Hoe maak je een perfecte espresso

Het zetten van de perfecte espresso hangt van verschillende factoren af, zoals o.a. de koffiebonen, de extractie. In dit artikel leer je hoe deze factoren de smaak beïnvloeden. 

De espresso is namelijk de basis voor veel koffievarianten, zoals de caffè americano en een cappuccino

Benodigdheden

De beste resultaten behaal je met een pistonmachine. In onze TOP-10 met de beste espressomachines kwam de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 als beste uit de test voor het zetten van een espresso.

vUiteraard kun je ook gebruik maken van een volautomatische volautomatische koffiemachine bonen. Met een volautomaat heb je minder invloed op de smaak van de espresso. Zet de maalgraad op de fijnste maling en zorgt ervoor dat alle overige instellingen goed staan.

Materialen

 • Espressomachine
 • koffiemolen
 • Stopwatch
 • Thermometer
 • Glas of mok van 80 ml + lepeltje

Ingrediënten

 • Goede koffiebonen: bekijk hier onze espressoblend, speciaal gebrand voor de beste espresso resultaten. Bestel vandaag en je hebt de koffie morgen of overmorgen in huis.

Voorbereidingen

Voordat je begint is het belangrijk dat je de espressomachine, de filterhouder en andere materialen goed reinigt. Dit doe je door de machine kort door te spoelen (hooguit 2 seconden) en de filterhouder onder de kraan af te spoelen.

Laat de machine nooit te lang doorspoelen, want dan zal de watertemperatuur in de koffiemachine afnemen. Na het schoonmaken is het belangrijk dat je alle materialen goed droog houdt om zodoende de luchtvochtigheid in de buurt van de bonen stabiel blijft.

Verder is het belangrijk dat je de filterhouder altijd in de zetgroep plaats wanneer je deze niet gebruikt. Zo blijft deze op temperatuur.

Aan de slag

De perfecte espresso zetten, hoe doe je dat?

 1. Maal de koffiebonen

  Een fijne maling is belangrijk.

 2. Vul de filterhouder

  Maal nooit meer koffie dan de benodigde hoeveelheid. Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso. Voor 1-shot voeg je 9 gram toe en voor 2-shots 18 gram.

 3. Zorg voor een goede verdeling

  Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld.
  Doe je dit niet, dan resulteert dit is een slechte extractie: water kiest altijd voor de weg met de minste weerstand (daar waar het minste koffie zit), waardoor de aroma van de koffie vrijkomt.

 4. Druk de gemalen koffie aan

  Gebruik een roestvrijstalen tamper en stamp de koffie (met een gestrekte arm) stevig aan. Draai de tamper een keer rond en bekijk het resultaat. Bij de meeste tampers geeft een rand aan de binnenkant aan hoe ver je de gemalen koffie moet aandrukken.

  Zorg ervoor dat de gemalen koffie nog steeds eerlijk verveeld is. Dit is een kwestie van oefenen.Door het vaker te doen zal het steeds makkelijker worden en weet je precies hoeveel kracht je moet zetten.
  Uiteindelijk zal het je moeten lukken om met 20 – 25 KG druk te zetten. Voordat je de filterhouder in de espressomachine draait (op 8 uur), kijk je nogmaals of de randen van de filterhouder goed schoon zijn. Dit om te voorkomen dat er koffierestanten in de mok vallen.

  Lees hier ons artikel met tips voor het kopen van een espresso tamper.

 5. Espresso zetten

  Draai de filterhouder in de machine, plaats een kopje onder het apparaat en druk op de knop. De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.

Tot slot is het van belang dat je de mok/glas goed voorverwarmd. De meest espressomachines hebben hier een verwarmplaat voor. Als dit niet het geval is of de verwarmplaat doet het niet, kun je de mok/glas met warm water voorverwarmen.

Laat de koffie even staan en afkoelen tot 65 ºC. Pas dan is de koffie klaar om gedronken te worden!

Hoe de extractietijd de smaak van de espresso beïnvloed:

Een kortere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden

 • De maalgraad is te grof
 • Koffie aroma’s worden niet meegegeven aan het stromende water
 • Lichte crèmelaag (met grote belletjes)
 • De koffie is slap (weinig smaak)

Een langere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden

 • De maalgraad is te fijn
 • Donkere crèmelaag (met evt. een gat in het midden)
 • De koffie smaakt aangebrand (bitter)
 • De koffie is te sterk

De juiste maling

Lees hier ons artikel met tips voor de juiste manier van koffie malen.

 • delen op social media

Gerelateerde berichten

Verse koffiebonen, waar let je op bij het kopen van koffiebonen?

Er gaat natuurlijk niets boven een vers bakje koffie. Maar een vers bakje koffie heeft - zoals veel mensen denken - weinig te maken met hoe lang geleden de koffie gezet heeft. Verse koffie hangt voornamelijk af van de versheid van de koffiebonen. In dit artikel leggen wij jou uit waar je op moet letten bij het kopen van koffiebonen en hoe je de verse koffiebonen optimaal benut. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

Benieuwd hoe je de percolator kunt gebruiken om koffie te zetten? Deze Italiaanse methode wordt al langer dan een halve eeuw gebruikt om koffie te zetten. Je zou misschien verwachten dat deze methode gezien zijn leeftijd in populariteit zou afnemen, maar het tegenovergestelde is het geval. Tijd om de percolator thuis eens uit te proberen!

door baristaworden

Lees meer

5 tips om betere slow coffee te maken

Wil je thuis betere koffie zetten, maar weet je niet goed hoe? Met onze 5 handige en praktische tips wordt thuis koffie zetten niet alleen leuker, maar ook nog eens lekkerder. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op