Wat is een Espresso?

info
Bijgewerkt op 27 jun 2023

De Espresso komt vaak in een klein kopje – tussen de 25 tot 35 ml koffie – maar weinig is het niet. Wacht namelijk maar totdat je het proeft en dan zul je begrijpen dat je niet veel meer nodig hebt.

Waar komt de Espresso vandaan?

Oorspronkelijk komt het koffiedrankje uit Italië. Dat blijkt alleen al uit de naam van het drankje, een Latijns en Italiaans woord voor het ‘uitpersen’ van koffiepoeder. Het is een verwijzing naar de bereidingswijze waarbij de koffie onder hoge druk wordt geperst.

Hoe maak je een lekkere Espresso?

De smaak van de Espresso is dankzij het persen van de koffie onder hoge druk erg geconcentreerd. De druk in een koffiemachine moet wel precies goed zijn want als er te weinig druk op staat, zal de koffie wat flauw en zuur worden. Als er te veel druk is, dan wordt de smaak bitter en te sterk. Een goede Espresso herken je aan een laagje crème bovenop de koffie. 

Met de meeste bonenmachines en pistonmachines voor thuis maak je eenvoudig een espresso, maar dit zijn mijn favorieten:

Voor de lekkerste espresso maak je gebruik van de beste espresso bonen en een koffiebonen maler.

Espresso vs Americano

De grote vraag in de koffiewereld is natuurlijk vaak wat het verschil is tussen een Espresso en een Americano. Het is toch allebei zwarte koffie? Een Americano verschilt van een Espresso in die zin dat je het drankje krijgt als je heet water aan de Espresso toevoegt. Het is weer iets anders dan de minder bekende Café Lungo, waarbij een Espresso met twee keer zoveel water wordt gezet en daardoor lijkt op een Americano, maar toch ook net weer anders smaakt.

Waar wil je over lezen?

info