Een Italiaanse mokkapot kopen, waar let je op?

Als je de mokkapot niet kent, heb je hem vast al weleens gezien. Deze iconische koffiepot was de voorloper van de espressomachine.

Hij is uitgevonden in de jaren dertig in Italië, door Alfonso Bialetti, waar deze mokkapotten nog steeds razend populair zijn. Niet zonder reden, want je kan er heerlijke moka koffie mee zetten die tussen espresso en filter valt qua sterkte.

Maar hoe maak je er lekkere koffie mee? Hoe werkt ie precies? Waar moet je op letten als je er een koopt? Dat en veel meer kom je te weten in dit artikel.

Waarom een mokkapot?

Het grote verschil tussen de mokkapot en andere zetmethoden zonder elektriciteit is dat de koffie onder druk wordt gezet. De druk is wel een stuk lager dan in een espressomachine, maar geeft nog steeds een krachtiger resultaat dan met een koffiefilter.

Dat maakt hem ook perfect om melkdrankjes mee te maken zoals een cappuccino of een latte macchiato. Dus als je houdt van een sterkere koffie of graag koffie met melk drinkt, dan is de mokkapot echt iets voor jou.

Mokka koffie maken, hoe werkt het precies?

De mokkapot bestaat uit drie grote onderdelen en een rubberen ring om hem water-, stoom- en lucht dicht te houden. Het onderste onderdeel is het waterreservoir. Dat vul je met (warm) water tot net onder het ventieltje dat in het reservoir zit.

Het tweede onderdeel is de koffiefilter of basket, deze vul je met koffie zonder aan te drukken. Daarbovenop komt het opvangbakje. Deze onderdelen worden dan samen geschroefd met de rubberen ring ertussen en op het vuur gezet.

Het water wordt heet en de druk bouwt zich op tot dat het water door de koffie wordt geduwd en uiteindelijk in het opvangbakje komt. Als hij een sputterend geluidje begint te maken is de koffie klaar.

Koopadvies: Waar let je op bij het kopen van deze Italiaanse koffiepot?

Wij zijn grote fan van de Bialetti-mokkapotten. Ze zijn stukken beter van kwaliteit dan goedkopere kopieën en gaan dus jaren mee als je er goed zorg voor draagt.

Het voornaamste ding waar je rekening mee moet houden is de grootte van de mokkapot. Je moet hem telkens helemaal vullen en zet dus telkens evenveel kopjes koffie.

Let erop dat het aantal kopjes dat wordt vermeld door de fabrikant is gebaseerd op het volume van een espresso.

Kies het juiste formaat mokkapot

Voor een enkele koffiedrinker raden we aan voor model te kiezen van 100 ml of 200 ml. Genoeg voor twee a drie kleine kopjes koffie.

Er bestaan ook modellen die nog kleiner zijn, maar we raden deze niet aan omdat de output te klein is en het ook iets moeilijker is omdat de onderdelen zo klein zijn.

120 ML of 2-kops mokkapot

De Bialetti 2-kops Moka Express is ‘s werelds meest erkende en gekoesterde koffiezetapparaat. De opvallende achtkantige aluminium pot is gemakkelijk te gebruiken en maakt je koffie klaar op een authentieke wijze.

Bekijk deze koffiepot

300 ML of 6-kops mokkapot

De Bialetti 6-kops Moka Express is ‘s werelds meest erkende en gekoesterde koffiezetapparaat.

Bekijk deze koffiepot

Is de Mokka pot teveel werk voor je?

Is dit teveel werk voor je, maar heb je geen idee welke zetmethode wel bij je past? Bekijk dan onze TOP-10 met de nieuwste espresso apparaten. 

Ben je een beginnende barista of wil je als thuisbarista aan de slag bezoek dan onze TOP-10 met de beste piston koffiemachines. 

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

Barista workshop

Tijdens een barista workshop maak je kennis met de espressomachine en leer je hoe de perfecte espresso kunt zetten. Een barista workshop is geschikt voor mensen die graag meer willen leren over koffie. Meer weten? Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Koffie drinken in Amsterdam, de 4 leukste koffiezaken

Amsterdam heeft er de laatste jaren flink veel koffiebarren bij gekregen. Welk zijn nou echt het bezoeken waard? Lees verder en ontdek de 5 leukere koffiebarren van Amsterdam!

door baristaworden

Lees meer

Barista opleiding

Barista opleiding volgen? Op deze pagina vertellen we jou meer over het volgen van een barista opleiding, de SCAE voorwaarden en de kosten van een barista opleiding. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op