De Beste Espresso Bonen Kopen? Koopgids 2023

Bijgewerkt op 30 jan 2023

Een echte espresso-liefhebber is altijd op zoek naar de beste espresso bonen. Maar wat zijn nu eigenlijk espresso bonen en wat is bijvoorbeeld het verschil tussen espresso koffiebonen en bonen voor filterkoffie? Voor de perfecte espresso raden wij bonen aan met een medium brandgraad met eventueel een combinatie van arabica en robusta koffiebonen.


1. De beste espresso bonen 2023

Deze koffie van Gran Maestro Italiano Elegante Espresso komt uit Brazilië en Colombia en bestaat voor 100% uit arabica koffiebonen die medium tot dark gebrand zijn.

 • Bestverkochte koffie
 • 5 sterren beoordeling / 5 reviews
 • Tonen van karamel
 • Uitgebalanceerde espresso
 • Rainforest certificaat

2. De beste espresso melange

Dankzij een perfecte combinatie van robusta en arabica Fairtrade bonen van Café De Origen geniet je van een gebalanceerde espresso met cremalaag.

 • Melange uit Zuid-Amerika
 • Mooie cremelaag
 • Medium gebrand
 • Intense van smaak
 • Gebalanceerde smaken

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.


3. De beste espresso bonen voor duurzame koffie

De lekkerste koffiebonen voor een verfijnde espresso. Met de Redbeans Blue Label Organic zet je niet alleen heerlijk espresso’s, maar ook cappuccino’s.

 • Melange uit Midden & Zuid-Amerika
 • 100% biologisch
 • Biologische koffiebonen
 • Medium gebrand
 • Chocolade hinten

Verkrijgbaar op koffievoordeel. Beschikbaar in bonen.


4. De beste decafé espresso bonen

Koffieliefhebber met een gevoelige maag? De koffie van Moto Coffee Decaf biedt uitkomst dankzij verfijnde en zachte smaken.

 • Mexico
 • 100% biologisch
 • 100% Arabica
 • Medium gebrand
 • volle body, is zoet en kruidig

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar in bonen.


5. De beste dark espresso roast (Italiaanse espresso)

Deze Gran Maestro Italiano Cappuccino is perfect voor bezitters van een volautomaat of pistonmachine die regelmatig een cappuccino zetten. Dit is een sterke koffie met een intensiteit van 10 uit 12.

 • Medium – dark gebrand
 • 5 sterren beoordeling / 7 reviews
 • Tinten van pure chocolade
 • Volle smaken
 • Rainforest certificaat

Wat is espresso koffie?

De espresso is de basis van vele koffiedranken die met een espressomachine gezet worden. Denk aan een cappuccino of een latte macchiato. Een espresso is doorgaans 30 ml en wordt gezet met 8 tot 12 gram fijngemalen koffie. Onder hoge druk wordt het water door door de koffiefilter met fijngemalen koffie heen geperst, wat resulteert in een geconcentreerde koffie met een intense smaak. Lees hier hoe je de perfecte espresso zet. 

De Italiaanse espresso

Sommige koffieliefhebbers zweren bij een Italiaanse espresso. Dankzij de goede reputatie van Italiaanse koffie maken veel koffiemerken dit als onderdeel van hun identiteit. De Italianen branden de koffiebonen vaak donker. Dit geeft de espresso een intens bittere smaak. Soms wordt er alleen voor arabica koffiebonen gekozen, maar vaak is een Italiaanse espresso gezet met een melange. Dit is een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. 

Espresso koffiebonen, waar let je op?

Smaak blijft natuurlijk subjectief, maar we geven een aantal factoren waar je op let bij het kopen van espresso koffiebonen. We raden je aan verschillende koffiebonen en combinaties te proberen om erachter te komen welke espresso bonen voor jou het lekkerst zijn. 

Kies voor medium

Voor de beste espresso raden we koffiebonen met een medium brandgraad aan. Bij medium zijn de smaken in takt gebleven en proef je een balans tussen fruitige / zachte en bittere smaken. Hoe langer de koffiebonen geroosterd worden, hoe minder smaken erover blijven. Daarom vinden wij het zonde wanneer je koffiebonen donker roostert, maar iedereen zijn ding natuurlijk.

Melange of 100% arabica koffiebonen?

De voorkeur voor een melange of 100% arabica koffiebonen ligt bij jou. Een melange is een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. De verhoudingen hiervan verschillen, maar vaak liggen deze rond de 80% arabica en 20% robusta. De arabica zorgt voor de zachte en fruitige smaken en de robusta zorgt voor een krachtige nasmaak. Eveneens is de robusta verantwoordelijk voor de cremalaag op de espresso.

Kies je voor 100% arabica koffiebonen dan proef je voornamelijk zachte en fruitige smaken, afhankelijk van de afkomst van de bonen en de wijze waarop deze gebrand zijn.

Branddatum

Voor een goede espresso is versheid belangrijk. Let daarom op de branddatum op de verpakking. Na 6 – 8 weken na branden zijn de koffiebonen niet zo vers meer, wat de smaak en aroma niet ten goede komt. 

Vers gemalen espresso bonen

Koffie verliest smaak en aroma zodra deze gemalen is. Het maakt een wereld van verschil wanneer je vlak voor de bereiding de espresso bonen maalt. Een volautomatische koffiemachine doet dit automatisch. Heb je deze niet dan is het geen verkeerd idee om te investeren in een goede koffiemolen. Voor een perfecte espresso is het belangrijk dat je voor een elektrische bonenmaler kiest met platte schijven. Deze geven een consistente maling als resultaat.

De beste espresso zet je met een pistonmachine

Het resultaat hangt niet alleen van goede espressobonen af, maar ook van de zetwijze. Voor het beste resultaat kies je voor een pistonmachine. Dit is een handmatige espressomachine waarbij je alle handelingen zelf uitvoert. Deze machine is niet voor iedereen geschikt, omdat je alle handelingen zelf moet doen waar best veel tijd in gaat zitten. Het voordeel hiervan is dat je het resultaat zelf in de hand hebt. 

Bekijk onze testresultaten met de beste koffiebonen.

Espresso zetten met een mokkapotje

Geen budget voor een dure espressomachine? Met een mokkapotje kun je een prima espresso zetten. Het resultaat is niet helemaal hetzelfde als bij een espressomachine, maar het is toch een prima alternatief. Hier vind je onze koopgids voor een mokkapotje. 

Op zoek naar?

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te beoordelen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.9 uit 5 gebaseerd op 9 beoordelingen.

Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen van onze bezoekers. Hieronder vind je de veelgestelde vragen:

Wat is een espresso?

Een espresso is een 30 ml kopje koffie dat het resultaat is van heet water dat onder hoge druk door fijngemalen koffie heen loopt. De perfecte espresso is stroperig én heeft crema.

Wat zijn de beste espresso bonen?

Voor de perfecte espresso raden wij bonen aan met een medium brandgraad met eventueel een melange met arabica en robusta koffiebonen.

Wat zorgt voor de cremalaag op mijn espresso?

De crema is afkomstig van robusta. Dit is de reden dat wij een melange (combinatie van arabica en robusta bonen) aanraden voor een espresso met crema.

Hoe smaakt een goede espresso?

De smaken van een perfecte espresso zijn in balans. Sterk van smaak en een balans tussen aciditeit, bitter en zoet.


Overige testen 2023

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. Bekijk de resultaten van onze beoordelen en ontdek welke het beste bij jou past.

TOP-5 Arabica bonen

Testresultaten 2023

Met 100% arabica koffiebonen proef je fruitige smaken en bevat de koffieboon meer antioxidanten.

TOP-5 Decafé bonen

Testresultaten 2023

Met cafeïnevrije koffiebonen is de cafeïne uit de bonen verwijderd. Perfect als je jouw inname wilt verminderen.

TOP-5 Espresso bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar espresso koffiebonen voor een volautomaat of pistonmachine? Deze TOP-5 helpt jou op weg.

TOP-5 Filterkoffie

Testresultaten 2023

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden? Deze TOP-5 met de beste filterkoffie helpt je op weg.

TOP-5 Fairtrade bonen

Testresultaten 2023

Eerlijke koffie kopen? Bekijk onze TOP-5 met de lekkerste Fairtrade koffiebonen.

TOP-5 Gemalen koffie

Testresultaten 2023

Filter-koffiezetapparaat? Bekijk onze TOp-5 met de lekkerste voorgemalen koffie.

TOP-10: alle soorten bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar de lekkerste koffiebonen? Bekijk dan onze TOP-10 met verschillende soorten koffiebonen en laat je verassen.