Een dag op de koffieplantage: van zaadje tot kop koffie

In deze blog neem ik jullie mee naar Finca Accasia in Colombia, waar al zeventig jaar koffie wordt gekweekt. Het duurt liefst vier jaar vooraleer er koffie geoogst kan worden nadat het zaadje is geplant. Hoe dit lange proces in zijn werk gaat lees je in deze blog.

Finca Accasia, Colombia

Finca Accasia is gelegen in Salento, Colombia. De boerderij ligt dichtbij de evenaar op 1.700 m hoogte, ideaal om koffieplanten te verbouwen. Naast koffie worden er ook verschillende tropische fruitsoorten gekweekt zoals: passievrucht, mango en guave.

Koffieplanten kweken

Het begint allemaal bij het zaadje ofwel de koffieboon. Deze bonen moeten kraakvers geplant worden anders ontkiemen ze niet en is er dus geen sprake van een koffieplant. Na het ontkiemen blijven de jonge plantjes goed beschermd tegen de zon, de regen en dieren.

Vooraleer de planten uit hun beschermde omgeving worden gehaald in het veld worden geplant, moeten ze enkele maanden in potten groeien. Vaak worden hier plastic zakjes voor gebruikt. Als de planten groot genoeg zijn, worden ze in het veld geplant.

Hier moeten ze nog een hele tijd groeien vooraleer er geoogst kan worden. Ze worden meestal op een helling gezet. Zo is er een goede water afvoer en worden ziektes in de bodem tegengehouden. Daarnaast staat de plant ook graag in de schaduw en worden ze het grootste deel van de dag afgeschermd van de zon.

Na vier jaar komen de eerste kleine witte bloempjes aan de plant. Elk bloempje zal later een bes worden, ook wel de ‘cherry’ genoemd vanwege zijn rode kleur die aan kersen doet denken. Nadat de bloemen zijn afgevallen groeien er groene bessen aan de plant die verder rijpen tot ze een diep rode kleur krijgen.

koffiebessen

De ‘cherries’ worden op deze boerderij met de hand geplukt, maar er zou ook een machine gebruikt kunnen worden. Deze methode levert echter koffie op van mindere kwaliteit omdat er ook bessen geplukt worden die nog niet helemaal rijp zijn.

Vervolgens moeten de zaden van de bessen gescheiden worden door ze door een speciale molen te halen.

Verwerking koffiebonen

Er zijn een aantal methodes die kunnen worden toegepast voor het verwerken van de koffiebonen en -bessen. De droge methode (natural process) is de eerste methode waarbij de bessen worden gedroogd alvorens ze te scheiden van de bonen. Deze methode geeft een zoete en aardse smaak.

De tweede methode is de natte methode (washed). Hierbij worden de bonen ‘gewassen’ wat over het algemeen een betere kwaliteit geeft en er ook wat meer zuren naar boven komen. Deze laatste methode wordt op de boerderij toegepast.

Koffie kan bijna gezet worden..

Vervolgens worden de koffiebonen gedroogd op grote matten. Eens ze droog zijn worden ze ingepakt om te exporteren of naar de koffiebrander te sturen. De meeste boerderijen exporteren hun beste koffie, maar deze boerderij levert enkel aan lokale koffiebars en voor eigen gebruik.


Koopgidsen 2021

Jaarlijks brengen wij koopgidsen waarin we onze bezoekers begeleiden bij het kopen van de juiste koffiemachines. Bekijk hieronder alle koopgidsen uit 2021:

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

Tips voor barista’s: welke melk geeft het beste resultaat voor cappuccino?

Wil je cappuccino's zetten met een perfecte schuimlaag, maar is dit tot op heden nog niet gelukt? Grote kans dat het niet aan jouw skills ligt, maar dat het soort melk dat je gebruikt de dwarsligger is. Lees hier voor welke melk het beste is voor het opschuimen van melk.

door baristaworden

Lees meer

Slow coffee. Wat is het precies?

Slow Coffee methoden zijn een trend aan het worden in de koffiewereld. Koffieliefhebbers experimenteren thuis en de slow coffee methoden gaan als broodjes over de toonbank in toongevende koffiebarren. In dit artikel vertellen we jou waarom Slow Coffee methoden zo bijzonder zijn en waarom je het absoluut een keer moet uitproberen. Lees snel verder.

door baristaworden

Lees meer

Alle koffiesoorten op een rijtje

Heb je liever een americano of een cappuccino? Vandaag de dag zijn er ontzettend veel koffiesoorten die je zelf kunt maken of in een koffiebar kunt bestellen. Er zijn nogal wat koffiesoorten en daarom zette wij ze voor jou op een rijtje!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op