De Chemex zetmethode. Hoe werkt het?

De chemex methode is door de Duitse Peter Schlumbohm ontwerpen in 1941 en valt onder de noemer slow coffee (langzaam gezette koffie). Door de dikkere filter duurt het langer voordat de koffie klaar is en dus zal je meer geduld moeten tonen.

Doorlooptijd

De temperatuur van het water en de maalgraad van de koffie hebben invloed op de extractietijd en daarmee ook de doorlooptijd van de koffie. De doorlooptijd zal rond de 4 minuten moeten uitkomen.

Het zal lastig worden om de ideale extractietijd binnen één keer te vinden, maar na een aantal keer oefenen zou dit moeten lukken.

Maling van de koffie

Bij de Chemex-methode schenk je het warme water in de papieren filter op de gemalen koffie. In principe werkt men met een fijne maling, waardoor het langer duurt voordat de koffie door de filter gelopen is.

Uiteraard heeft deze lange doorlooptijd invloed op de smaak, die zich het best laat omschrijven als clean, licht en fruitig. Ondanks dat je hele lekkere koffie kunt zetten met de Chemex methode, zijn er ook koffieliefhebbers die deze fraaie zetmachine als decoratie in huis of in de koffiebar hebben staan. Ook staat er eentje in het Museum of Modern Art in New York.

Wat heb je nodig?

 • een chemex
 • papieren filter
 • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
 • vers gebrande koffiebonen: bekijk hier ons assortiment met de beste koffieboon
 • gefilterd water (of Spa Blauw)
 • digitale weegschaal
 • roerstaaf
 • mok/beker/kopje

Stappenplan voor de chemex

Hoe zet je koffie met een Chemex?

 1. Papieren filter doorspoelen

  Hiermee voorkom je dat de papierensmaak in de koffie terecht komt.

 2. Gemalen koffie toevoegen

  Voeg 15 – 18 gram gemalen koffie toe in de filter. Het dient ongeveer net zo grof als suiker te zijn.

 3. Laat de koffie ‘bloeien’

  Schenk geleidelijk 30 – 50 ML water in de filter. Laat het water vervolgens 30 seconden opwellen.

 4. Voeg de rest van het water toe

  Voeg het resterende water toe en maak hierbij cirkels (tijdens het toevoegen van het water).

 5. De koffie is klaar om gedronken te worden!


Lees hier meer informatie over slow coffee makers en de chemex

Koop je toch liever een koffiemachine volautomaat waarbij alles automatisch gebeurd? Als een fijnproever raden wij een espressomachine aan, waarbij je alle handelingen handmatig doen.

 • delen op social media

Gerelateerde berichten

Een koffiemolen kopen, waar let je op?

In dit artikel geven we tips voor het kopen van een (handmatige of een elektronische) koffiemolen. We vertellen je waarom je een koffiemolen nodigt hebt en waar je op moet letten wanneer je een koffiemolen gaat bestellen. Doe je voordeel met de tips en ontdek welke koffiemolen het beste bij jou past.

door baristaworden

Lees meer

Hoe maak je snel cold brew koffie

Je hebt zin in cold brew koffie, maar op de traditionele manier duurt het maar liefst 24 uur. Cold brew wordt gemaakt met koud water en koffie. Door de lage temperatuur duurt het ontzettend lang om zijn smaak aan het water af te geven.

door baristaworden

Lees meer

Verse koffiebonen, waar let je op bij het kopen van koffiebonen?

Er gaat natuurlijk niets boven een vers bakje koffie. Maar een vers bakje koffie heeft - zoals veel mensen denken - weinig te maken met hoe lang geleden de koffie gezet heeft. Verse koffie hangt voornamelijk af van de versheid van de koffiebonen. In dit artikel leggen wij jou uit waar je op moet letten bij het kopen van koffiebonen en hoe je de verse koffiebonen optimaal benut. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op