maalgraad van de koffie hebben invloed op de extractietijd en daarmee ook de doorlooptijd van de koffie. De doorlooptijd zal rond de 4 minuten moeten uitkomen.

Het zal lastig worden om de ideale extractietijd binnen één keer te vinden, maar na een aantal keer oefenen zou dit moeten lukken.

Maling van de koffie

Bij de Chemex-methode schenk je het warme water in de papieren filter op de gemalen koffie. In principe werkt men met een fijne maling, waardoor het langer duurt voordat de koffie door de filter gelopen is.

Uiteraard heeft deze lange doorlooptijd invloed op de smaak, die zich het best laat omschrijven als clean, licht en fruitig. Ondanks dat je hele lekkere koffie kunt zetten met de Chemex methode, zijn er ook koffieliefhebbers die deze fraaie zetmachine als decoratie in huis of in de koffiebar hebben staan. Ook staat er eentje in het Museum of Modern Art in New York.

Wat heb je nodig?

Stappenplan voor de chemex

Hoe zet je koffie met een Chemex?

  1. Papieren filter doorspoelen

    Hiermee voorkom je dat de papierensmaak in de koffie terecht komt.

  2. Gemalen koffie toevoegen

    Voeg 15 – 18 gram gemalen koffie toe in de filter. Het dient ongeveer net zo grof als suiker te zijn.

  3. Laat de koffie ‘bloeien’

    Schenk geleidelijk 30 – 50 ML water in de filter. Laat het water vervolgens 30 seconden opwellen.

  4. Voeg de rest van het water toe

    Voeg het resterende water toe en maak hierbij cirkels (tijdens het toevoegen van het water).

  5. De koffie is klaar om gedronken te worden!


Lees hier meer informatie over slow coffee makers en de chemex

Koop je toch liever een koffiemachine volautomaat waarbij alles automatisch gebeurd? Als een fijnproever raden wij een espressomachine aan, waarbij je alle handelingen handmatig doen.

Haal het maximale uit je koffie

Jaarlijks testen wij verschillende soorten koffieapparaat: van koffiezetapparaten test tot koffiebonen test. Voor elk type product lanceren wij een test rapport met de 10 beste opties.


Waar wil je over lezen?

Koffie tips