• Koffie tips

  De french press zetmethode. Hoe werkt het?

De french press zetmethode. Hoe werkt het?

De french press of de cafetière is één van de bekendste methoden om koffie te zetten. Deze kleine zetmethode werkt zeer eenvoudig en is het beste reismaatje voor iedere koffieliefhebber.

Wat heb je nodig?

Het gemak van de french press

Het fijne aan de french press is dat je niet veel nodig hebt om een acceptabele bak koffie te zetten. Dit maakt het voor vele de meest geschikte methode voor tijdens het reizen of een vakantie op de camping. Ook is de French press eenvoudig om te leren en kun je deze methode al kopen voor een paar tientjes.

Heb je geen zin om een french press aan te schaffen, dan kun je de koffie die er uit voortkomt altijd uitproberen in een koffiebar. Niet elke koffiebar heeft de french press op de menukaart staan, maar toch zijn er steeds meer koffiebars die dit doen.

Klik hier voor meer informatie over slow coffee en de french press kopen.

Stappenplan french press koffie

 1. Ter voorbereiding

  Het beste kun je de french press op een droog en vlakke ongegrond plaatsen. Haal de zuiger / filter naar boven.

 2. Laat de gemalen koffie ‘bloeien’

  Voeg 15 – 18 gram koffie toe en 30 ML water. Roer een paar keer.

 3. Water toevoegen

  Voeg 220 ML (in totaal 250 ML) op 90 – 100 graden toe en roer nogmaals.

 4. Koffie laten trekken

  Plaats de deksel op de french press en laat de koffie 3 – 4 minuten trekken.

 5. Druk de filter naar beneden

  Duw de zuiger rustig naar beneden en wacht nog eens drie minuten, zodat de laatste koffiedeeltjes naar beneden zakken.

Heb je liever wat meer luxe? Kies dan voor een volautomaat koffiemachine of een koffiecupmachine. Geen idee welke type koffiezetapparaat het beste bij je past? Lees dan onze keuzehulp voor koffiemachines.

 • delen op social media

Gerelateerde berichten

De Chemex zetmethode. Hoe werkt het?

De chemex is niet alleen een fraaie aanwinst voor je keuken; je kunt er ook nog eens overheerlijke koffie met fruitige smaken mee zetten. Klaar om de chemex methode thuis eens uit te proberen? Lees dan snel verder en wij leggen je uit hoe het allemaal werkt.

door baristaworden

Lees meer

5 barista tools die iedere koffieliefhebber in huis moet hebben

De meeste thuisbarista’s willen het direct serieus aanpakken. Ze kopen een dure espressomachine en verwachten dat de koffie hetzelfde smaakt als in hun favoriete koffiebar.

door baristaworden

Lees meer

Een koffiemolen kopen, waar let je op?

In dit artikel geven we tips voor het kopen van een (handmatige of een elektronische) koffiemolen. We vertellen je waarom je een koffiemolen nodigt hebt en waar je op moet letten wanneer je een koffiemolen gaat bestellen. Doe je voordeel met de tips en ontdek welke koffiemolen het beste bij jou past.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op