Koffiemachine ontkalken? Zo doe je dat!

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 13 okt 2022

Zo ontkalk je jouw koffiezetapparaat!

Een koffiemachine met bonen ontkalken doe je om keer op keer het beste kopje koffie uit je koffiemachine te halen.

Kalk kan niet alleen de machine stuk maken door de opbouw van kalkaanslag in de machine, maar ook de koffie zal minder goed smaken.

Het water kan namelijk minder stoffen uit de koffiebonen opnemen als er kalk aanwezig is. Door je koffiezetapparaat minstens twee keer per jaar te ontkalken verleng je niet alleen de levensduur van je machine aanzienlijk, maar kan je blijven genieten van lekkere koffie.

Koffiemachine ontkalken, hoe werkt het?

Niet iedere koffiemachine ontkalk je op dezelfde manier. Vaak staat in de handleiding beschreven wat jij bij jouw apparaat precies moet doen. In grote lijnen zijn dit de stappen die je doorloopt:


Koffiemachine ontkalken, hoe doe je dat?

 1. Stap 1

  Leeg het waterreservoir en verwijder, indien aanwezig, de waterfilter.

 2. Stap 2

  Vul het lege reservoir vervolgens met de aangegeven hoeveelheid ontkalkingsmiddel. Vul het reservoir aan met water.

 3. Stap 3

  Zet een kom (waar net zoveel water in kan als in het reservoir) onder de koffiemachine en zet de ontkalking in gang. Dit doe je door het apparaat te starten en indien aanwezig het ontkalkingsprogramma te starten.

 4. Stap 4

  Gooi het vuile water weg, vul het reservoir met schoon water en spoel het koffiezetapparaat nogmaals na om alle restanten van het ontkalkingsmiddel te verwijderenPraktische tips voor ontkalken koffiemachine

Gebruik voor het ontkalken van jouw koffiemachine alleen ontkalkingsmiddel. Hier vind je het beste ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor alle typen koffiemachines.

Wil jij jouw koffiemachine minder vaak ontkalken? Kies dan voor een waterontharder. Dit apparaat is duur in de aanschaf, maar vermindert de hoeveelheid kalk in het water. Jouw koffiezetapparaat krijgt zo minder kalkaanslag.

Veel mensen kiezen echter voor een waterfilter. Deze wordt in het waterreservoir geplaatst en filtert kalk en andere mineralen uit het water. Alle kalk wordt echter niet gefilterd op deze manier. Er kan dus nog steeds kalkaanslag in jouw koffiemachine ontstaan met een waterfilter.

Wat belangrijk is bij het plaatsen van een nieuwe filter is de datum in te stellen zodat je weet wanneer je deze moet vervangen. Als je dit niet doet, is de filter verzadigd en werkt de filter niet meer.

Hier vind je de juiste waterfilter voor jouw espressomachine.

Wat moet je vooral niet doen bij het ontkalken van je koffiezetapparaat?

Voor het ontkalken van jouw koffiezetapparaat mag je nooit azijn gebruiken. De kalkaanslag verdwijnt hierdoor niet. Azijn kan jouw apparaat zelfs beschadigen. Bovendien geeft azijn een aparte smaak aan de koffie. Gebruik je een waterfilter? Vergeet deze dan niet te verwijderen voor het ontkalken. Het filter kan namelijk beschadigen door de zuren in ontkalkingsmiddel.

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen