• Koffie tips

    De juiste maalgraad van koffie instellen. Hoe doe je dat?

De juiste maalgraad van koffie instellen. Hoe doe je dat?

Onder maalgraad verstaan we de gradatie van de maling van de koffiebonen. Het is een belangrijk begrip in de koffiewereld, omdat de maalgraad een grote invloed heeft op de doorlooptijd van de koffie (en dus de smaak van de koffie).

De juiste maalgraad per zetmethode

De juiste maalgraad van de koffie hangt dus af van verschillende factoren, zoals:

Proberen, proberen en blijven proberen

De juiste smaakbalans vind je door vooral veel uit te proberen. Speel met de maalgraad van de koffie en je zal zien dat dit invloed heeft op de smaak. Door veel uit te proberen kom je er achter met welke maalgraad jij de koffiesmaak het lekkerst vindt.

De maalgraad is natuurlijk niet de enige factor die de smaak van je koffie beïnvloed. Ook je keuze voor goede koffiebonen en zetmethode belangrijk. Bekijk hier Keuzehulp voor het vinden van het beste koffiezetapparaat.

Bekijk hier onze testresultaten met de beste koffiemolens.

Geen idee welke koffiebonen jij het lekkerst vindt? Schaf dan ons proefpakket aan met 4 verschillende smaken x 250 gram:

Het water stroomt makkelijker door een grovere maling dan door een fijne maling. Neem bijvoorbeeld grote kiezelstenen. Water gaat hier sneller doorheen dan fijn zand. Hetzelfde geldt voor koffie.

Voor de beste espresso, zet je de bonenmaler op de fijnste instelling.

ZETMETHODEMAALGRAAD
Espresso machineFijne maling
Turkse koffie (cezv)Zeer fijne maling
Filterkoffie (inclusief V60, Kalita, Chemex etc.)Grove maling
SnelfilterGrove maling
CafètiereZeer grove maling

Op het moment dat dezelfde koffiezetmethode gebruikt wordt, gelden de volgende twee regels:

  1. Een grovere maling, zorgt voor meer zure smaken.
  2. Een fijnere maling, zorgt voor meer bittere / sterkere smaken.
  • delen op social media

Gerelateerde berichten

TOP-5 beste elektrische melkopschuimers 2021

Wil je thuis cappuccinos zetten? Dan kan een elektrische melkopschuimer goed van pas komen. In dit artikel vind je de beste 5 elektrische melkopschuimers.

door baristaworden

Lees meer

Het verschil tussen arabica en robusta koffie

Benieuwd wat het verschil is tussen arabica en robusta koffie? In dit artikel vertellen we jou meer over de verschillen tussen arabica en robusta koffie en waarom arabica koffie populairder is dan robusta koffie. Lees verder en leer meer over de grootste verschillen tussen de twee koffieplanten.

door baristaworden

Lees meer

Hoe zet je de perfecte americano?

Caffè americano is één van de meest gedronken koffies ter wereld. Lees verder en wij leggen je uit hoe je de perfecte americano thuis zelf kunt maken.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op