De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

De percolator methode, ook wel een Italiaanse Mokkapot genoemd, is een ouderwetse methode die met name in de jaren ’50 en ’60 veel gebruikt werd in Italië. Het is de enige handmatige zetmethode waarmee je een fatsoenlijke ‘espresso’ zet.

De methode is over het algemeen vrij simpel, maar enig geduld is wel een vereiste (ca. 6 kopjes in 10 – 12 minuten). Bij deze van oorsprong Italiaanse methode wordt het water extreem warm, waardoor de koffie een branderige smaak kan hebben. 

Het is de kunst om de juiste extractie tijd te vinden, zodat de koffie zijn originele smaak behoudt en niet te branderig wordt.

Wat heb je nodig?

 • een percolator
 • een kookplaat (elektronisch of op gas)
 • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
 • verse koffiebonen 
 • gefilterd water (of Spa Blauw)
 • thermometer
 • stopwatch of timer op je smartphone
 • digitale weegschaal
 • roerstaaf
 • mok/beker/kopje

Stappenplan percolator

Hoe werkt een percolator?

 1. Installeer de percolator

  Schroef de percolator los van elkaar en vul het onderste gedeelte met koud en gefilterd water. Zorg ervoor dat het ventiel niet onder water komt te staan, anders kan de pot uit elkaar klappen.

 2. Gemalen koffie toevoegen

  Vul het bakje met gemalen koffie (ongeveer tussen 15 – 18 gram). Maak gebruik van een bonenmaler voor het beste resultaat.

 3. Plaatse de percolator op het vuur

  Draai de percolator weer in elkaar. Het is belangrijk dat de filterschijf goed op de rubberen pakking gedraaid wordt. Plaats de precolator op het fornuis op een laag vuurtje.

 4. 3 minuten koken

  Na ongeveer drie minuten, wanneer de koffie begint te borrelen, kun je de pot van het fornuis halen. Doe dit op tijd, zodat de edele delen van de koffie worden geëxtraheerd.

 5. Roeren

  Roer de koffie door met een lepel, en de koffie is klaar om gedronken te worden.

 6. En genieten!

  Zorg ervoor dat je na afloop de percolator goed schoonmaakt met de hand.


Jaarlijks brengen wij een TOP-10 uit met de beste koffiemachines, de beste koffiezetapparaten met bonenbeste pistonmachines en de beste koffiezetapparaat met cups of Nespresso apparaten.

 • delen op social media

Gerelateerde berichten

Koffiemachine ontkalken? Zo doe je dat!

Om keer op keer het beste kopje koffie uit je espressomachine te toveren is het aangeraden om je espressomachine regelmatig te ontkalken. Kalk kan niet alleen de machine stuk maken door de opbouw van kalkaanslag in de machine, maar ook de koffie zal minder goed smaken.

door baristaworden

Lees meer

Top 10 landen met de hoogste koffieconsumptie

De één start de dag met een bakje koffie in de morgen, en laat het hier bij. Terwijl de ander het cafeïnedrankje de hele dag door kan drinken en in de buurt komt van een koffieverslaving. De consumptie van koffie verschilt uiteraard per persoon, maar een aantal landen steken er op dit gebied met kop en schouders bovenuit. In dit artikel bespreken we de 10 landen met de hoogste koffieconsumptie.

door baristaworden

Lees meer

Welke type koffie kun je het beste gebruiken?

Welke type koffie moet je gebruiken? Vandaag de dag wordt er thuis veel gebruik gemaakt van koffiebonen, koffiepads, capsules of cups én gemalen koffie. De keuze voor het type koffie zal vooral moeten afhangen van het soort espressoapparaat dat je gebruikt. Lees verder en wij vertellen jou meer over het kopen van de juiste koffie.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op