De juiste maalgraad van koffie instellen. Hoe doe je dat?

Piston espresomachine
Bijgewerkt op 14 nov 2021

Onder maalgraad verstaan we de gradatie van de maling van de koffiebonen. Het is een belangrijk begrip in de koffiewereld, omdat de maalgraad een grote invloed heeft op de doorlooptijd van de koffie (en dus de smaak van de koffie).

De juiste maalgraad per zetmethode

Voor filterkoffie of een french press gebruik je een grovere maalgraad

De juiste maalgraad van de koffie hangt dus af van verschillende factoren, zoals:

Proberen, proberen en blijven proberen

De juiste smaakbalans vind je door vooral veel uit te proberen. Speel met de maalgraad van de koffie en je zal zien dat dit invloed heeft op de smaak. Door veel uit te proberen kom je er achter met welke maalgraad jij de koffiesmaak het lekkerst vindt.

De maalgraad is natuurlijk niet de enige factor die de smaak van je koffie beïnvloed. Ook je keuze voor goede koffiebonen en zetmethode belangrijk.

LEES
TIP.


Een koffiemolen maakt een wereld van verschil. Heb je er nog geen één in huis? Bekijk hier onze testresultaten met de beste koffiemolens.

Geen idee welke koffiebonen jij het lekkerst vindt? Schaf dan ons proefpakket aan met 4 verschillende smaken x 250 gram:

Het water stroomt makkelijker door een grovere maling dan door een fijne maling. Neem bijvoorbeeld grote kiezelstenen. Water gaat hier sneller doorheen dan fijn zand. Hetzelfde geldt voor koffie.

Voor de beste espresso, zet je de bonenmaler op de fijnste instelling.

[wptb id=18699]

WIST JE
DAT.

Feiten

Op het moment dat dezelfde koffiezetmethode gebruikt wordt, gelden de volgende twee regels:

1. Een grovere maling, zorgt voor meer zure smaken.
2. Een fijnere maling, zorgt voor meer bittere / sterkere smaken.

Waar wil je over lezen?

Piston espresomachine