Wat is een Espresso Martini?

info
Bijgewerkt op 28 jun 2023

Hou jij ervan om wel een beetje te experimenteren met je koffie? Probeer eens een Espresso Martini, een koude cocktail met onder andere wodka, likeur en siroop. Het drankje wordt geschonken in een typisch martini glas.

Waar komt Espresso Martini vandaan?

Over het algemeen wordt aangenomen dat de cocktail uit de Londense uitgaanssector komt. In de late jaren tachtig wilde een dame dat de barman haar met een drankje wakker kon schudden. Sinds die tijd is het drankje gestaag gegroeid in populariteit en is het een lekker drankje voor bij het ochtendgloren om wakker te worden.

Wat heb je nodig om het drankje te maken?

De koude cocktail wordt gemaakt door een sterke Espresso te maken. Daar wordt ongeveer 30 ml koffielikeur en 30 ml wodka aan toegevoegd. De barman zal dit alles in een shaker doen met ijs en het vervolgens in het zo typische James Bond glas gooien. In plaats van de drie olijfjes kun je er drie koffiebonen aan toevoegen om het ‘af’ te maken. De Espresso Martini wordt overigens gemaakt volgens het ‘shaken-not-stirred’ principe.

Met deze espresso machine volautomaten kun jij een espresso maken, wat de basis voor dit drankje is: 

Espresso Martini vs Irish Coffee

Het eerste verschil tussen de Ierse variant en de Londense cocktail is het feit dat de Irish Coffee ook melk bevat. Een ander verschil is dat er in dat laatstgenoemde drankje geen wodka, maar Ierse whisky wordt gebruikt. Bij beide cocktails is het van belang dat de alcoholische dranken van goede kwaliteit zijn en ook de basiskoffie moet geen goedkope versie wezen.

Waar wil je over lezen?

info