Espressomachine ontkalken? Zo doe je dat!

Zo ontkalk je jouw espressomachine!

Een espressomachine ontkalken doe je om keer op keer het beste kopje koffie uit je koffiemachine te halen.

Kalk kan niet alleen de machine stuk maken door de opbouw van kalkaanslag in de machine, maar ook de koffie zal minder goed smaken.

Het water kan namelijk minder stoffen uit de koffiebonen opnemen als er kalk aanwezig is. Door je espressomachine. minstens twee keer per jaar te ontkalken verleng je niet alleen de levensduur van je machine aanzienlijk, maar kan je blijven genieten van lekkere koffie.

Koffiemachine ontkalken, hoe werkt het?

Niet iedere espressomachine ontkalk je op dezelfde manier. Vaak staat in de handleiding beschreven wat jij bij jouw apparaat precies moet doen. In grote lijnen zijn dit de stappen die je doorloopt:


Stap1: Leeg het waterreservoir en verwijder, indien aanwezig, de waterfilter.

Stap 2: Vul het lege reservoir vervolgens met de aangegeven hoeveelheid ontkalkingsmiddel. Vul het reservoir aan met water.

Stap 3: Zet een kom (waar net zoveel water in kan als in het reservoir) onder de espressomachine en zet de ontkalking in gang. Dit doe je door de espressomachine te starten en indien aanwezig het ontkalkingsprogramma te starten.

Stap 4: Gooi het vuile water weg, vul het reservoir met schoon water en spoel de espressomachine nogmaals na om alle restanten van het ontkalkingsmiddel te verwijderen.Praktische tips voor ontkalken koffiemachine

Gebruik voor het ontkalken van jouw koffiemachine alleen ontkalkingsmiddel. Hier vind je het beste ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor alle typen koffiemachines.

Wil jij jouw espressomachine minder vaak ontkalken? Kies dan voor een waterontharder. Dit apparaat is duur in de aanschaf, maar vermindert de hoeveelheid kalk in het water. Jouw espressomachine krijgt zo minder kalkaanslag.

Veel mensen kiezen echter voor een waterfilter. Deze wordt in het waterreservoir geplaatst en filtert kalk en andere mineralen uit het water. Alle kalk wordt echter niet gefilterd op deze manier. Er kan dus nog steeds kalkaanslag in jouw espressomachine ontstaan met een waterfilter.

Wat belangrijk is bij het plaatsen van een nieuwe filter is de datum in te stellen zodat je weet wanneer je deze moet vervangen. Als je dit niet doet, is de filter verzadigd en werkt de filter niet meer.

Hier vind je de juiste waterfilter voor jouw espressomachine.

Wat moet je vooral niet doen bij het ontkalken van je koffiezetapparaat?

Voor het ontkalken van jouw espressomachine mag je nooit azijn gebruiken. De kalkaanslag verdwijnt hierdoor niet. Azijn kan jouw apparaat zelfs beschadigen. Bovendien geeft azijn een aparte smaak aan de koffie. Gebruik je een waterfilter? Vergeet deze dan niet te verwijderen voor het ontkalken. Het filter kan namelijk beschadigen door de zuren in ontkalkingsmiddel.

Bekijk hier dé meest onderhoudsvriendelijke espressomachines uit onze TOP-10 beste koffiebonen machines van 2020. Doe je liever alle handelingen zelf? Kijk dan naar onze lijst met de beste pistonmachines.

Het ontkalken van een Nespresso of een Krups koffiemachine is een stuk eenvoudiger. Bekijk hier onze TOP-10 met de koffiezetapparaten cups.

Volautomaat melange 500 gr.

9.95

Meer info

Light Roast

500gr

9.95

Meer info

Espresso Roast

500gr

10.75

Meer info

Dark Roast

500gr

9.95

Meer info

Proefpakket

4x 250gr

16.95

Meer info
  • delen op social media

Gerelateerde berichten

Barista cursus

Sta je op het punt om een barista cursus te volgen? Op deze pagina vertellen we jou meer over de beschikbare barista cursussen, de SCAE richtlijnen en geven we advies welke cursus je het beste als beginner of professional kunt volgen.

door baristaworden

Lees meer

5 barista tools die iedere koffieliefhebber in huis moet hebben

De meeste thuisbarista’s willen het direct serieus aanpakken. Ze kopen een dure espressomachine en verwachten dat de koffie hetzelfde smaakt als in hun favoriete koffiebar.

door baristaworden

Lees meer

Latte art training

Latte art heeft een positieve invloed op de beleving van 'het koffie drinken'. Wil jij graag latte art leren? Volg dan een latte art training!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op