Koopgids 2021: de beste koffiemachines

Hallo! Mijn naam is Frank,

Met behulp van onze TOP-10 en zelf geschreven reviews hopen we de keuze voor jou makkelijker te maken. Kom je er niet uit? Stuur ons gerust een mailtje.

Jaarlijks testen wij van baristaworden.nl verschillende typen koffiezetapparaten op basis van vormgeving, prestatie, smaak en bouwkwaliteit.

Onze koopgidsen 2021:

In deze koopgids met de beste 10 koffiemachines vind je alle typen koffiezetapparaten.


1. De beste koffiebonen machine10/10

De Jura S8 is een luxe koffiemachine met keuze uit 15 koffiespecialiteiten, LCD touchscreen, een stille bonenmaler en een slimme waterfilter. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • 15 koffiespecialiteiten
 • Instelbare stevigheid melkschuim
 • LCD touchscreen
 • Maalstanden: 6
 • Te bedienen via smartphone
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Heerlijke espresso en uitstekend melkschuim.
 • Veel instellingsmogelijkheden
 • G6-molen: consistent, snel en stil
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Te bedienen via de smartphone
 • Hoge onderhoudskosten
 • Geen melkbeker meegeleverd.
 • Voor heet water dien je een aantal handelingen te verrichten
 • Zetgroep niet uitneembaar
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

In het kort

Met de Jura S8 koffiemachine kies je voor duurzaamheid, onwijs veel mogelijkheden en uitstekende espresso’s dankzij de P.E.P technologie en de consistente G6-molen. Dankzij het geavanceerde melksysteem van deze koffiemachine wordt de stevigheid van het melkschuim geoptimaliseerd voor jouw favoriete koffie met melk (o.a. cappuccino, latte macchiato of flat white).

Deze koffie machine van Jura is een uitstekende keuze wanneer je van luxe en opties houdt, graag verschillende soorten koffie drinkt en hoge eisen stelt aan de smaak van je koffie. Deze machine kan het allemaal!

De keerzijde van dit prachtige espresso apparaat

Wat niemand je vertelt wanneer je een Jura koffiebonen apparaat koopt, is dat hier (hoge) onderhoudskosten bij komen kijken. Voor een lange levensduur dien je de machine eens in de 2 – 3 jaar bij een Jura reparatiecentrum schoon te laten maken. Het is niet mogelijk om dit zelf te doen. De kosten hiervoor bedragen rond de € 200,-.

Op basis van het gebruik en de hardheid van het water geeft de Jura S8 koffieboon machine een melding wanneer de waterfilter vervangen moet worden. Op het internet lees je dat een waterfilter 3 maanden mee gaat, maar bij veelvuldig gebruik zal je deze vaker moeten vervangen. De kosten voor een waterfilter bedragen € 15,-.

Wat ik persoonlijk niet snap is dat je de melkbeker er los bij moet kopen. Er zijn verschillende melkbekers van Jura. Prijzen starten vanaf € 20,-.

Bediening en mogelijkheden van koffiemachine met bonen

Met de Jura S8 koffie machine geniet je van onwijs veel koffie opties en instellingsmogelijkheden. Dit regel je allemaal via het gebruiksvriendelijke LCD touchscreen. In totaal heb je keuze uit 15 koffiedranken waarbij je de sterkte, temperatuur, de hoeveelheid en de stevigheid van het melkschuim kunt instellen.

Ondanks de vele mogelijkheden werkt de bediening van de Jura S8 overzichtelijk en spreekt eigenlijk alles voor zich.

Geheugen voor koffieprofielen

Heb je jouw favoriete instellingen gevonden? Dan sla je deze op als een koffieprofiel, zodat je deze altijd met een druk op de knop kunt raadplegen. In totaal heeft deze machine geheugen voor 8 koffieprofielen.

Te bedienen via de smartphone

Mocht je het van toegevoegde waarde vinden, dan kun je met J.O.E. smartphone app vanaf afstand koffie zetten, de instellingen regelen en koffieprofielen instellen. Ook geeft de app een melding wanneer de waterfilter vervangen moet worden. Een nadeel is dat de verbinding via bluetooth loopt, dus een koffie bestellen vanuit je ‘luie bed’ zit er dus niet voor iedereen in.

Hoe smaakt de koffie?

Dankzij een speciale P.E.P. extractie technologie kun je rekenen op espresso’s met een volle smaak en een mooie cremelaag. Wat de P.E.P. zetmethode onderscheidt is dat het de gemalen koffie eerst nat maakt, voordat het de bereiding begint.

Uitstekende melkschuim

Ook voor cappuccino-liefhebbers is de Jura S8 een uitstekende keuze. Zo is de volgorde van de melk en espresso uitloop geoptimaliseerd op de geselecteerde koffiedrank. Ook is het mogelijk om per zetbeurt de stevigheid van het schuim in te stellen. In de introductie video zie je dat het met de stevigheid van het schuim wel goed zit, iets wat niet bij alle koffiezetapparaten met bonen het geval is.

Het melkschuim had alleen iets warmer gekund. Een probleem waar bijna alle volautomaten tegen aan lopen. Gelukkig valt dit te compenseren met hete koffie en een voorgewarmde kop. Helaas is het niet mogelijk om 2 melkspecialiteiten tegelijk te zetten.

Voor de heetwaterfunctie dien je het melksysteem los te koppelen en te vervangen voor een speciaal tuitje. Dit werkt wat onhandig en nodigt niet uit om de heetwaterfunctie te gebruiken.

G6-molen: stil en consistent

De G6-molen biedt zes maalstanden. Wat deze molen uniek maakt, is dat die zeer consistent is wat erg belangrijk is voor goede koffie. Een groot voordeel ten opzichte van andere koffiemachines met bonen, is dat deze molen weinig lawaai maakt. Het geluid is niet hinderlijk, terwijl espressomachines van andere merken een akelig veel kabaal maken bij het malen van de bonen.

Schoonmaak en onderhoud

Dankzij alle automatische reinigings programma’s ben je weinig tijd kwijt aan het onderhouden van deze machine. De Claris Jura waterfilter zorgt ervoor dat je niet hoeft te ontkalken. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:

De machine geeft direct na het zetten van een cappuccino een melding dat het melksysteem gereinigd moet worden. Deze melding kan op een gegeven moment hinderlijk zijn. Het schoonmaken is daarentegen zo gepiept.
Schoonmaakmiddelen die je dient aan te schaffen: Jura reinigingstabletten (wekelijks), waterfilter vervangen (per 1 – 3 maanden) en Jura melkreiniger (wekelijks). Hoe vaak je deze dient te vervangen / gebruiken hangt uiteraard af van gebruik. Maar houd rekening met meer dan € 200 tot 300 aan schoonmaakproducten en waterfilters per jaar.

 

Conclusie: is dit espresso apparaat geschikt voor jou?

De Jura S8 koffiemachine is een lust voor het oog, biedt ontzettend veel mogelijkheden en zet heerlijke koffie. Op de machine zelf valt weinig aan te merken, maar het grote nadeel zijn de hoge onderhoudskosten waar niet iedereen rekening mee houdt. Onderhoud je de machine zorgvuldig dan mag je rekenen op een lange levensduur. De vraag is of dit de kosten waard zijn.

Bekijk de prijs

2. Beste koffiemachine voor budget8/10

Ben je op budget? De Philips 2200 EP2231/40 is een complete volautomaat met een intuïtieve touchdisplay, automatische melkopschuimfunctie en keramische maalschijven. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • LatteGo melksysteem (automatisch)
 • Keramische maalschijven
 • intuïtieve touchdisplay
 • Waterreservoir: 1,8 liter
 • Maalstanden: 12
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Strak, compact en luxe ontwerp
 • Fijne bediening dankzij het intuïtieve touchscreen
 • Goede espresso en zwarte koffie
 • Uitneembare zetgroep
 • Weinig werk aan onderhoud en schoonmaak
 • Machina maakt veel lawaai bij het malen van de bonen
 • Melkschuim iets wat waterig
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

In het kort:

Met de prijs-kwaliteitverhouding van de Philips 2200 EP2231/40 zit het wel goed. Voor een relatief laag bedrag geniet je van alle gemakken die een volautomaat te bieden heeft. Zo zet je een cappuccino met een druk op de knop en ben je weinig tijd kwijt aan onderhoud. Een perfecte koffie machine voor een klein huishouden.

Dit espresso apparaat is minder geschikt wanneer je hoge eisen stelt aan je cappuccino, veel koffie drinkt, op zoek bent naar een machine met veel opties en mogelijkheden of op zoek bent naar een geluidloze machine. Bij het malen van de koffiebonen maakt deze machine best veel lawaai, wat storend kan zijn.

Kwaliteit koffie: wat vonden we van de smaak?

Je hebt keuze uit espresso, lungo en cappuccino. De espresso en lungo beoordeelde we met een 7.5. De espresso heeft een mooie cremelaag en smaakt goed. Het melkschuim vonden we wat waterig. Het is niet mogelijk om de stevigheid van het melkschuim in te stellen. Dit maakt de Philips 2200 EP2231/40 een goede koffiemachine voor huishoudens waar voornamelijk zwarte koffie gedronken wordt en zo nu en dan een cappuccino.

TIP: Ben je een cappuccino-liefhebber op budget? Kies dan voor de Philips 2200 serie EP2220/10 en koop een losse elektrische melkopschuimer. Onze favoriete melkopschuimer is deze van Inventum.

De bediening en mogelijkheden van dit koffiebonen apparaat

Op de bediening hebben we niks aan te merken. De bediening verloopt via een intuïtieve touchdisplay, wat erg fijn werkt. Per zetbeurt is het mogelijk om de sterkte (van 1 tot 3) en de hoeveelheid van het water (van 1 tot 3) in te stellen.

My Coffee Choice: instellen van sterkte, waterhoeveelheid en temperatuur

Het instellen van de temperatuur van het water doe je in het instellingenpaneel. Dit maakt het wat omslachtig wanneer je regelmatig de temperatuur wilt aanpassen. Je hebt keuze uit normaal, hoog en maximaal. Bij normaal vonden wij de koffie te lauw, dus laten we hem eigenlijk altijd op maximaal staan. Het is niet mogelijk om de temperatuur van de melk in te stellen.

Maalgraad instellen

De maalgraad pas je aan in het bonenreservoir. De Philips 2200 EP2231/40 biedt 12 maalstanden, wat uitzonderlijk is voor een budgetmachine.

Schoonmaak en onderhoud van dit koffieapparaat

Deze machine spoelt zichzelf voor- en na het gebruik door. Zelf spoel je de lekbak, koffiedikbak, de melkbeker en de zetgroep af onder de kraan. De melkbeker is vaatwasbestendig. Welke handelingen dien je uit te voeren voor optimaal onderhoud?

 • De afneembare zetgroep wekelijks onder de kraan afspoelen. Een grondige schoonmaak (inclusief invetten) doe je eens per 2 maanden.
 • Eens in de 2 maanden de machine doorspoelen met een reinigingstablet van Philips. Een tablet kost ongeveer € 1,50.
 • Waterfilter vervangen. Hoe vaak is afhankelijk van het gebruik. Een Philips AquaClean waterfilter wordt aangeboden voor ongeveer € 20,-
Bekijk de prijs

3. Beste keus met het oog op duurzaamheid9/10

De JURA D6 is energiezuinig en gemaakt van sterke materialen die jarenlang mee gaan. Niet gek dus dat deze espressomachine als duurzaamste koffiezetapparaat bonen uit onze test kwam. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Keuze uit 7 koffiespecialiteiten
 • Automatische melkfunctie
 • P.E.P. zetmethode
 • Smart waterfilter: nooit meer ontkalken
 • Automatisch reinigingsprogramma
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Uitstekende bouwkwaliteit: lange levensduur!
 • Laag energieverbruik: in vergelijking met andere volautomaten verbruikt de JURA D60 weinig energie.
 • Heerlijke espresso en makkelijk te bereiden: dankzij de P.E.P. zetmethode, een krachtige waterfilter en een constante watertemperatuur.
 • Eenvoudig in onderhoud en schoonmaak: ontkalken is met de smart waterfilter niet nodig en voor schoonmaken gebruik je het reinigingsprogramma dat ook de zetgroep schoon maakt.
 • Geluidloze machine.
 • Je moet de onderdelen voor de melkfunctie handmatig schoonmaken.
 • Het display is wat klein
 • De onderdelen zijn niet vaatwasbestendig
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

De JURA D6 is een simpele koffiebonen machine zonder poespas en is een van de voordeligste espresso apparaten binnen het Jura assortiment.

De Jura D6 heeft twee uitvoeringen waar je uit kiest, de D6 Platinum en de D60 Piano Black. Het verschil tussen deze machines is minimaal, maar er kan wel een prijsverschil zijn (prijzen wijzigen nog wel eens).

Automatisch melksysteem met slang

Goed nieuws voor cappuccino-liefhebbers: dit espresso apparaat van Jura is uitgerust met een automatische melksysteem. De melkslang zuigt het melk uit een pak of een kan en schuimt het melk automatisch op.

Hoe werkt dit precies?

Dit werkt zeer eenvoudig. Het nadeel is dat je bij de machine moet blijven staan om het kopje met opgeschuimde melk te verplaatsen naar het koffie tuitje, zoals je op de onderstaande video kan zien

Nadelen melksysteem Jura D6

 • De melktuit lekt eerst wat water, voordat het melkschuim eruit komt. Dit is te zien in de video hierboven.
 • Er wordt geen melkkaraf of kan meegeleverd. Op de webwinkel van Jura koop je apart een melkkaraf of je plaatst de melkslang in een pak melk.
 • Het melk reinigingssysteem is wat omslachtig. Dit doe je handmatig via het menu. Dit vereist een aantal klikken. Of je wacht 10 minuten voordat de machine vraagt of je melkopschuimer wilt schoonmaken.

Functionaliteiten Jura D6: wat mag je verwachten van dit espresso apparaat?

De Jura D6 is uitgerust met speciale technieken en functionaliteiten. Lees hieronder de belangrijkste functionaliteiten:

1. Jura D6 Pulse Extraction Process (P.E.P) voor een sterke en gebalanceerde espresso

Jura staat bekend om het zetten van perfecte espresso’s. Met de P.E.P. Pulse extraction process, een onlangs geïntroduceerde techniek, zet je nog lekkerder espresso’s.

Het extractieprocess neemt meer tijd in beslag (14 seconden, 30 ml espresso), wat voor een sterke en gebalanceerde espresso oplevert met een goede cremalaag. Een dark geroosterde koffie smaakt minder bitter en een lichte koffie smaakt minder zuur.

Het is mogelijk om het P.E.P. systeem uit of aan te zetten. Hieronder zie je een video waar je het verschil in resultaat ziet.

2. 16 gram koffie tamper voor sterke espresso’s

Houd je van sterke espresso’s? Bij Jura past 16 gram koffie in de tamper. Bij andere merken ligt de capaciteit lager, wat betekent dat je met Jura de sterkste espresso zet. De P.E.P. brewing methode maakt de espresso’s ook sterker.

Met een bonenreservoir van 200 gram zet je ongeveer 16 bakjes koffie voordat je het reservoir weer bij moet vullen. Het koffieprut bakje heeft eveneens de capaciteit voor 16 bakjes koffie.

3. Een ingebouwde tamper: de voor- en nadelen

De ingebouwde tamper van Jura heeft positieve en negatieve gevolgen. Jura staat bekend om weinig onderhoud en schoonmaakwerk en de ingebouwde tamper draagt hieraan bij.

Je hoeft deze namelijk niet handmatig te reinigen zoals bij andere merken wel het geval kan zijn. Daarbij levert een ingebouwde tamper betere resultaten op en gaan ze langer mee.

Gevoelig voor gebrekkig onderhoud
Het nadeel is dat deze ingebouwde tamper gevoelig is voor gebrekkig onderhoud. Regelmatig zal je de machine met schoonmaaktabletten moeten reinigen.

Na 2 – 3 jaar wordt geadviseerd om de ingebouwde tamper handmatig schoon te maken bij een service point van Jura. Het wordt afgeraden dit zelf te doen.

4. Snel opgewarmd met 1450-watt thermoblock

Dankzij het 1450-watt thermoblock warmt de Jura D6 snel op. Binnen 32 seconden is het water opgewarmd en de machine klaar voor gebruik.

5. Koffiemolen met van roestvrijstaal

Met de roestvrijstalen molens mag je rekenen op een lange levensduur. In totaal heb je keuze uit 12 maalstanden. Voor de beste espresso zet je deze op de fijnste maalgraad.

6. Stel temperatuur, hoeveelheid en sterkte in

Met de Jura D6 heb je de touwtjes in handen. Je hebt keuze uit 5 koffiespecialiteiten.

Het is mogelijk om per zet beurt de temperatuur, hoeveelheid water en de sterkte van de koffie in te stellen. Dit geeft je alle vrijheid om zelf te bepalen hoe je jouw koffie drinkt.

De 5 koffiespecialiteiten zijn als volgt:

 1. Espresso (always in P.E.P mode): 15-80 ml. Dubbele espresso is mogelijk.
 2. Zwarte koffie  (=espresso zonder P.E.P mode): 25-240 ml
 3. Cappuccino: hoeveelheid melk is instelbaar. De koffievolume komt uit op 25 – 240 ml.
 4. Opgeschuimde melk
 5. Warm water:t/m 450 ml

Het opgeschuimde melk stel je in op basis van het aantal seconden. Dit is een beetje verwarrend in het begin, maar 60 seconden levert ongeveer 550 ml opgeschuimde melk op. Goed nieuws voor gebruikers die van een grote kop cappuccino houden.

Is de Jura D6 een luidruchtige koffiemachine?

De Jura D6 maakt iets meer lawaai in vergelijking met de duurdere modellen van Jura. Dit komt waarschijnlijk omdat de behuizing minder geluid bestendig is.

 

Conclusie, is de Jura D6 een goede keus?

In vergelijking met volautomatische espressomachines met dezelfde functionaliteiten is de Jura D6 best duur.

Het melksysteem en de schoonmaak ervan is best omslachtig, het aantal koffiespecialiteiten is minimaal en deze machine is best duur in onderhoud (zie de aanschafprijs van de tabletten hier).

Is het nog steeds de moeite waard om de Jura D6 te kopen?

 • Perfecte espresso’s: de Jura D6 zet heerlijke, gebalanceerde en sterke espresso’s waar de meeste volautomaten van andere merken niet in de buurt komen.
 • Lange levensduur: dankzij de sterke materialen gaan Jura koffiemachines lang mee.
 • Minimaal schoonmaakwerk: wekelijks schoonmaken is niet nodig.

De Jura D6 is een goede keuze als je op zoek bent naar een robuuste en betrouwbare koffiemachine en voornamelijk espresso of zwarte koffie drinkt. Als je dagelijks een cappuccino drinkt is het wellicht beter om verder te kijken, bijvoorbeeld de Siemens EQ.9 S500.

Bekijk de prijs

4. Het beste espresso apparaat9/10

Draait het bij jou allemaal om de perfecte espresso? De Jura ENA 8 zet espresso’s die alle verwachtingen te boven gaan. Heerlijke aroma’s en een mooie cremelaag gegarandeerd! Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Keuze uit 6 koffiespecialiteiten
 • Melkfunctie: automatisch via melkslang
 • Waterreservoir: 1,1 liter
 • Roestvrijstalen behuizing
 • Smart waterfilter: nooit meer ontkalken
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Ultieme espresso ervaring – een 9,7 voor de kwaliteit van de espresso is veelzeggend!
 • Veel instellingsmogelijkheden: keuze uit 6 maalgraden, 10 koffiesterkten en mogelijkheid om de temperatuur en hoeveelheid in te stellen.
 • Aroma G3 molen: zeer krachtige molen met een hele fijne koffiemaling als resultaat. De molen is bijna geluidloos!
 • Bouwkwaliteit = topklasse: zowel de buiten- als binnenkant zijn gemaakt van de beste materialen waardoor de machine lang mee gaat.
 • Compact formaat en stijlvol design: ideaal voor kleine keukens, behuizing van roestvrijstaal met een glanzende afwerking.
 • Klein water- en bonenreservoir. Het waterreservoir is 1,1 liter groot (ong. 5 kopjes) en het bonenreservoir 125 gram (ong. 12 kopjes).
 • Geen 2 kopjes tegelijk zetten
 • Boiler heeft best veel tijd nodig om op te warmen
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Jura staat bekend om een lange levensduur en de beste espresso apparaten. Dankzij de speciale P.E.P. zetmethode mag je rekenen op een gebalanceerde espresso met een fijne cremalaag.

De Consumentenbond beoordeelde de espresso’s van de Jura ENA 8 met een 9,1. Espresso-liefhebbers zitten met deze koffiemachine wel goed!

Klein, maar fijn!

De Jura Ena is klein van formaat en daarom geschikt voor kleinere keukens. Het nadeel hieraan is een kleinere waterreservoir van 1,1 liter die regelmatig bijgevuld moet worden. Het bonenreservoir heeft een grootte van 125 gram, goed voor ongeveer 8 koffies.

Jura ENA 8 perfecte keus voor espresso-liefhebbers

De Jura ENA 8 is uitgerust met Pulse Extraction Process (P.E.P.) zetmethode waarmee het water gecontroleerd door de filter loopt. Het extractieprocess duurt langer en is volledig geoptimaliseerd voor het zetten van een perfecte espresso.

Sterkere espresso’s dankzij 16-gram tamper

Dankzij de ruime tamper, waar 16 gram gemalen koffie in gaat, zet je sterke espresso’s. Het is mogelijk om de sterkte van de espresso naar je persoonlijke voorkeur aan te passen.

In totaal heb je keuze uit 10 koffiesterkten. Ook is het mogelijk om de waterhoeveelheid en watertemperatuur in te stellen.

Aroma G3-molen: geluidloos koffie malen

De Aroma G3-molen is een speciale techniek waarbij koffiebonen op efficiënte en (bijna) geluidloze wijze gemalen worden. De Aroma G3-molen kent 6 verschillende maalstanden. Hoe fijner de maalgraad, hoe beter de espresso!

Smart waterfilter: ontkalken niet nodig

Met een goede waterfilter verleng je de levensduur van een koffiemachine, aangezien deze slecht tegen kalk en chloor kunnen.

De Jura ENA 8 komt met een smart filter die zichzelf aanpast op basis van de waterhardheid in jouw regio. Daarbij laat de machine precies weten wanneer deze waterfilter vervangen moet worden.

Prima melkschuim, omslachtig schoonmaken

Met één druk op de knop zet je een cappuccino. Het melksysteem schuimt het melk automatisch op. Wel dien je de melkslang in de melkkan of karaf te plaatsen (welke overigens niet meegeleverd wordt).

De kwaliteit van het melkschuim is prima en beter dan bij de meeste volautomatische koffiemachines.

Het schoonmaken is wel wat omslachtig. Dit doe je handmatig via het menu (vereist een aantal klikken). Of je wacht 10 minuten voordat de machine vraagt of je melkopschuimer wilt schoonmaken.

Weinig onderhoudswerk

Jura koffiemachines vereisen minimale onderhoud en zijn eenvoudig te onderhouden. Dankzij de slimme waterfilter is ontkalken niet nodig. De machine spoelt zichzelf na gebruik automatisch door.

Regelmatig dien je de machine met speciale tabletten door te spoelen. Deze tabletten zijn redelijk duur in aanschaf.

Eens in de 2 – 3 jaar heeft de machine een onderhoudsbeurt nodig bij een Jura servicepunt. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de ingebouwde tamper handmatig gereinigd door een specialist. Het wordt afgeraden om dit zelf te doen.

Het gebruiksgemak: hoe bedien je dit espressoapparaat?

De bediening verloopt via drukknoppen die zich naast het kleurenscherm en de display bevinden. Op het kleurenscherm zie je precies wat je aan het doen bent. Dit maakt de bediening erg overzichtelijk.

Compatibel met Jura Smart Connect App

Om de JURA ENA 8 compatibel te maken met de smartphone app van Jura zal je de Smart Connect moet aanschaffen.

Dit is een klein apparaatje die je aan espressomachine koppelt. Via bluetooth wordt er contact gemaakt met de Smart Connect App van Jura.

Dit maakt het mogelijk om koffie op een afstand te bestellen, het onderhoud en voorraad via de app bij te houden. Wat ons betreft niet echt de moeite waard, maar we weten dat sommige gebruikers hier waarde aan hechten.

Stijlvolle koffie bonen machine

De JURA ENA 8 is een stijlvolle koffiemachine. De roestvrijstalen behuizing en de glanzende afwerking maken deze machine een lust voor het oog.

De JURA ENA 8 kent de volgende uitvoeringen: nordic white en Sunset red, metropolitan black.

Ideaal voor een kleine keuken

De Jura ENA 8 is een kleine en compacte espressomachine wat hem uitstekend geschikt maakt voor kleinere keukens. Slechts 27,1 cm breed, 32,3 cm hoog en 44,5 cm diep.

 

Conclusie, is de Jura Ena 8 een goed espresso apparaat?

De Jura Ena 8 is een goede keuze voor espresso-liefhebbers die op zoek zijn naar een compacte en stijlvolle espressomachine zonder al teveel onderhoud.

Het kleine water- en bonenreservoir maken deze koffiemachine minder geschikt voor grotere huishoudens. Ook is het niet mogelijk om 2 kopjes tegelijk te zetten.

Er wordt beweerd dat de Jura Ena 8 iets minder robuust en betrouwbaar is dan andere Jura modellen. Door het compacte ontwerp is er voor een simpelere platform (binnenkant) gekozen.

Is een goede espresso voor jou belangrijk, maar heb je geen zin om bijna duizend euro neer te leggen? Dan is de Philips 5000 EP5310/10 wellicht iets voor jou.

Bekijk de prijs

5. Beste koffiemachine voor grootverbruikers8.5/10

Met een waterreservoir van 3 liter en de mogelijkheid om 2 espresso’s of cappuccino’s tegelijk te zetten, maakt de Krups Intuition Preference EA8738 geschikt voor een groot gezin of een klein kantoor. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • 11 koffiedranken
 • Bediening via touchscreen
 • 2 espresso’s & cappuccino’s tegelijk
 • Inhoud waterreservoir: 3,0 liter
 • Geheugen voor 8 gebruikersprofielen
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Met één druk op de knop: espresso & zwarte koffie
 • Gratis service aan huis tijdens garantieperiode
 • 2 espresso tegelijk zetten
 • Automatisch ontkalkingssysteem
 • Ruim waterreservoir van 1,8 liter
 • Het melk opschuimen kan best veel tijd kosten en resultaten zijn niet altijd consistent.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

In het kort

De Krups Intuition Preference EA8738 is voorzien van een 3,0 liter waterreservoir en biedt de mogelijkheid om 2 espresso’s of cappuccino’s te zetten. De espresso smaakt erg goed en het is mogelijk om je favoriete instellingen op te slaan en met een druk op de knop raad te plegen.

Voor een relatief lage prijs krijg je een luxe koffiebonen apparaat met veel capaciteit en mogelijkheden. Toch zijn er een aantal nadelen om rekening mee te houden. Het melkschuim is iets wat waterig en sommige plastic onderdelen voelen niet zo stevig aan. Het touchscreen werkt eenvoudig, maar traag wat best frustrerend kan zijn.

Deze koffie machine neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. Dit maakt de Krups Intuition Preference EA8738 minder geschikt voor kleinere keukens.

Perfecte koffiemachine voor grote huishoudens of een klein kantoor

Binnen de prijsklasse van de Krups Intuition Preference EA8738 is het lastig om een koffieapparaat bonen met zo’n grote waterreservoir te vinden. Het waterreservoir van 3 liter is goed voor ongeveer 10 tot 15 kopjes koffie. De waterfilter plaats je in het waterreservoir, waardoor je iets minder ruimte dan 3 liter overhoudt.

2 espresso’s of cappuccino’s tegelijk

De Krups Intuition Preference EA8738 maakt het mogelijk om 2 espresso’s of cappuccino’s tegelijk te zetten. Dat is handig wanneer je bezoek hebt en meerdere kopjes wilt zetten.

Relatief klein bonenreservoir

In verhouding met het waterreservoir van 3 liter vonden we het bonenreservoir met ruimte voor 250 gram iets wat klein. In sommige gevallen zal je het bonenreservoir vaker moeten bijvullen dan het waterreservoir, wat normaal gesproken niet het geval is.

Een luxe koffieapparaat met bonen voor haar prijsklasse

De Krups Intuition Preference EA8738 is uitgerust met veel mogelijkheden en opties, zeker gezien andere machines binnen deze prijsklasse.

Keuze uit 11 voorgeprogrammeerde koffiedranken

In totaal heb je keuze uit 11 voorgeprogrammeerde koffiedranken. De espresso en zwarte koffie smaakt goed, het melkschuim had wat steviger gekund. Hierdoor zie je bijna geen onderscheid tussen een cappuccino of een latte.

De verhouding tussen melk en koffie bij de voorgeprogrammeerde dranken resulteren in slappe koffie. Liefhebbers van sterke koffie zullen de standaard instellingen moeten aanpassen.

Instellingen en koffie profielen opslaan

Deze koffiemachine biedt veel mogelijkheden zoals het instellen van de maalgraad, koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid. Het is mogelijk om je favoriete instellingen op te slaan als gebruikersprofiel, zodat je niet telkens het hele menu door hoeft.

De bouwkwaliteit: behuizing en binnenkant van dit espresso apparaat

Deze koffiemachine is dankzij het strakke ontwerp een lust voor het oog. De behuizing van dit apparaat voelt stevig aan, maar de afwerking van de losse onderdelen had beter gekund. Denk aan het bonenreservoir en het lekbakje. De hengels van het waterreservoir voelen eveneens niet stevig aan.

Schoonmaak en onderhoud

Het reinigen van deze koffiemachine gebeurd automatisch voor en na gebruik. De zetgroep is niet uitneembaar en wordt eveneens automatisch schoongemaakt. De koffieboon machine geeft een melding wanneer het een reinigingsbeurt met een schoonmaaktablet nodig heeft of wanneer het ontkalkt dient te worden. Na het gebruik van de melkslang dien je de leidingen handmatig schoon te maken.

Klein opvangbakje en koffieprut bakje

Ondanks het grote waterreservoir zal je het lek en koffieprut bakje regelmatig moeten legen. De machine geeft een melding wanneer dit dient te gebeuren.

Onderhoudsproducten en kosten

De machine geeft een melding wanneer het een reinigingstablet nodig heeft, wanneer de waterfilter vervangen moet worden en wanneer de machine ontkalkt dient te worden.

 • Reinigingstabletten: 10 stuks voor € 12,-
 • Ontkalkingstabletten: 2 stuks voor € 11,-. Ze worden echter een stuk goedkoper wanneer je meerdere verpakkingen koopt (6 verpakkingen met 2 stuks voor € 6,25 per verpakking).
 • Waterfilter: dient regelmatig vervangen te worden afhankelijk van het gebruik. € 16,- per waterfilter.

 

Conclusie: voor wie is deze espressomachine geschikt?

De Krups Intuition Preference EA8738 is speciaal ontworpen voor grootverbruikers zoals een groot huishouden of een klein kantoor. Deze machine zet uitstekende espresso’s en zwarte koffie en is dankzij het touchscreen eenvoudig in gebruik. Je hebt veel instellingsmogelijkheden welke je kan opslaan als gebruikersprofiel.

Dit koffieapparaat bonen is minder geschikt voor kleinere huishoudens of cappuccino-liefhebbers die hoge eisen hebben aan hun cappuccino. Het melkschuim had iets warmer en steviger gekund. Ook het melkslangetje is wat onhandig op te bergen. Echter zal de cappuccino voor de gemiddelde koffiedrinker prima smaken.

Kortom, met de Krups Intuition Preference EA8738 geniet je van veel mogelijkheden en een grote capaciteit voor een relatief lage prijs.

Bekijk de prijs

6. Beste uit test – de Consumentenbond9/10

Te bedienen via een smartphone op tablet, een dubbele bonenreservoir en keuze uit 14 koffiespecialiteiten. De Melitta Barista T Smart F830-102 kwam als beste uit de test van de Consumentenbond.Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • keuze uit 14 koffiespecialiteiten
 • Melkfunctie: automatisch met melkslang
 • op afstand te bedienen via smartphone
 • te bedienen via touchscreen en display
 • dubbele bonenreservoir
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Veel mogelijkheden en opties: keuze uit 14 koffiespecialiteiten waarbij je ook nog eens de sterkte, koffie- en melkhoeveelheid, sterkte, temperatuur en maalgraad in kunt stellen. Ook beschikt de machine over een dubbele bonenreservoir en een klepje voor gemalen koffie.
 • Zeer eenvoudige bediening: de touchscreen is zeer eenvoudig in gebruik en je hebt de mogelijkheid om de machine op een afstand te bedienen via de smartphone app.
 • Eenvoudig in onderhoud en schoonmaak: automatisch reinigen van de machine en melkleidingen, uitneembare zetgroep en beschikt over een Smart Waterfilter waardoor er maar je maar één keer per jaar hoeft te ontkalken.
 • 2 koffie of cappuccino tegelijk zetten: dit maakt de machine geschikt voor grootverbruikers, verjaardagen en kleine ondernemingen.
 • Geluidloze machine: word wakker van jouw koffie in plaats van het lawaai dat door je espressomachine veroorzaakt wordt.
 • Hoog in energieverbruik
 • Relatief kleinewaterreservoir van 1,8 liter
 • Behuizing is van kunststof wat minder duurzaam is dan metaal of RVS.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Met de Melitta Barista T Smart F830-102 geniet je van alle luxe zonder de hoofdprijs te betalen. De machine ziet er minimalistisch en strak uit en zit vol met mogelijkheden.

Specificaties in het kort

 • keuze uit 14 koffiespecialiteiten
 • op afstand te bedienen via smartphone
 • dubbele bonenreservoir
 • te bedienen via touchscreen en display
 • automatisch reiniging en ontkalken
 • melkfunctie met melkslang en is automatisch

Deze koffie machine scoort 8,4 op gebruiksgemak

De bediening verloopt via touch knoppen. Deze reageren lekker vlot en maken de bediening zeer eenvoudig. Het display laat je precies zien wat je aan het doen bent. Ondanks de vele opties werkt het menu eenvoudig. Wat wel een nadeel is, is dat je de button 2 seconden moet inhouden om terug te keren naar het hoofdmenu.

Melitta® Connect smartphone app

Een groot pluspunt is de Melitta® Connect smartphone app die je download in de App store van Apple of de Google Play store. De verbinding wordt via Bluetooth gemaakt.  In tegenstelling tot de meeste apps van andere merken werkt de Melitta Connect app zeer prettig. Vanaf je bed of de toilet bestel je eenvoudig jouw gewenste koffie.

Sla koffieprofielen op via de app

Ook is het mogelijk om koffie profielen via de app op te slaan. Voor elk koffieprofiel stel je de gewenste sterkte, de melk- en waterhoeveelheid en de temperatuur in. Het is mogelijk om in totaal 4 koffie profielen op te slaan. Vergeet niet een kopje onder de machine te zetten, mocht je een espresso maken via je telefoon.

Persoonlijke voorkeuren verschillen. De ene gebruiker zal de bediening via smartphone of tablet vaker gebruiken dan de ander.

Dubbele bonenreservoir

De Melitta Barista T Smart F830-102 is uitgerust met een dubbele bonenreservoir en een klein klepje voor gemalen koffie. Een dubbele bonenreservoir is handig voor mensen die graag verschillende soorten koffie drinken.

Ideaal wanneer je af en toe een decafe drinkt of wanneer je koffies met verschillende brand profielen wilt afwisselen. Beide bonenreservoirs zijn 270 gram en worden airtight afgesloten.

De machine geeft een melding wanneer het water- of bonenreservoir bijna leeg is.

Melkreservoir 300 ml

Het melkreservoir wordt los meegeleverd. Via een melkslangetje wordt het melk opgeschuimd. Dit werkt erg goed. De Consumentenbond beoordeelde de kwaliteit van het melkschuim met een 8,7! Het melkreservoir is airtight en kan eenvoudig (los) gekoppeld worden.

Met een melkreservoir van 300 ml zet je ongeveer 5 tot 6 cappuccino’s.

2 espresso’s en cappuccino’s met één druk op de knop

De mogelijkheid om 2 espresso of melkspecialiteiten per keer te zetten, maakt dit koffiezetapparaat bonen uitstekend geschikt voor grotere gezinnen of een kleine onderneming. Deze functie komt goed uit wanneer je in de morgen koffie voor meerdere personen wilt zetten of een verjaardag houdt.

Weinig geluid

Veel espresso apparaten maken lawaai tijdens het malen van de koffiebonen. De Melitta Barista T Smart F830-102 is relatief stil in vergelijking met andere espressomachines. Het geluidsniveau is 65,5 dB voor het zetten van zwarte koffie en 60 dB voor een cappuccino.

Schoonmaken en onderhoud van deze espresso koffiemachine

Zowel het schoonmaken als het ontkalken van de machine is een makkie. De espressomachine komt met een smart waterfilter waardoor je maar één keer per jaar hoeft te ontkalken. Het ontkalkingsprogramma neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

De koffie machine en de melkleidingen worden na gebruik automatisch schoongespoeld. Dit voorkomt opgedroogde koffie- en melkresten.

Zetgroep schoonmaken

De zetgroep is een belangrijk onderdeel voor het zetten van koffie. In dit onderdeel blijven koffieresten en vetten achter. Het wordt aangeraden om deze wekelijks te reinigen.

Via het reinigingsprogramma wordt de zetgroep automatisch schoongespoeld. Om er zeker van te zijn dat de zetgroep goed schoon is, kun je deze uit de machine halen en onder de kraan afspoelen.

Afvalbakje

De machine geeft een melding wanneer het afvalbakje geleegd moet worden. Het afvalbakje heeft ruimte voor koffieprut van 8 tot 10 bakjes koffie.

Extra functionaliteiten

De Melitta Barista T Smart F830-102 is uitgerust met een kopjes warmhoudplaat die zich bovenop de machine bevindt. Het temperatuursverschil tussen het kopje en de koffie is minimaal, waardoor de koffie heet blijft.

Voor theeliefhebbers: de machine beschikt over een heetwaterfunctie.

Zijn er ook nadelen aan deze koffiebonen apparaat?

Zoals met elke koffiebonen apparaat hebben we bij de Melitta Barista T Smart F830-102 een aantal nadelen gevonden. Met een waterreservoir van 1,7 liter moet de machine regelmatig met water bijgevuld worden.

Ondanks dat de machine er erg stijlvol uitziet, vinden we het jammer dat de behuizing van kunststof is gemaakt. Kunststof gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld roestvrijstaal.

Hoog energieverbruik

Door de vele mogelijkheden en het onderhoudsgemak is de espressomachine niet bepaald zuinig in energie. Ben je op zoek naar een duurzamere machine? Dan past de JURA D6 beter bij je.

 • de koffiemachine via een smartphone of tablet willen gebruiken

 

Voor wie is de Melitta Barista T Smart geschikt?

De Melitta Barista T Smart F830-102 is bedoeld voor koffieliefhebbers die:

 • waarde hechten aan koffie van hoge kwaliteit.
 • cappuccino liefhebbers
 • grootverbruikers en kleine ondernemingen
Bekijk de prijs

7. Meest gebruiksvriendelijke koffiemachine

Wie bereid is om veel geld neer te leggen, krijgt ook wat! De Siemens EQ.9 s500 TI9553X1RW scoort op alle vlakken een dikke voldoende. Lees onze review en ontdek wat deze geluidloze koffie machine allemaal in petto heeft. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Eén druk op de knop: 10 koffiespecialiteiten!
 • Bediening via smartphone app mogelijk
 • 2 melkspecialiteiten met een druk op de knop
 • Aantal instelbare gebruikersprofielen: 10
 • Ruim waterreservoir van 2,3 liter.
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Zeer gebruiksvriendelijk: draaiknop, groot kleurenscherm en bedienen vanaf de app.
 • Krachtige machine: een pompdruk van 19 bar, ruime waterreservoir en twee koffiespecialiteiten tegelijk zetten.
 • Heerlijke espresso: de instellingsmogelijkheden, keramische maalschijven en de Senseo Flow maken het verschil.
 • Geluidloze machine: begin je dag rustig!
 • Je zet 2 melkspecialiteiten met 1 druk op de knop.
 • Je moet flink in de buidel tasten
 • Het melkreservoir te klein voor een literpak
 • Montage melkreservoir gaat niet zo makkelijk en er worden ook geen instructies gegeven.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Een kleurenscherm, bediening vanaf een smartphone app en twee cappuccino’s tegelijk zetten met slechts één druk op de knop. Dat kan, met de meest uitgebreide koffiemachine van Siemens.

Het gaat om de Siemens EQ.9 s500 TI9553X1RW.

In onze review vertellen we niet alleen wat deze machine zo goed maakt, maar ook wat de minpunten zijn.

Zeer gebruiksvriendelijke barista koffiemachine

Laat de gebruiksaanwijzing gerust in de doos. De werking van deze barista koffiemachine van Siemens spreekt voor zich met dank aan het grote kleurenscherm.

Via een draaiknop en een groot kleurenscherm

Met de draaiknop geef je aan welke koffiespecialiteit je wilt zetten en stel je jouw favoriete koffie instellingen in. Op het kleurenscherm zie je precies wat je aan het doen bent. Dit werkt heel eenvoudig.

Bedienen via smartphone

De Siemens EQ.9 s500 TI9553X1RW kun je ook bedienen van je smartphone. Hiervoor download je de Home Connect App van Siemens.

Het werkt allemaal vlekkeloos, een koffie vanuit je luie bed bestellen of van je favoriete instellingen te voorzien. Keerzijde, in de praktijk is het natuurlijk maar afwachten hoe vaak je hier daadwerkelijk gebruik van maakt.

Drink koffie zoals jij dat wilt

Siemens gaat met de EQ.9 s500 TI9553X1RW biedt dankzij de barista modus oneindig veel instellingsmogelijkheden.

Wat zijn de instellingsmogelijkheden?

Per zet beurt stel je de sterkte van de koffie, dubbel shot, temperatuur, melkhoeveelheid, de intensiteit en de hoeveelheid van je kopje handmatig in.

Geheugen voor koffieprofielen

Ook is het mogelijk om jouw favoriete instellingen op te slaan als een koffieprofiel. Een koffieprofiel is een combinatie van instellingen die je ten alle tijde kunt raadplegen. De EQ.9 s500 TI9553X1RW heeft geheugen voor 10 koffieprofielen.

Geschikt voor grootverbruikers

Wordt er bij jou thuis veel koffie gedronken? Of zoek je een oplossing voor een klein bedrijf met minder van 10 medewerkers?

Dan is de EQ.9 s500 een goede optie. Waarom? Dankzij het grote water, bonen en melkreservoir.

 • Waterreservoir: 2,3 liter. Pluspunt: De machine geeft een melding wanneer er ca. nog 0.4 liter in de reservoir zit.
 • Bonenreservoir: 250 gram + een klein bakje voor decafe koffie.
 • Melkreservoir: 0,7 liter

2 koffies tegelijk zetten

Daarbij heb je de mogelijkheid om twee espresso of cappuccino’s tegelijk te zetten. Zo voorkom je lange wachtrijen voor de koffiemachine.

Een nadeel: het duurt redelijk lang voordat de machine volledig opgewarmd is. Dit neemt ongeveer 3 tot 5 minuten in beslag.

Geen tijd kwijt aan onderhoud met deze koffiebonen machine

Met ons drukke bestaan is het soms lastig om tijd te vinden voor schoonmaken en onderhouden. Gelukkig ben je met deze volautomaat nauwelijks tijd kwijt aan onderhoud en schoonmaken.

Hoe werkt het onderhoud?

Je stelt zelf in hoe vaak de machine gereinigd dient te worden. Het duurt ongeveer 10 minuten om de EQ.9 s500 TI9553X1RW te reinigen.

Dit is bijzonder snel in vergelijking met zijn voorgangers die er 25 minuten over doen.

Automilk Clean Functie

De Automilk Clean functie reinigt het de melkfunctie automatisch na iedere zet beurt. Ook de stoomshot wordt hiermee schoongemaakt. Handig, zo hoef je deze zelf niet af te spoelen.

Waterfilter meegeleverd

De waterfilter haalt het kalk uit het water. De filter installeer je zelf en dien je regelmatig te vervangen. Hoe vaak precies hangt af van van de kwaliteit van het water in jouw woongebied.

Uitneembare zetgroep

De zetgroep kun je zelf uit de koffiebonen machine halen. Spoel deze wekelijks af.

Het kan zijn, zeker bij veelvuldig gebruik, dat er koffieprut in de zetgroep blijft hangen wat verwijderd moet worden.

Precies wat je van een espresso verwacht!

Een mooi cremalaagje, heerlijke aroma’s en volle smaken. De Siemens EQ.9 s500 TI9553X1RW zet espresso’s waar je wakker voor wilt worden.

Senseo Flow voor een constante temperatuur

De hoge kwaliteit van de espresso is deels te danken aan de Senseo Flow die ervoor zorgt dat de temperatuur constant blijft.

Een te lage temperatuur zorgt voor zure smaken en een te hoge temperatuur levert bittere smaken op. Door de constante temperatuur is de koffie altijd in balans!

Espresso met één druk op de knop

Het bereiden van een espresso gaat met de EQ.9 s500 TI9553X1RW bijzonder eenvoudig. Zo eenvoudig, dat de Consumentenbond hiervoor een 10 gaf!

Met de draaiknop selecteert je een espresso en geef je o.a. aan hoe sterk deze moet zijn, de hoeveelheid en of je een dubbel shot wilt.

Groot pluspunt: keramische maalschijven

Bij de meeste espressomachines zijn de maalschijven van metaal gemaakt. Op zich is hier niks mis mee wanneer je een beperkt aantal kopjes koffie per dag drinkt.

Verbrande koffiesmaak voorkomen

Bij veelvuldig gebruik in een kort tijdsbestek wordt het metaal heet wat voor een verbrande koffiesmaak zorgt. Keramiek heeft als eigenschap dat het niet snel warm wordt, waarmee een verbrande koffiesmaak voorkomen wordt.

Een geluidloze machine

Sommige volautomaten maken zoveel lawaai dat je de koffie niet eens meer nodig hebt om wakker worden.

Wat erg fijn is aan deze espressomachine van Siemens is dat het bijna geen lawaai maakt. Het wordt niet voor niets beschouwd als de meest geluidloze machines die op dit moment op de markt is.

Verbeterpunten van deze barista machine

Het melkschuim had wat ons betreft iets warmer gemogen. Deze is lauw-warm, wat voor sommige gebruikers prima is maar niet voor mensen die van een hete cappuccino houden.

Kleine lekbak

Ook de lekbak is relatief klein, waardoor je deze regelmatig moet legen. Van andere gebruikers hebben we ook te horen gekregen dat de waterfilter maandelijks vervangen moet worden. Houd dus rekening met extra kosten hiervoor.

 

Conclusies Siemens EQ.9 s500 TI9553X1RW

Het liefst zouden we deze machine iedere dag gebruiken. Hij werkt fijn, vereist weinig onderhoud en met zijn vermogen is het je beste vriend tijdens verjaardagen of andere gelegenheden. Deze espressomachine is een van de meest luxe machines die op dit moment op de markt is. Maar hier hangt wel een prijskaartje aan.

Past deze Siemens EQ.9 s500 TI9553X1RW niet binnen jouw budget? kijk dan eens naar de Melitta F830-102 Barista T Smart

Bekijk de prijs

8. Compacte koffieapparaat voor kleine keuken7.5/10

De Melitta Caffeo Solo is een perfecte keuze voor zwarte-koffie drinkers die op budget zijn of op zoek zijn naar een compacte machine. De espresso smaakt erg goed. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Espresso, café lungo
 • LCD display
 • Instelbare maalgraad, sterkte & waterhoeveelheid
 • Kopjes warmhoudplaat
 • Waterreservoir: 1,2 liter
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Heerlijke espresso
 • Machine zonder poespas
 • Eenvoudig de sterkte aanpassen
 • Compacte machine
 • Hete koffie & instelbare temperatuur
 • Lust voor het oog
 • Klein lekbakje: regelmatig legen.
 • Klein waterreservoir: regelmatig bijvullen.
 • Veel lawaai bij het malen van de bonen.
 • Relatief veel onderhoud
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

In het kort

De Melitta Caffeo Solo koffiemachine met bonen is een goede keuze wanneer je alleen zwarte koffie zet. De espresso smaakt heel goed en de sterkte en temperatuur zijn eenvoudig in te stellen. De keerzijde van deze budgetvriendelijke machine is dat het schoonmaken best veel tijd kost, de machine veel lawaai maakt bij het malen van de bonen en je het waterreservoir regelmatig moet bijvullen.

Doet wat het moet doen: goede koffie!

De Melitta Caffeo Solo doet wat het moet doen: met een druk op de knop zet je een heerlijke espresso of café Lungo. De smaak van de koffie is goed en de machine is eenvoudig in te stellen. Zo kun je de hoeveelheid, watertemperatuur en de sterkte met een handeling instellen. Voor degenen die van hete koffie houden: dan zit je met de Melitta Caffeo Solo wel goed.

Eenvoudig in gebruik

De Melitta Caffeo Solo koffie machine is eenvoudig in gebruik. Het bedieningspaneel bestaat uit druk en draaiknoppen. Wat fijn is aan deze machine is dat je eenvoudig de sterkte, temperatuur en hoeveelheid water kunt instellen.

Compacte koffie bonen machine

Deze koffieboon machine is slechts 20 cm breed en slechts 32,5 cm diep, wat klein is voor een volautomaat. Dit is mogelijk omdat het niet over een melkfunctie beschikt. Heb je beperkte ruimte op je aanrecht, maar wil je toch graag een cappuccino zetten? Dan raden we aan een losse melkopschuimer te kopen.

Regelmatig bijvullen

Het kleine formaat heeft ook zijn nadelen. Het bonenreservoir heeft ruimte voor 125 gram bonen en het waterreservoir 1,2 liter. Dit is best klein, wat frustrerend kan zijn als je veel koffie drinkt. Dit maakt de Melitta Caffeo Solo geschikt voor kleine huishoudens met een lage consumptie.

Verstelbare tuit en kopjes warmhoudplaat

Deze machine beschikt over een verstelbare tuit. Dit maakt hem geschikt voor zowel grote als kleine kopjes. Bovenop de machine bevindt zich een warmhoudplaat, waar je de kopjes op kunt plaatsen. Deze machine beschikt niet over een heetwaterfunctie, wat een nadeel kan zijn als je zo nu en dan een thee wilt zetten.

Onderhoud en schoonmaak

Bij budgetvriendelijke koffiemachines ben je vaak meer tijd kwijt aan de onderhoud en schoonmaak van de machine. Zo ook bij deze Melitta. De machine geeft een melding wanneer deze gereinigd moet worden en spoelt automatisch door voor en na gebruik.

Zetgroep reinigen

Het viel ons op dat de zetgroep best snel vies wordt, ook na het reinigingsprogramma. Voor een lange levensduur is het daarom van belang deze met enige regelmaat handmatig schoon te maken. De zetgroep is uitneembaar.

Ontkalken

Je krijgt een melding wanneer de machine ontkalkt moet worden. Afhankelijk van het gebruik dient de machine eens in het kwartaal gereinigd te worden. Het ontkalken neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Klein lekbakje en bakje voor koffieprut

Door het compacte formaat van deze machine beschik je over een klein lekbakje en bakje voor de koffieprut. Dit kan vervelend zijn als je de machine veel gebruikt, want de machine geeft een melding wanneer deze geleegd moeten worden. Het is raadzaam om altijd een leeg kopje onder de machine te plaatsen, zodat die het vieze water kan opvangen.

Onderhoudsproducten en kosten

Hieronder vind je alle benodigde onderhoudsproducten en de kosten hiervoor:

 • Waterfilter: deze wordt meegeleverd, maar dient regelmatig vervangen te worden afhankelijk van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio. Kosten: € 16,- per waterfilter.*
 • Reinigingstabletten: de machine geeft een melding wanneer het een grote schoonmaakbeurt nodig heeft. Met een reinigingstablet verwijder je alle koffie oliën en vetresten uit de zetgroep. Kosten: € 7,- per 4 tabletten.*
 • Vloeibare ontkalker: deze gebruik je bij het ontkalken van de machine. € 13,- per flesje.*

*deze prijzen kunnen veranderen of iets lager of hoger uitvallen.

Wat kan beter?

Zoals eerder aangegeven doet deze machine wat het moet doen. Het zet lekkere koffie en je past eenvoudig de sterkte, hoeveelheid en temperatuur aan. Bij een budgetvriendelijke koffiemachine moet je jouw verwachtingen altijd bijstellen. Wat zijn de verbeterpunten?

Omslagtig onderhoud

Het schoonmaken en onderhouden van de machine vonden wij wat omslachtig, zeker in het begin kan dit de nodige frustraties geven. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, valt het eigenlijk best mee.

Lawaai bij het malen

Net zoals bij veel budgetvriendelijke espresso apparaten maakt deze Melitta veel lawaai bij het malen van de bonen. Sommige mensen zullen dit als een probleem ervaren, terwijl anderen hier geen last van hebben.

 

Conclusie: deze koffiemachine voor jou geschikt?

De Melitta Caffeo Solo is een prima keuze voor een klein huishouden die tussen de 2 en 5 kopjes koffie per dag drinkt. Wordt er thuis meer koffie gedronken? Dan kan het bijvullen van de reservoirs en het onderhoud veel tijd gaan kosten, wat frustrerend kan zijn. Voor espresso-liefhebbers op budget is deze Melitta een perfecte keuze.

Nadelen: veel lawaai bij het malen van de bonen, iets wat omslachtig in onderhoud, kleine reservoirs en afvalbakjes. Daarbij moet gezegd worden dat je voor een machine voor deze prijs niet meer kunt verwachten. Wil je een machine zonder nadelen, dan zal je dieper in de buidel moeten tasten.

Bekijk de prijs

9. Het beste cappuccino apparaat7.5/10

Houd je van een goede cappuccino? De De’Longhi Dinamica ECAM350.55.B is uitgerust met een dubbele boiler en laat jou zelf de stevigheid van de melk instellen. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • 13 koffiedranken
 • Dubbel verwarmingssysteem
 • Instelbare maalgraad, sterkte & waterhoeveelheid
 • Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
 • Materiaal maalschijven: RVS
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Perfect voor cappuccino-liefhebbers
 • Veel instellingsmogelijkheden
 • Dubbele boiler
 • Instellen stevigheid schuim
 • Warme melk zetten
 • Stevige bouwkwaliteit
 • Geen 2 cappuccino’s tegelijk zetten
 • Machine maakt redelijk veel lawaai
 • Soms ongelijke bakjes bij 2 espresso lungo’s
 • Slechte handleiding
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

In het kort

Met de De’Longhi Dinamica ECAM 350.55.S koffiemachine zet je cappuccino’s met een goede schuimlaag en melkschuim dat op temperatuur is dankzij de dubbele boiler. In tegenstelling tot veel (budget) volautomatische koffiemachines, waarbij er vaak geen melkschuim aanwezig is en/of het melkschuim te lauw is. Vlak voor iedere zet beurt kun je zelf de stevigheid van het schuim instellen (keuze uit 3 opties).

Het is een vrij luxe espressomachine voor de prijs die je betaalt. Zo heb je keuze uit 13 verschillende koffiedranken die je allemaal met een druk op de knop raadpleegt, veel instellingsmogelijkheden en kun je warme melk zetten om bijvoorbeeld warme chocolademelk te maken.

Helaas is het niet mogelijk om 2 cappuccino’s tegelijk te zetten. Dit koffieapparaat met bonen maakt redelijk veel lawaai bij het malen van de koffiebonen en het heeft slechts geheugen voor één koffie profiel. In het begin was het lastig om de machine te begrijpen en de instructies in de handleiding waren ook niet echt duidelijk. Maar na verloop van tijd went dit wel.

Ontworpen voor de cappuccino-liefhebber

Met een melkreservoir van 300 ml, een extra boiler voor de melk en keuze uit 2 opties voor de stevigheid van de melk kun je wel zeggen dat de De’Longhi Dinamica ECAM350.75.S speciaal ontworpen is voor cappuccino-liefhebbers.

Warme melk

De extra boiler voor de melk zorgt ervoor dat het zetten van een cappuccino weinig tijd in beslag neemt en dat het melkschuim warm is. Bij veel volautomaten (goedkoop of duur) wordt vaak aangegeven dat het melkschuim te lauw is. Bij de De’Longhi Dinamica ECAM 350.55.S is het melkschuim dus warmer in vergelijking met andere volautomaten.

LatteCrema Systeem: stevige melkschuim

Dankzij het gepatenteerde LatteCrema Systeem van De’Longhi geniet je van een dikke schuimlaag. Het is mogelijk om de dikte van het schuim zelf in te stellen. Bovenop het melkreservoir bevindt zich een draaiknop met keuze uit 3 mogelijkheden.

Wat ons wel opviel is dat er qua melkschuim je niet echt onderscheid kunt maken tussen een cappuccino, latte of flat white. Dat is jammer, aangezien De’Longhi aangeeft dat je keuze hebt uit 13 koffievarianten.

Gebruiksvriendelijkheid: hoe werkt deze koffiebonen machine?

Sommige volautomaten zijn zonder het lezen van de handleiding eenvoudig te bedienen. Dit is echter niet het geval bij de De’Longhi Dinamica ECAM 350.55.S. De handleiding is best onduidelijk en er missen ook een aantal instructies. Het kost dus wat tijd om de machine te leren begrijpen.

De bediening

De bediening werkt op basis van touch knoppen en een LCD schermpje. Dit schermpje is relatief klein, niet echt handig voor mensen die slecht zien van dichtbij. De touch knoppen werken daarentegen fijn. Het zetten van een koffie doe je met één druk op de knop.

Instellingen aanpassen

De gebruiksvriendelijkheid had beter gekund bij het aanpassen van de instellingen. Het kost wat tijd om dit te begrijpen. Dit komt door het kleine LCD schermpje en door de vele instellingsmogelijkheden. Na verloop van tijd went dit wel, maar voor de prijs die je betaald hadden we verwacht dat dit makkelijker zou zijn.

Geen melding bij lege reservoirs

Helaas geeft deze koffiebonen machine geen melding op het moment dat het bonen- en waterreservoir leeg is. Dat kan vervelend zijn wanneer je net op het punt staat om koffie zetten, maar dan eerst beide reservoirs moet bijvullen.

Uitstekende bouwmateriaal

Ondanks dat de behuizing en de meeste onderdelen van plastic zijn, vinden we de machine stevig aanvoelen. Er is gekozen voor een hoge kwaliteit plastic, wat fijn is wanneer je het waterreservoir eruit tilt of het melkreservoir in de machine plaatst.

Onderhoud en schoonmaak van deze koffiebonen machine

De koffie machine spoelt zichzelf automatisch door voor en na gebruik. De zetgroep is uitnaambaar en dien je handmatig te reinigen. Je krijgt een melding wanneer de machine ontkalkt moet worden.

Het wordt aangeraden dit eens in het kwartaal te doen, maar dit hangt uiteraard ook af van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio. Alhoewel we van andere gebruikers hebben vernomen dat de machine na verloop van tijd steeds vaker om ontkalking vraagt. Er wordt standaard een waterfilter meegeleverd die je in het waterreservoir plaatst (dit maakt het reservoir kleiner dan de beloofde 1,8 liter).

Onderhoudsproducten en kosten

Hieronder vind je alle benodigde onderhoudsproducten en de kosten hiervoor:

 • Waterfilter: deze wordt meegeleverd, maar dient regelmatig vervangen te worden afhankelijk van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio. Kosten: € 15,- per waterfilter.* De waterfilters zijn een stuk voordeliger wanneer je ze per 6 koopt, namelijk € 9,- per stuk.
 • Vloeibare ontkalker: deze gebruik je bij het ontkalken van de machine. € 16,- per flesje van 500 ml*.

*deze prijzen kunnen veranderen of iets lager of hoger uitvallen.

Verbeterpunten van deze koffieboon machine

Ondanks dat deze koffie machine goede koffie en cappuccino zet en veel instellingsmogelijkheden heeft, zijn er een aantal dingen die beter kunnen. Zo duurde het een tijdje voordat we door hadden hoe je de machine instelt. Helaas ontbreekt een duidelijke handleiding. Uiteraard zit er een handleiding bij, maar de instructies hadden duidelijker gekund.

Deze koffiebonen apparaat maakt best veel lawaai bij het malen van de bonen, alhoewel het erger kan. Het is mogelijk om 2 bakjes espresso of lungo’s te zetten, maar helaas krijg je dan niet altijd een gelijke hoeveelheid. De kopjesverwarmer is een leuke toevoeging, maar werkt minimaal. Tot slot hadden we graag meer geheugen gezien voor het opslaan van koffie profielen.

 

Conclusie: past dit cappuccino apparaat bij je?

Deze koffiebonen machine is geschikt voor een gemiddeld huishouden dat graag een cappuccino drinkt. De machine heeft veel opties, waardoor iedereen zijn kopje koffie naar persoonlijke voorkeuren kan instellen.

Deze machine is minder geschikt voor grotere huishoudens waar veel koffie gedronken wordt. Hier is de machine simpelweg niet gemaakt en moet je de reservoirs regelmatig bijvullen. Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke machine zonder poespas? Dan raden we je aan verder te zoeken.

Bekijk de prijs

10. Beste koffieapparaat voor Nespresso-liefhebbers9/10

Ben je een Nespresso en cappuccino-liefhebber? Met de Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR heb je controle over de stevigheid en de temperatuur van het melk. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • 7 koffiedranken
 • Automatisch stoompijpje
 • Instelbare hoeveelheid & sterkte
 • Instelbare stevigheid en temperatuur melkschuim
 • Inhoud waterreservoir: 1,5 liter
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Uitstekende kwaliteit melkschuim
 • Veel instellingsmogelijkheden waaronder stevigheid & temperatuur melkschuim
 • Ruime waterreservoir van 1,5 liter. Let op: deze machine gebruikt ook water voor het opschuimen van de melk (minimaal)
 • Lust voor het oog, dankzij de metalen behuizing.
 • Machine herkent waterhardheid in jouw regio
 • Best een duur koffie apparaat
 • Lekbakje en kopjeshouder voelen niet zo stevig aan
 • Minimale melkschuim is best veel
 • Temperatuur koffie niet in te stellen
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

In het kort

Dit is de perfecte capsule machine voor koffieliefhebbers die meer uit hun Nespresso machine willen halen. Waar je bij de meeste Nespresso koffiemachines weinig instellingsmogelijkheden hebt, heb je het bij de Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR zelf in de hand. Zo kun je de hoeveelheid, sterkte, melk stevigheid en melk temperatuur instellen.

Het opschuimen van het melk gebeurd automatisch. Je plaatst het stoompijpje in het melkkannetje en de machine doet de rest. Vervolgens giet je de opgeschuimde melk zelf in het kopje.

De aanschafprijs van de Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR ligt een stuk hoger in vergelijking met andere Nespresso machines. Of dit hem waard is? Dat hangt van jou af. Ben je blij met je huidige Nespresso machine en stel je niet al te hoge eisen aan het melkschuim dan is er geen reden om deze machine aan te schaffen.

Koffiedranken en instellingen

Met de Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR heb je keuze uit een espresso, ristretto, lungo, flat white, latte macchiato, cappuccino en café latte. Per drankje pas je eenvoudig de instellingen aan. Zo is het mogelijk om de volume, koffiesterkte en de stevigheid & temperatuur van het melkschuim in te stellen.

Automatisch stoompijpje: een absolute aanwinst voor cappuccino-liefhebbers

Het opschuimen van het melk werkt heel eenvoudig en de kwaliteit van het melkschuim is uitzonderlijk, wat het mogelijk maakt – na een beetje oefenen – om zelfs latte art te maken. In het lekbakje, waar je het melkkannetje plaatst, zit een sensor die de temperatuur van het melk bijhoudt. Dit maakt het mogelijk om de temperatuur van het melkschuim in te stellen (11 standen in totaal). Ook voorkomt dit een verbrande melksmaak.

Het instellen van de temperatuur van het melkschuim is echt een voordeel. We horen regelmatig dat bij veel volautomatische koffiemachines het melkschuim te lauw is. Daar heb je met deze Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR dus geen last van.

Minimale melk is best veel

In het kannetje zie je een streepje dat aangeeft hoeveel melk je minimaal dient toe te voegen. De minimale hoeveelheid is best veel. Als je het melk niet wilt verspillen kun je het melkkannetje in de koelkast plaatsen. Hiermee lever je wel in op de kwaliteit van het melkschuim wanneer je deze voor de 2e keer opschuimt.

Koffietemperatuur niet in te stellen

Het is dus mogelijk om de temperatuur van het melkschuim in te stellen, maar vreemd genoeg is het niet mogelijk om de temperatuur van de koffie in te stellen.

Bouwkwaliteit: metalen behuizing

Ondanks een ruime waterreservoir van 1,5 liter is dit een redelijk compacte machine. De behuizing is gemaakt van metaal, wat het een luxe uitstraling geeft. Vingervlekken zijn snel zichtbaar op de behuizing, maar tegelijkertijd is het metaal eenvoudig schoon te maken.

Lekbakje en kophouder

Voor kleinere kopjes zoals een espresso kopje maak je gebruik van de extra kophouder. Voor de prijs die je betaalt zou je verwachten dat deze steviger zouden aanvoelen.

Capsule afvalbakje: goed voor 8 capsules

Het capsule afvalbakje heeft ruimte voor 8 capsules, wat voor sommigen wat klein is – afhankelijk van het gebruik. Onderaan het afvalbakje zit een gaatje voor de afvoer van koffie liquid uit de lege capsules. De koffie valt uiteindelijk in het lekbakje. Dit is niet echt ideaal, want hierdoor moet je regelmatig een doekje over het lekbakje heen halen.

Onderhoud en schoonmaak

Het onderhouden van deze machine is erg eenvoudig. Het vergt iets meer werk dan bij de gemiddelde Nespresso machine. De machine is in staat om de waterhardheid in jouw regio te bepalen. Op basis hiervan en het gebruik geeft het een melding wanneer je de machine dient te ontkalken. Helaas ontvang je geen melding wanneer het capsule afvalbakje vol zit.

Stoompijpje reinigen

Na het gebruik van het stoompijpje dien je deze met een schoon doekje af te vegen, zodat het melk niet aankoekt. Vervolgens spoelt het stoompijpje zichzelf automatisch schoon en valt het afvalwater in het lekbakje.

 

Is deze Nespresso machine geschikt voor jou?

Heb je voldoende budget en drink je graag een cappuccino met uitstekende melkschuim kwaliteit, dan is de Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR echt een aanrader. De machine is eenvoudig in gebruik en biedt veel meer koffiedranken en instellingsmogelijkheden in vergelijking met andere Nespresso machines. Daarbij mag gezegd worden, dat het een lust voor het oog is.

Houd je niet zo van poespas, ben je op budget of zet je eens in de week een cappuccino dan raden we aan een voordelige Nespresso machine te kopen met een losse melkopschuimer.

Houd er rekening mee dat het gebruik van een Nespresso machine velen malen duurder is dan bij een volautomatische espressomachine. Nespresso raadt aan alleen Nespresso capsules te gebruiken, maar deze machine is ook compatibel met capsules van andere merken. Mocht je voor andere capsules kiezen, dan kan de garantie vervallen.

Bekijk de prijs

Espresso apparaten uit onze TOP-10 van afgelopen jaar

Elk jaar brengen wij een nieuwe TOP-10 uit met de nieuwste koffieapparaten voor thuis. Hieronder vind je de TOP-10 van afgelopen jaar.

2020 –  Krups Nespresso Expert XN60088/10

Heb je weinig tijd in de morgen? Met de Krups Nespresso Expert XN6008 is een bakje koffie zo gezet. Een espresso zet je met één druk op de knop en het kost de machine slechts enkele seconden om op te warmen. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Espresso, lungo, ristretto en americano.
 • Compatibel met smartphone app
 • Waterreservoir van 1,4 liter
 • Instelbare temperatuur, volume en sterkte
 • Capaciteit opvangbak: 12 capsules
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Supersnel koffie zetten: de machine warmt snel op en een espresso, americano, ristretto en lungo is met één druk op de knop gezet.
 • Bedienen vanaf je smartphone: download de Nespresso app en zet koffie met je smartphone app, houd je voorraad bij en weet precies wanneer je moet ontkalken.
 • Stille machine: maak minder lawaai dan andere Nespresso machines.
 • Best getest in 2018 door de Consumentenbond
 • Groot formaat in vergelijking met andere Nespresso machines.
 • Geen melkspecialiteiten mogelijk.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Dankzij de snelle boiler serveert de Krups Nespresso Expert XN6008 binnen 30 seconden een bakje koffie. Zwarte koffie zet je met één druk op de knop of je maakt gebruik van de smartphone app. De Krups Nespresso Expert XN6008 kwam als beste uit de test van de Consumentenbond.

Krups Nespresso Expert XN6008 in het kort

 • Met één druk op de knop een espresso, ristretto, lungo of een americano
 • Compatibel met smartphone app
 • Afneembaar waterreservoir van 1,4 liter
 • Pompdruk: 15 bar
 • Instelbare koffiesterkte, volume en temperatuur
 • Capaciteit opvangbak: 12 capsules
 • Materiaal behuizing: kunststof
 • Afmetingen machine: 43,3 x 38,7 x 25,3 (b x h x d). Deze Nespresso machine weegt 4,4 kilogram.

Voor deze koffiezetappraat met cups maak je gebruik van capsules van Nespresso of van goedkopere B-merken. De kans op storingen en verval van garantie is aanwezig wanneer je gebruik maakt van capsules van B-merken.

Met of zonder melkopschuimer?

Krups Nespresso Expert XN6008 is beschikbaar met of zonder een aparte melkopschuimer. Wil je zo nu en dan een cappuccino zetten? Dan kies je de Krups Nespresso Expert Milk XN6008 variant. Deze is ongeveer 70 – 80 euro duurder, afhankelijk van de actuele prijzen.

Bedienen met je smartphone app

Deze Krups Nespresso Expert XN6008 is compatibel met de Nespresso smartphone applicatie. Sommige gebruikers vinden bediening via de smartphone een waardevolle toevoeging, terwijl anderen de waarde er niet van inzien.

Via de Nespresso app kun je een koffie bestellen, instellingen van je machine regelen en de voorraad van je capsules bijhouden. Ook biedt Nespresso de optie om nieuwe capsules bij te kopen.

Wat kun je nog meer met deze app?

 • Voorraad van de capsules bijhouden
 • Ontkalker Reminder
 • Capsules online bestellen
 • Instructiefilmpjes over ontkalken en schoonmaken
 • Dichtstbijzijnde Nespresso boutiques en recyclepunten

Let op: deze Nespresso app is ook te downloaden op je tablet in de App Store en in de Google Play Store. De app verbindt via Bluetooth met de koffiemachine.

Gebruiksvriendelijke machine

De bediening van deze koffiecupmachine werkt bijzonder eenvoudig. Iemand die de machine nog nooit eerder gebruikt heeft, zou direct weten hoe het werkt. Alles spreekt voor zich.

Espresso bereiden

Het gebruiksgemak werd door de Consumentenbond met een dikke 9,5 beoordeelt. Met één druk op de knop zet je een espresso, lungo, americano of een ristretto. Je gebruikt de draaiknoppen om de sterkte, volume en temperatuur van de koffie in te stellen. Het bereiden van een espresso is zo eenvoudig dat de Consumentenbond dit met een 9,9 beoordeelde.

Snel opgewarmd

Op het gebied van opwarm- en bereidingstijd scoorde de machine een 7,7. Zodra je ‘s morgens beneden komt wacht je hooguit 30 seconden totdat het water is opgewarmd.

Schoonmaak en onderhoud

Na gebruik spoelt de machine zichzelf schoon. Het geeft ook een indicatie wanneer het ontkalkt moet worden. De meeste onderdelen zijn vaatwasbestendig. Maak je gebruik van de aparte melkopschuimer dan is het belangrijk dat je deze na gebruik onder de kraan afspoelt.

Een nadeel is dat het lekbakje en het bakje voor de lege capsules snel vol zitten. Houd hier dus rekening mee wanneer je veel koffie drinkt.

Garantie Krups

Bij deze Nespresso machine ontvang je 2 jaar garantie. Het garantietype is Pick-up-and-return. Heb je problemen met de machine dan wordt deze thuis opgehaald. Ondertussen ontvang je een leenmachine, zodat je geen bakje koffie hoeft te missen. De defecte machine wordt gerepareerd of vervangen, afhankelijk van het type defect.

In de doos: Nespresso machine, capsule opvangbakje voor 10 capsules, handleiding, welkomstpakket met 14 Nespresso capsules

 

Voor wie is deze Krups Nespresso Expert XN6008 bedoeld?

Deze koffiecupmachine is bedoeld voor mensen die:

 • snel koffie willen zetten
 • geen tijd kwijt willen zijn aan schoonmaken en onderhoud

Deze machine is niet bedoelt voor thuisbarista’s die alle handelingen zelf willen doen, voor het zetten van koffie grote groepen

Bekijk de prijs

2020 – De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B 

Ben je op budget, maar kun je niet zonder lekkere koffie? Dan is de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B de juiste keus! Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
 • Melkfunctie met stoompijpje
 • Veel instellingsmogelijkheden
 • Automatisch ontkalken
 • Waterreservoir 1,8 L
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Met één druk op de knop: espresso & zwarte koffie
 • Gratis service aan huis tijdens garantieperiode
 • 2 espresso tegelijk zetten
 • Automatisch ontkalkingssysteem
 • Ruim waterreservoir van 1,8 liter
 • Het melk opschuimen kan best veel tijd kosten en resultaten zijn niet altijd consistent.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

De De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B door de Consumentenbond uitgeroepen tot de ‘beste koop’, wat een goede prijs-kwaliteitverhouding betekent. Met één druk op de knop zet je Espresso of een Caffè Lungo. Wil je een cappuccino of latte drinken, dan maak je gebruik van het stoompijpje waarmee je de melk handmatig opschuimt.

Waarom uitgeroepen tot ‘beste koop’?

De Consumentenbond is bij de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B te spreken over de constante temperatuur van het water, het gebruiksgemak en de eenvoud waarmee je de machine schoonmaakt.

Het is de prijs/kwaliteit verhouding waarom deze koffiemachine het predikaat ‘beste koop’ ontvangt. Zonder veel geld uit te geven geniet je van alle voordelen van een volautomaat.

Het eenvoudige bedieningspaneel

De De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B werkt bijzonder eenvoudig. Via een handige draaiknop stel je de sterkte van de koffie in.

Per zetbeurt kun je maximaal twee kopjes koffie zetten. Verder is het mogelijk om zelf de temperatuur van de koffie in te stellen, de hoeveelheid gemalen koffie (de sterkte) en de hoeveelheid.

Hoe zet je een cappuccino?

Wil je een cappuccino zetten dan druk je op de espresso knop en gebruik je de hengel om het melk op te schuimen. Dit kan in het begin wat lastig zijn, maar oefening baart kunst! Na gebruik is het belangrijk dat je het stoompijpje goed schoonmaakt.

Losse waterreservoir

Een losse waterreservoir (inhoud = 1.8 L) heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat je het reservoir eenvoudig schoon kunt maken, maar daar tegenover staat dat je het water handmatig regelmatig moet bijvullen. De machine beschikt over een automatische ontkalker, anti-calcium filter en een waterfilter

Geen mogelijkheid om gebruikersprofielen op te slaan

De machine beschikt niet over de optie om gebruikersprofielen in te stellen. In totaal heeft de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B 2 programma’s. Het is een simpele machine, maar voor het geld kun je ook niet meer verwachten.

In de doos: Starterset bestaande uit ontkalker, waterfilter, handleiding, stripje voor meting waterhardheid en een schepje voor gemalen koffie.

Deze machine wordt geleverd met 24 maanden garantie.

Bekijk alle De’Longhi koffiemachines.

 

Voor wie de De’Longhi ECAM 22.110B bedoeld?

De De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B is geschikt voor:

 • Koffieliefhebbers die op budget zijn
 • Mensen die snel koffie willen zetten
 • Mensen die van een goede crema laag houden
 • Mensen die op zoek zijn naar een simpele en compacte machine

Niet bedoeld voor: koffie zetten voor grote groepen, thuisbarista’s die alle handelingen zelf willen uitvoeren en koffieliefhebbers die van gebruikersprofielen gebruik willen maken of mensen die dagelijks cappuccino drinken.

Bekijk de prijs

2020 – Krups EA82FB7.5/10

Woon je in een appartement of studentenkamer en heb je een kleine keuken tot je beschikking? De Krups EA82FB is een van de compactste volautomaten en dus geschikt voor kleinere keukens. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Espresso, zwarte koffie, cappuccino
 • Melkfunctie: stoompijpje
 • 2 kopjes tegelijk zetten
 • Waterfilter inbegrepen
 • Active Speed koffiemolen maalt bonen 20% sneller
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Compacte espressomachine: dankzij haar kleine formaat is deze machine uitstekend geschikt voor kleinere keukens.
 • Twee bakjes koffie per zet beurt: ideaal wanneer je voor meerdere mensen koffie zet of een verjaardag hebt.
 • Uitstekende prijs / kwaliteitverhouding: deze budgetvriendelijke machine is van de belangrijkste gemakken voorzien. Met een druk op de knop een espresso of zwarte koffie zetten en eenvoudig te reinigen / onderhouden.
 • De zetgroep reinigt zichzelf automatisch: waardoor de machine langer meegaat.
 • Waterfilter inbegrepen
 • Bouwkwaliteit is basisklasse. De behuizing is van kunststof waardoor de machine minder lang meegaat.
 • Een cappuccino zetten neemt met het stoompijpje redelijk wat tijd in beslag.
 • eze machine scoorde een onvoldoende op energieverbruik in de test van de Consumentenbond.
 • De machine maakt tijdens het malen van de koffiebonen redelijk wat lawaai.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Voor deze espressomachine is nog geen review geschreven.

Bekijk de prijs

2020 – Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite9/10

De Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite ontving van de Consumentenbond het predikaat ‘beste uit de test’. Dit betekent dat deze barista machine de beste kwaliteit heeft van alle machines die getest zijn. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Aantal koffiespecialiteiten: 21
 • Warme chocolademelk mogelijk
 • Melkfunctie: automatisch via stoompijpje
 • Geheugen voor 6 koffieprofielen
 • Waterreservoir: 2 L
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • ‘Beste uit de test’ – aldus Consumentenbond
 • 3 jaar garantie aan huis na registratie bij De’Longhi
 • Automatisch ontkalken en reinigen (inclusief waterfilter)
 • 6 gebruikersprofielen mogelijk
 • Gebruiksvriendelijke bediening (incl. smartphone app)
 • Veel instellingsmogelijkheden: hoeveelheid, volume, maalgraad.
 • Niet geschikt voor kleine keukens
 • Geen dubbele bonenreservoir
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

De Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite is uitgeroepen tot de beste koop door de Consumentenbond en komt met vele functionaliteiten. Je moet echter flink in de buidel tasten om deze machine aan te schaffen. Krijg je waar voor je geld? Wat maak deze machine nou beter dan de rest?

Bekijk hier de overige De’Longhi koffieapparaten.

Zeer uitgebreide espresso koffiemachine

Doordeweeks drink je graag zwarte koffie, in het weekend een cappuccino en op koude winterdagen een warme chocolademelk. Druk op de knop en de Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite fixt het voor je.

Wil je als een echte barista aan de slag? Dan maak je gebruik van het stoompijpje. Heb je haast? Dan zet je met één druk op de knop een heerlijke cappuccino dankzij de automatische melkfunctie.

Je favoriete koffie instellingen opslaan

Het huishouden bestaat uit meerdere personen. Elk persoon heeft zijn eigen voorkeuren wanneer het aankomt op koffie. Gelukkig kun je jouw favoriete instellingen opslaan via gebruikersprofielen. Je stelt de sterkte, de temperatuur en de hoeveelheid melk en koffie in en slaat deze instellingen op als een gebruikersprofiel die je vervolgens met één druk op de knop raadpleegt.

Geavanceerde bediening

De Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite maakt gebruik van een touchscreen die zeer eenvoudig te bedienen is. Alles werkt zo eenvoudig dat je de gebruiksaanwijzing wel in de doos kunt laten. Een nadeel van een touchscreen: het is lastiger, en dus duurder, om deze te laten repareren. Gelukkig kun je de eerste 36 maanden terugvallen op de garantie.

Bediening via smartphone app

Eveneens maakt Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite gebruik van een smartphone app, die je gratis kunt downloaden. Via de app kun je nieuwe creaties aanmaken, instellingen wijzigingen en koffie laten zetten (zorg er wel voor dat er een kopje onder de machine staat) .

Toch vraag ik me wel af of je dit echt gaat gebruiken. Het klinkt leuk, maar in de praktijk moet je nog maar zien of het echt toegevoegde waarde biedt. Via de app kun je trouwens ook statistieken inzien van het aantal koffies dat er gedronken is en hoeveel koffie er verbruikt is. Is dit de nieuwe toekomst? Laten we het afwachten..

Het design van dit espressoapparaat

De Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite valt direct op wanneer je de keuken betreedt. De machines is gemaakt van RVS en chroom, wat er elegant uit ziet. Hierdoor is de machine flink wat zwaarder, namelijk 13 kilo.

Heb je een kleinere keuken, kijk dan eerst of de machine wel gaat passen. De afmetingen zijn als volgt: 26.0 cm x 48 cm x 37.5 cm (breedte x diepte x hoogte)

Het grotere ontwerp biedt ook voordelen. Zo beschikt de machine over een grote bonenreservoir (namelijk 400 gram) en een waterreservoir van 2 liter, wat het mogelijk maakt om meerdere koffies achter elkaar te zetten. 8 kopjes voordat de boiler tijd nodig heeft om op te warmen.

Het testoordeel De Delonghi ECAM 650.75.MS

De De Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite wordt vooral geloofd om de vele functionaliteiten, het gebruiksgemak (scoort een 10), constante watertemperatuur en een hoge kwaliteit van het melkschuim (8,8). Het duurt alleen redelijk lang voordat deze koffiemachine opgestart is.

Deze koffiemachine is niet geschikt voor: koffie zetten voor grote groepen (max. 2 kopjes per zet beurt), mensen die op budget zijn en mensen die alleen zwarte koffie drinken.

Deze machine wordt geleverd met 36 maanden garantie.

 

Voor wie de De Delonghi ECAM 650.75.MS bedoeld?

De Delonghi ECAM 650.75.MS Prima Donna Elite is bedoeld voor koffieliefhebbers die:

 • op zijn naar de beste espressomachine
 • hoge verwachtingen hebben van hun koffie
 • bereid zijn om een grote investering te doen voor een kwalitatieve en uitgebreide machine
 • cappuccino’s en latte lovers
 • die graag nieuwe koffievariaties probeert
 • die snel en lekkere koffie willen
Bekijk de prijs

2020 – Krups EA8150

Zit je op budget, maar wil je zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan onderhoud? De Krups EA8150 beschikt over automatisch spoel- en ontkalkingsprogramma’s. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Met één druk op de knop: espresso, zwarte koffie
 • Melkfunctie: stoompijpje
 • Kopjes warmhoudplaat
 • Waterreservoir: 1,7 liter
 • De zetgroep reinigt zichzelf automatisch
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Weinig schoonmaak- en onderhoudswerk: dankzij handige reiniging en ontkalking programma’s. Perfect voor mensen met weinig tijd.
 • Met een druk op de knop zet je een espresso of lungo.
 • Budgetvriendelijk: binnen haar prijsklasse is de Krups EA8150 een uitstekende machine zonder poespas.
 • Opslaan 2 koffie profielen: sla jouw favoriete instellingen (koffiesterkte, hoeveelheid en temperatuur) in en raadpleeg deze met één druk op de knop
 • Twee kopjes koffie tegelijk zetten.
 • Koffiezetten duurt best lang. Helemaal wanneer je cappuccino of een latte wilt zetten.
 • Het waterreservoir is niet uitneembaar. Je vult de machine bij met een extra waterkan of met een uitneembare kraan.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

In het kort..

Met de Krups EA8150 haal je een compacte koffie bonen machine in huis die van alle gemakken voorzien is. Het is een simpele koffiemachine zonder poespas. Met één druk op de knop zet je zwarte koffie en je gebruikt het stoompijpje voor het zetten van een cappuccino.

Simpele koffiemachine, minimaal onderhoud

Het voordeel van de Krups EA8150 is dat de vereiste onderhoud minimaal is. Je ontvangt een melding wanneer er ontkalkt moet worden, de machine meet de waterhardheid, speelt hier op in en reinigt zichzelf na gebruik.

Het schoonmaken van de zetbeurt gebeurd automatisch tijdens het ontkalken van de machine.

De Krups EA8150 is een uitstekende keuze wanneer je op budget bent en niet al teveel tijd kwijt wilt zijn aan schoonmaken en onderhoud.

De best verkochte koffiezetapparaat bonen

De Krups EA8150 is één van de best verkochte koffiemachines van de laatste drie jaar. Dit komt door de hoge prijs-kwaliteitsverhouding.

Wat mag je van dit espresso apparaat verwachten?

Heb je geen baat bij een kleuren en/of touchscreen, bediening via een applicatie en een roestvrijstalen behuizing?

Dan zit je met de Krups EA8150 wel goed. Ondanks dat lage prijs geniet je toch van alle gemakken van een volautomatische koffiemachine.

Eenvoudig koffie zetten met deze koffie bonen machine

Met één druk op de knop zet je een espresso, lungo of zwarte koffie. Liever een cappuccino of een latte machiatto? Maak dan gebruik van het stoompijpje aan de zijkant van de machine.

Cappuccino zetten met het stoompijpje

In het begin zal je wat handigheid moeten krijgen met het stoompijpje. Het is vooral belangrijk dat je het pijpje op de de juiste positie in het melkkannetje plaatst. De melkschuim is prima, maar verwacht geen wonderen.

Eén nadeel: het kan 2 – 3 minuten duren om een cappuccino te zetten.

Weinig onderhoud en schoonmaakwerk

Het handige aan deze Krups EA8150 is dat de machine een melding geeft wanneer er ontkalkt moet worden en je precies vertelt welke stappen je moet ondernemen.

Hoe vaak ontkalk je deze barista machine?

Hoe vaak er ontkalkt moet worden hangt van de waterhardheid. Deze wordt gemeten door de machine en op basis hiervan bepaalt de machine hoe vaak er ontkalkt moet worden.

Tijdens het ontkalkingsprogramma wordt de zetgroep, waar eenvoudig koffieprut aan blijft plakken, automatisch schoon gespoeld. De machine geeft aan wanneer de druipbak vol is en deze geleegd moet worden.

Ontkalkingsprogramma van dit koffiebonen apparaat

Het ontkalkingsprogramma neemt ongeveer 20 minuten in beslag en dient gemiddeld eens in het kwartaal te gebeuren.

Het is jammer dat de onderdelen niet vaatwasbestendig zijn en je ze dus handmatig moet afspoelen. De machine komt zonder waterfilter, wat op zich normaal is voor espressomachines binnen deze prijsklasse.

Omvang en uiterlijk Krups EA8150

Het blijft natuurlijk een persoonlijke mening, maar wij vinden de Krups EA8150 er stijlvol uit zien. De bonenreservoir steekt boven de machine uit.

Handig, zo kun je de voorraad in een oogopslag zien. De behuizing is gemaakt van kunststof wat gebruikelijk is voor volautomaten binnen deze prijsklasse.

Compacte koffiemachine met ruim waterreservoir

De machine is erg compact wat hem zeer geschikt maakt voor kleinere huishoudens. Ideaal voor studentenwoningen of kleine appartementen. Ondanks het kleinere formaat beschikt deze machine over een ruime waterreservoir van 1,7 liter.

Een nadeel: het waterreservoir is niet uitneembaar. Je vult het reservoir met een waterkan bij of middels een uitneembare kraan.

Bedienen en instellingen

De Krups EA8150 is een machine zonder poespas wat de bediening een stuk eenvoudiger maakt. De bediening verloopt via drukknoppen. Het LCD schermpje geeft duidelijk weer wat je aan het doen bent.

Wat regel je met behulp van de drukknoppen?

 • Keuze voor koffiespecialiteit. Met één druk op de knop zet je een espresso of lungo. Voor melkspecialiteiten maak je gebruik van het stoompijpje.
 • Bediening stoompijpje: plaats het stoompijpje in het melkkannetje en druk op de knop om te beginnen met stomen.
 • Instellingen: de sterkte, de hoeveelheid en de temperatuur van het water.
 • Koffieprofielen raadplegen: deze machine slaat 2 koffie profielen van je favoriete instellingen voor je op. Deze zijn met één druk op de knop raad te plegen.

De maalgraad stel je in met een hendel die zich in het bonenreservoir bevindt. Hoe fijner de maalgraad, hoe beter de espresso. Normaal gesproken laat je de maalgraad op zijn fijnste instelling staan.

Opwarmplaat voor lege kopjes

Op de bovenkant van de Krups EA8150 bevindt zich een opwarmplaat voor kopjes. Plaats hier je lege kopjes en je geniet altijd van warme koffie. Gebruik je de warmhoudplaat niet? Dan kan je deze optie uitschakelen.

Andere aanbevelingen..

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke koffiemachine met automatische melkopschuimer? Dan past de PHILIPS EP2231/40 2200 series LatteGo beter bij je.

 

Conclusies Krups EA8150

De Krups EA8150 is een uitstekende keuze voor mensen op budget. Het is van alle gemakken voorzien zoals koffie zetten met één druk op de knop, eenvoudige reinigings- en ontkalkingsprogramma’s en genieten van een cappuccino wanneer je maar wilt.

Bij een budget machine moet je je verwachtingen natuurlijk wel bijstellen, maar we kunnen stellen dat de Krups EA8150 binnen haar prijsklasse een uitstekende machine is.

Het nadeel is dat het zetten van een cappuccino best veel tijd in beslag neemt en dat het waterreservoir niet uitneembaar is.

Bekijk de prijs

2020 – Jura A1 beste koffiebonen machine9/10

Stel je hoge eisen aan je koffie, maar wil je een machine zonder poespas? Dan voldoet de Jura A1 mogelijk aan je wensen. De uitstekende bouwkwaliteit belooft een lange levensduur.  Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Espresso, koffie en ristretto
 • Melkfunctie: geen
 • Bouwkwaliteit: topklasse
 • Waterfilter inbegrepen
 • Instelbare: sterkte, temperatuur en hoeveelheid
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Zeer goede kwaliteit espresso dankzij de P.E.P zetmethode
 • Weinig onderhoud in vergelijking met andere koffiemachines dankzij automatische onderhoudsprogramma’s.
 • Uitstekende bouwkwaliteit en dus een lange levensduur.
 • Compacte en stijlvolle machine
 • Een koffiemachine zonder poespas
 • Geen melkfunctie
 • Geen twee kopjes tegelijk zetten
 • Kleine waterreservoir van 1,1 L
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Deze compacte machine van Jura is speciaal ontwikkeld voor mensen die alleen zwart drinken. Geen melkfunctie, waarmee extra schoonmaakwerk bespaart wordt.

Bekijk hier alle Jura koffiemachines

Americano of een espresso?

Weet je bij voorbaat al dat je alleen zwarte koffie drinkt dan hoef je geen uitgebreide volautomaat te kopen.

Bij de Jura A1 Piano ligt de focus op zwarte koffie. De machine is uitgerust met een Pulse Extraction Process (P.E.P.). Dit is een systeem dat automatisch de extractietijd optimaliseert, waardoor aroma’s beter tot hun recht komen. De smaak van de koffie hangt tenslotte grotendeels af van de extractietijd.

Eveneens beschikt de machine over snelle koffiemolens. Het resultaat: verse koffie en een kortere bereidingstijd.

Gebruikersprofielen instellen

Wil je de dag goed beginnen met een sterke bak koffie? Drink je graag koffie in de avond, maar dan wel wat minder sterk? Een groot pluspunt aan de Jura A1 is dat een eigen gebruikersprofiel kunt instellen.

Per profiel kun je de sterkte, hoeveelheid en de maalgraad instellen. Zo ben je met een druk op de knop voorzien van je een bakje koffie met je favoriete instellingen.

Het uiterlijk & de bediening

De elegante metalen behuizing, compactheid en simpelheid kenmerken de Jura A1 Piano, verkrijgbaar in een witte en zwarte uitvoering.

Jura staat bekend om gebruiksvriendelijke koffiemachines. De bediening verloopt via knoppen en een schuifregelaar. De opties spreken voor zich en zijn voor iedereen eenvoudig te begrijpen.Garantie Jura

Deze machine wordt geleverd met 24 maanden garantie.

 

Voor wie de Jura A1 Piano bedoeld?

De Jura A1 is bedoeld voor koffieliefhebbers die:

 • een machine zonder poespas willen
 • hoge verwachtingen hebben van hun koffie
 • die snel en lekkere koffie willen
 • die bereid zijn om geld uit te geven aan een goede espressomachine
 • die geen tijd hebben voor schoonmaakwerk

Deze machine is niet geschikt voor: cappuccino en latte lovers, koffie zetten voor grote groepen (max. 2 kopjes per zet beurt) en thuis barista’s die alle handelingen zelf willen uitvoeren.

Bekijk de prijs

2020 – Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B

De Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B is een compacte koffiemachine met een losse melkopschuimer. Snel koffie zetten en weinig onderhoud. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Zwarte koffie, Espresso, Cappuccino, Latte
 • Geschikt voor Nespresso capsules
 • Melkfunctie: losse melkopschuimer
 • Kleuren: zilver en rood
 • Instelbare koffie volume
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Een compacte espressomachine
 • Cappuccino zetten dankzij de losse melkopschuimer
 • Hoge kwaliteit espresso
 • Warmt binnen 25 seconden op.
 • Weinig onderhouds- en schoonmaakwerk
 • Maakt best veel lawaai
 • Weinig instellingsmogelijkheden
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

De afmetingen van de Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B zijn: 27,8 cm x 21,9 cm x 37,2 cm (breedte x diepte x hoogte). Het gewicht is iets meer dan 4 kilogram. Ideaal voor een kleine keuken dus!

Hoe werkt de Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B?

De Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B is een koffiezetappraat met capsules. Met één druk op de knop zet je een espresso of een lungo cafe.

Nespresso capsules werken het beste, maar je deze machine werkt ook op capsules van andere merken. Het kan zijn dat de garantie verloopt wanneer je problemen met de machine hebt.

Zeer gebruiksvriendelijk

Het voordeel van deze machines is dat het ontzettend eenvoudig werkt; het nadeel is dat de capsules relatief duur zijn in vergelijking met gemalen koffie. Je betaalt dus voornamelijk voor het gemak.

Weinig schoonmaak- en onderhoudswerk

Een ander groot voordeel van de koffiecupmachines in het algemeen is dat het amper schoon- en onderhoudswerk nodig heeft. Na gebruik haal je de lege capsule uit de houder en je bent ready to go!

Doordat de machine zo klein is, heeft het een waterreservoir van 1 liter. Na 4 – 5 bakjes koffie heeft de boiler tijd nodig om op te warmen. Gelukkig warmt deze kleine krachtpatser snel op.

De opwarm- en bereidingstijd wordt beoordeelt met een 8,2, wat erg goed is in vergelijking met andere machines.

Cappuccino en latte’s

De Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B is eveneens geschikt voor cappuccino en latte lovers. De machine beschikt over een geïntegreerde melkschuimer. Het werkt als volgt: je zet een espresso, laat het melk opschuimen die je vervolgens in de espresso giet.

De kwaliteit van het melkschuim wordt beoordeelt met een 8,8. Je mag dus rekenen op zachte melkschuim met een goede consistentie. Verwacht geen cappuccino’s met mooie figuurtjes. Wil je aan je latte art vaardigheden werken, dan past een pistonmachine beter bij je.

Deze machine wordt geleverd met 24 maanden garantie.

 

Voor wie de Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B bedoeld?

De Krups Nespresso CitiZ & Milk XN760B is bedoeld voor koffieliefhebbers die:

 • op zoek zijn naar een kleine machine met een compact formaat
 • snel lekkere koffie willen zetten
 • hoge verwachtingen hebben van hun koffie
 • cappuccino’s en latte lovers
 • zo weinig mogelijk tijd aan schoonmaken kwijt willen zijn

Deze machine is niet geschikt voor: koffie zetten voor grote groepen (max. 2 kopjes per zet beurt), mensen die een uitgebreide machine willen en thuisbarista’s die hun latte art vaardigheden willen verbeteren.

Bekijk de prijs

2020 – Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-1038/10

De Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103 kwam als duurzaamste uit de test van de Consumentenbond. Een perfecte keuze voor mensen die alleen zwarte koffie drinken. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Koffie, espresso
 • Compact model met strakke vormgeving!
 • Automatisch ontkalkingssysteem
 • 2 espresso tegelijk zetten
 • Instelbare koffiesterkte en temperatuur
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Laag in energiegebruik
 • Gratis service aan huis tijdens de garantieperiode
 • Compacte en stijlvolle koffiemachine.
 • Weinig onderhoud dankzij automatisch ontkalken.
 • Veel instellingsmogelijkheden: koffie sterkte, maalgraad, temperatuur en waterhoeveelheid instelbaar
 • Geen waterfilter inbegrepen
 • Geen melkfunctie
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Heeft het lage energieverbruik invloed op de kwaliteit? 

De eerste vraag die in ons opkwam is of het energieverbruik invloed heeft op de kwaliteit van de koffie. Opvallend genoeg scoren maar weinig espressomachines een voldoende wanneer ze getest worden op het energieverbruik.

Het antwoord is: ja en nee. De consumentenbond beoordeelt de kwaliteit van de espresso met een onvoldoende. Daarentegen vonden wij de espresso prima smaken. Ook op het internet zijn de reviews over de kwaliteit van de koffie goed. Op Bol.com wordt de machine door gebruikers beoordeelt met 4.5 sterren uit 5 (64 beoordelingen in totaal).

Bekijk alle Melitta espressomachines.

Hoe zit het met de bediening van deze koffiebonen machine?

De one touch opties zijn: zwarte koffie of espresso. Door de simpelheid heeft de machine slechts een aantal knoppen, wat de bediening eenvoudig maakt.

Per zetbeurt is het mogelijk om de sterkte, de hoeveelheid en de temperatuur aan te passen. De machine heeft geen geheugen voor koffieprofielen, waardoor je de instellingen per zetbeurt moet aanpassen. Door de eenvoudige bediening zie ik dit niet als een beperking. Aantal kopjes per zetbeurt is 2.

De bediening bestaat uit een aan- en uitknop, een knop om de koffievariatie in te stellen en een aantal display knoppen voor verschillende functionaliteiten.

Verder beschikt de koffiemachine over een instelbare maalgraad, aroma controle en een automatische ontkalker. De machine geeft een indicatie wanneer het ontkalkt moet worden. Regelmatig ontkalken is belangrijk om de levensduur van de machine te verlengen.

Het ontwerp van dit koffiezetapparaat bonen

Zoals meestal bij budgetvriendelijke koffiemachines is de behuizing van kunststof gemaakt. Desalniettemin vind ik de machine er niet goedkoop uitzien, eerder het tegenovergestelde.

Het is een compacte machine die weinig ruimte inneemt en dus geschikt is voor kleinere keukens. De inhoud van de waterreservoir is 1,2 liter, wat beperkingen kan opleveren wanneer je visite krijgt.

Na ongeveer 5 – 7 kopjes heeft de boiler tijd nodig om het water op te warmen. Volgens de test van de Consumentenbond gaat het opwarmen redelijk snel.

Deze machine wordt geleverd met 24 maanden garantie.

 

Voor wie de Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103 bedoeld?

De Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103 is bedoeld voor koffieliefhebbers die:

 • duurzamer willen leven
 • alleen zwarte koffie drinken
 • een goedkopere machine willen kopen
 • zo weinig mogelijk tijd aan schoonmaken kwijt willen zijn

Deze machine is niet geschikt voor: koffie zetten voor grote groepen (max. 2 kopjes per zet beurt), mensen die een uitgebreide machine willen, latte en cappuccino lovers, thuisbarista’s die hun latte art vaardigheden willen verbeteren en koffiedrinkers die hoge standaarden hebben betreft de kwaliteit van de koffie.

Bekijk de prijs

2020 – Siemens EQ.3 TI305206RW S5007.5/10

Ben je op zoek naar een uitgebreide volautomaat die van alle gemakken voorzien is maar geen energie vreet? Dan is de Siemens EQ.3 TI305206RW S500 iets wat je zoekt. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Zwarte koffie, Espresso, Cappuccino, Latte
 • Melkfunctie: automatisch via stoompijpje
 • Kopjesverwarmer
 • 2 kopjes per zetbeurt
 • Waterreservoir 1.4 L
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Laag in energiegebruik
 • Compacte en stijlvolle machine
 • Keramische maalschijven: keramiek wordt niet snel warm, wat een verbrande koffie smaak voorkomt.
 • Goede kwaliteit espresso
 • Automatisch reinigings- en ontkalkingsprogramma: eenvoudig schoon te maken. Onderdelen zijn vaatwasbestendig.
 • Geen gebruikersprofielen mogelijk
 • Maakt redelijk veel lawaai
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Hoe zit het met de kwaliteit van de koffie?

Duurzaam bezig zijn is leuk, maar het mag niet ten koste gaan de kwaliteit (zeker niet wanneer we het over koffie hebben). Zowel de kwaliteit van de espresso als de kwaliteit van het melkschuim werden door de Consumentenbond beoordeelt met een ruime voldoende.

Heb je zin in een lekkere cappuccino of een latte dan maak je gebruik van het stoompijpje. Deze plaats je in het meegeleverde melkcontainer en vervolgens wordt de melk automatisch opgeschuimd. Je hoeft dus alleen maar melk toe te voegen aan de container en deze in de houder plaatsen. Lekker makkelijk!

De machine maakt gebruik van een innovatief melkschuim-systeem. Maar in principe merk je daar weinig van in vergelijking met andere volautomaten. Een pluspunt: je kunt het stoompijpje en de container gewoon in de vaatwasmachine zetten!

Keramische schijven

De meeste volautomaten maken gebruik van metalen schijven. Het nadeel hiervan is dat deze snel warm worden waardoor het de koffie een verbrande smaak geeft. De Siemens EQ.3 TI305206RW S500 maakt gebruik van keramische schijven. Een materiaal dat niet snel warm wordt. Dit is een groot pluspunt!

Gebruiksgemak scoort een dikke voldoende

Het gebruiksgemak van de Siemens EQ.3 TI305206RW S500 scoort een 8,8. De machine maakt gebruik van knoppen en op het display schermpje zie je precies wat je doet. Op de bediening valt dus niks op aan te merken!

>De waterreservoir is 1,4 liter. Dit betekent dat je na 6 tot 7 kopjes koffie opnieuw moet wachten tot het water is opgewarmd.

Eenvoudig schoonmaken

De machine scoort een 9,4 op schoonmaken. Door de uitneembare zetgroep en melkcontainer is de machine eenvoudig schoon te maken. Ook het lekbakje en de koffiedikreservoir zijn uitneembaar en vaatwasbestendig. De machine heeft een automatisch spoelprogramma en ontkalkingssysteem. Het schoonmaken neemt dus niet al te veel tijd in beslag, wat bij andere volautomaten nog wel eens tegen kan vallen.

Deze machine wordt geleverd met 24 maanden garantie.

Bekijk alle Siemens espressomachines.

 

Voor wie de Siemens EQ.3 TI305206RW S500 bedoeld?

De Siemens EQ.3 TI305206RW S500 is bedoeld voor koffieliefhebbers die:

 • duurzamer willen leven
 • cappuccino en latte lovers
 • zo weinig mogelijk tijd aan schoonmaken kwijt willen zijn

Deze machine is niet geschikt voor: koffie zetten voor grote groepen (max. 2 kopjes per zet beurt), mensen die een uitgebreide machine willen, thuis barista’s die hun latte art vaardigheden willen verbeteren en koffiedrinkers die hoge standaarden hebben betreft de kwaliteit van de koffie.

Bekijk de prijs

2020 – Jura E8 Platina touch [2019]

Jura E8 is één van de beste volautomatische espressomachines van dit moment. Met deze Jura ben je verzekerd van goede espresso’s en weinig onderhoudswerk. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Model uit 2019
 • 12 koffiespecialiteiten
 • Melkfunctie: automatisch via slangetje
 • Bediening: via kleurenscherm of via app
 • Smart waterfilter inbegrepen
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Display makkelijk te bedienen
 • Gebruikersprofielen mogelijk
 • Kwaliteit espresso is bovengemiddeld!
 • Constante temperatuur van de koffie
 • Energievriendelijke machine
 • Heet water afname voor thee mogelijk
 • Niet geschikt voor kleine keukens
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Jura staat bekend om kwalitatieve koffiemachines met een lange levensduur en de beste keus voor espresso-liefhebbers. Voldoet de Jura E8 opnieuw de verwachtingen van Jura als producent?

Hieronder lees je meer over de functionaliteiten, de voor- en nadelen van deze koffiemachine.

Stel je eigen gebruikersprofiel in

Het eenvoudige display is eenvoudig te bedienen en heeft veel uitgebreide functies. 12 verschillende programma’s met de mogelijkheid om een persoonlijk koffieprofiel aan te maken.

De door jou samengestelde koffierecepten sla je op voor jezelf, je partner of een vriend. Zo stel je zelf de sterkte, hoeveelheid, temperatuur en koffie- en melkverhouding in. Erg handig dat je dit niet elke keer opnieuw hoeft in te stellen.

Uiterlijk van dit bonen apparaat

Deze Jura E8 wordt geleverd in verschillende uitvoeringen: Chroom, Platina en Dark Inox. De behuizing van de machine is metaal.

Het een grote machine en dus niet echt geschikt voor kleinere keukens.

Melk opschuimen via een slangetje

Het melk wordt opgeschuimd via een slangetje dat je direct in een pak melk of de meegeleverde container plaatst. Druk op de knop en de machine doet het werk.

De kwaliteit van de melkschuim wordt door de Consumentenbond beoordeelt met een 8,1. Wel zal je iets langer op je cappuccino of latte wachten, gemiddeld 30 – 45 seconden.

Reiniging melksysteem

Het melksysteem wordt automatisch gereinigd, nadat je deze gebruikt hebt. Net als bij de meeste volautomaten zal je dagelijks het slangetje onder de kraan moeten afspoelen.

Schoonmaak en onderhoud van deze koffiemachine

In vergelijking met andere volautomatische espresso apparaten vereist de Jura E8 weinig schoonmaakwerk en onderhoud. Dit is te danken aan de inbegrepen anti-calcium filter, een melksysteem die automatisch reinigt, waterfilter en automatisch ontkalkingsprogramma.

De slimme waterfilter en anti calcium filter verbeteren de kwaliteit van de water, wat niet alleen beter is voor de machine maar ook voor je gezondheid en de smaak van de koffie. De waterfilter en de ontkalker dienen eens in de zoveel tijd vervangen te worden.

Deze koffie machine wordt geleverd met 25 maanden garantie.

Bekijk alle Jura koffiemachines

 

Voor wie is de Jura E8 bedoeld?

De Jura E8 Dark Inox, Chroom of Platina is bedoeld voor:

 • latte en cappuccino drinkers
 • koffieliefhebbers die waarde hechten aan goede koffie
 • mensen die snel koffie willen zetten
 • mensen die van een goede crema laag houden

Niet geschikt voor: koffie zetten voor grote groepen, thuisbarista’s die alle handelingen zelf willen uitvoeren, mensen die geen tijd willen besteden aan schoonmaak en onderhoud en voor kleine keukens.

 

Bekijk de prijs

2020 – Philips 3000 serie HD8821/01

Vind je goede koffie belangrijk, maar wil je geen honderden euro’s uitgeven? De Philips 3000 serie HD8821/01 kwam als beste koop uit de test van de Consumentenbond. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Keuze uit 6 koffiespecialiteiten
 • Melkfunctie: via stoompijpje
 • Keramische maalschijven
 • Geheugen voor koffierecepten
 • 2 kopjes koffie per keer zetten
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • ‘Beste koop’ – aldus Consumentenbond
 • Bijna geen schoonmaakwerk vereist
 • Hoge kwaliteit melkschuim
 • Keramische maalschijven die een verbrande koffiesmaak voorkomen
 • Gebruikers koffieprofielen mogelijk
 • Gebruiksvriendelijke bediening
 • Opwarm- en bereidingstijd kost best veel tijd
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

Waarom is deze koffiezetapparaat bonen verkozen tot ‘beste koop’ door de Consumentenbond?

De Philips 3000 serie HD8821/01 wordt aangeboden voor ongeveer € 300,-*, en dus is het een budgetvriendelijke koffiemachine onder de volautomaten.

De consumentenbond was met name te spreken over het gebruiksgemak, eenvoud van schoonmaakwerk, de kwaliteit van de espresso, de consistente temperatuur van het water en de kwaliteit van de melkschuim. Het was daarentegen minder te spreken over de opwarm- en bereidingstijd.

Deze espressomachine kent een uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding. Ondanks de lage prijs is deze volautomaat uitgerust met vele instellingsmogelijkheden, keramische maalschijven en kun je jouw favoriete instellingen opslaan.

*prijzen willen nog wel eens wijzigen.

Keramische schijven

De maalschijven zijn van Keramiek. Keramiek heeft als eigenschap dat het niet snel warm wordt, waarmee je een verbrande koffiesmaak voorkomt.

Metalen maalschijven daarentegen worden snel warm. Bij het zetten van meerdere koffies achter elkaar kunnen de schijven oververhit raken. Dit kan tot een verbrande koffiesmaak leiden.

De Philips is de enige producent die koffiemachines met keramische maalschijven voor een betaalbare prijs aanbiedt. Een groot pluspunt!

Melkfunctie via een stoompijpje

Heb je zin in een cappuccino of een latte, dan maak je gebruik van het stoompijpje. Plaats het stoompijpje in de melkkan en het opschuimen van de melk kan beginnen. Het is belangrijk dat je het tuitje na gebruik goed schoonmaakt om opgedroogde melkresten te voorkomen. Bacteriën zijn gek op op melkresten, wat tot schimmels kan leiden.

Het nadeel van een stoompijpje is dat het zetten van een cappuccino redelijk wat tijd in beslag neemt. Meerdere cappuccino’s achter elkaar zetten wordt al snel een lastig verhaal.

Eenvoudig schoon te maken

Opmerkelijk is dat deze koffie machine eenvoudig schoon te maken is. De afneembare zetgroep en het automatische reinigingssysteem maken het schoonmaken een stuk eenvoudiger. Verder beschikt de machine over een indicatielampje dat aangeeft wanneer er ontkalkt moet worden.

Compact design

De machine is compact en ziet er naar onze mening goed uit. De behuizing is van kunststof, waardoor de machine wellicht wat goedkoop oogt. Kunststof is daarentegen eenvoudig schoon te houden.

De Philips 3000 serie HD8821/01 past prima in kleine keukens. Maar kijk voor de zekerheid nog wel even naar de afmetingen: 21.5 cm x 43 cm x 33 cm (breedte x diepte x hoogte).

Deze espresso apparaat wordt geleverd met 24 maanden garantie.

In de doos: Philips espressomachine, een ontkalker, een schoonmaakborstel, een strip t.b.v. meten waterhardheid, een koffieschepje, een sleutel om de maalgraad in te stellen en een handleiding.

 

Voor wie de Philips 3000 serie HD8821/01 bedoeld?

Deze espresso koffiemachine is bedoeld voor koffieliefhebbers die:

 • op zoek zijn naar een betaalbare espressomachine
 • cappuccino’s en latte lovers
 • die geen tijd hebben voor schoonmaakwerk
 • een kleine keuken hebben

Deze koffiebonen apparaat is niet geschikt voor: koffie zetten voor grote groepen (max. 2 kopjes per zet beurt), thuis barista’s die alle handelingen zelf willen uitvoeren en koffieliefhebbers die dezelfde kwaliteit koffie verwachten als in hun favoriete koffiebar.

Bekijk de prijs

2020 – Jura Impressa E8 [2018]

Te bedienen via een smartphone, een kleurendisplay en met één druk op de knop heb je keuze uit 12 koffiespecialiteiten. De Jura E8 scoorde een 9,6 op gebruiksgemak in de test van de Consumentenbond. Lees meer..

SPECIFICATIES:
 • Model uit 2018
 • keuze uit 12 koffiespecialiteiten
 • op afstand te bedienen via smartphone
 • te bedienen via kleurendisplay
 • Waterreservoir: 1,9 liter
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Zeer eenvoudige bediening: deze machine scoorde niet voor niets een 9,6 voor gebruiksgemak in de Consumentenbondtest. Deze hoge beoordeling is te danken aan de mogelijkheid voor smartphone bediening en het overzichtelijke kleurendisplay. Met een druk op de knop heb je keuze uit 12 koffiespecialiteiten.
 • Vele instellingsmogelijkheden: dankzij de vele instellingsmogelijkheden kun je jouw kopje volledig customizen. Het is mogelijk om de maalgraad, water- en melkhoeveelheid, gewenste schuim niveau, koffiesterkte en temperatuur in te stellen.
 • Een geavanceerd extractieproces: dankzij de P.E.P. zetmethode en de pre-infusion haal je het maximale uit de koffieboon. Het is mogelijk om twee espresso’s of melkspecialiteiten tegelijk te zetten.
 • Slimme waterfilter: met deze waterfilter is ontkalken niet meer nodig. De filter optimaliseert zichzelf op basis van de waterkwaliteit waardoor je zelf niet het menu in hoeft.
 • Bouwkwaliteit topklasse: zowel de binnen- als de buitenkant van de machine is gebouwd van stevige materialen wat een lange levensduur mogelijk maakt.
 • Geen kopjes warmhoudplaat
 • Het waterreservoir had voor de omvang van het apparaat wat groter gemogen.
Bekijk de prijs
Bekijk introductievideo Lees onze review

De Jura E8 is eenvoudig te bedienen, zet heerlijke koffie en is van alle gemakken en de nieuwste technologieën voorzien. Deze volautomaat is geluidloos, heeft talloze instellingsmogelijkheden en ontkalken is niet nodig. Voldoet de Jura E8 aan jouw verwachtingen? Daar komen we snel achter..

Meest gebruiksvriendelijke barista koffiemachine

De Jura E8 kwam als meest gebruiksvriendelijke espressomachine uit de test van de Consumentenbond. De hoge beoordeling heeft de machine te danken aan:

 • De meegeleverde Jura Smart Connect: bij goedkopere uitvoeringen van Jura dien je het Jura Smart Connect apparaatje apart aan te schaffen, maar bij de Jura E8 wordt deze standaard meegeleverd.Dit apparaatje heb je nodig om gebruik te maken van de Jura smartphone of tablet app. Met deze app bestel je koffie op afstand, pas je de koffiesterkte en andere instellingen eenvoudig aan en sla je jouw favoriete koffie recepten op.
 • Het kleurenscherm maakt de bediening erg overzichtelijk. Naast het schermpje vind je drukknoppen.
 • Met één druk op de knop heb je keuze uit 12 koffiespecialiteiten. 
 • Veel instellingsmogelijkheden: je hebt keuze uit 12 koffierecepten waarvan je de hoeveelheid, sterkte, maalgraad en temperatuur van het water aanpast. Ondanks de vele mogelijkheden is de bediening zeer eenvoudig
 • Schoonmaken en onderhoud: dankzij de uitrusting van moderne schoonmaakprogramma’s en de meegeleverde smart waterfilter ben je weinig tijd kwijt aan schoonmaak en onderhoud.Met de slimme waterfilter is ontkalken niet nodig. Je krijg een melding wanneer de waterfilter vervangen moet worden. Ook de melkleidingen worden na gebruik automatisch doorgespoeld.

Extractie met intervallen

De extractie is een belangrijk onderdeel voor het zetten van lekkere koffie. Dankzij de Pulse Extraction Process (P.E.P. zetmethode) wordt het water in intervallen door de gemalen koffie heen geperst. Dit resulteert in een gecontroleerde extractie waarbij alle aroma’s uit de koffieboon onttrokken worden.

De extractie duurt 24 seconden en is erg consistent. Bij veel volautomaten duurt de extractie te kort of te lang wat resulteert in zure of bittere koffie.

Met de pre-infusion technologie wordt de gemalen koffie eerst vochtig gemaakt, voordat de extractie in gang wordt gezet. Dit zorgt voor heerlijke aroma’s in de keuken!

Twee koffies tegelijk zetten met deze koffiebonen machine

De mogelijkheid om twee koffies tegelijk te zetten gaat je flink wat tijd besparen tijdens verjaardagen en partijen. Deze machine is geschikt voor grootverbruikers en kleine ondernemingen.

Relatief kleine waterreservoir

Wel zal je het waterreservoir regelmatig moeten bijvullen. Deze is 1,9 liter groot, goed voor 8 – 10 kopjes koffie. Het waterreservoir is uitneembaar en vul je eenvoudig bij door het onder de kraan te houden.

Airtight bonenreservoir

Het bonenreservoir heeft ruimte voor 280 gram bonen. De machine geeft een seintje wanneer het reservoir bijna leeg is. Dankzij de airtighte sluiting blijven koffiebonen altijd vers. Naast het bonenreservoir bevindt zich een klepje voor gemalen koffie. Ideaal voor mensen die décafe willen drinken.

Weinig geluid

Het fijne aan de Jura E8 is dat het weinig geluid maakt tijdens het malen van de koffiebonen en het zetten van een espresso of een melkspecialiteit. De Consumentenbond beoordeelde dit onderdeel met een 10. Dat zegt dus wel genoeg!

Geluidsniveau: 66,5 dB
Geluidsniveau cappuccino zetten: 58 dB
dB = decibel

Om je een beter idee te geven: 65 dB is vergelijkbaar met het geluid tijdens het voeren van een gesprek.

Vele instellingsmogelijkheden met deze barista koffiemachine

Keuze uit 12 koffierecepten. Per koffierecept kun je het volgende instellen:

 • Melk- en waterhoeveelheid
 • Watertemperatuur: keuze uit ‘hoog en laag’
 • Koffiesterkte: keuze tussen 5 tot 16 gram per zetbeurt (8 koffiesterkten in totaal)
 • Maalgraad: keuze uit 6 maalgraden.
 • Tijdens het opschuimen van de melk kun je de temperatuur aanpassen en de gewenste hoeveelheid schuim instellen aan de hand van een draaiknop. Erg handig!

Via de smartphone app van Jura sla je jouw favoriete instellingen op. Zo hoef je de machine niet voor iedere zet beurt opnieuw in te stellen. Let op: de app biedt de mogelijkheid om koffieprofielen op te slaan, niet de koffie bonen machine.

Ondanks de vele instellingsmogelijkheden blijft de bediening van de machine erg overzichtelijk. Binnen enkele klikken heb je jouw favoriete instellingen ingesteld.

Bouwkwaliteit van topklasse

Zowel het binnenwerk als de buitenkant is gemaakt van stevige materialen die een lange levensduur hebben. Het merk Jura staat bekend om het leveren van espressomachines met een lange levensduur. De behuizing is van kunststof en de afwerkingen zijn van metaal. Dit geeft de Jura E8 een elegante look.

Niet geschikt voor kleine keukens

De Jura E8 is een flink apparaat en dus al gauw te groot voor kleine keukens. De melkfunctie verloopt via een melkslang wat extra ruimte inneemt.

De afmetingen:

 • Hoogte: 35,1 cm
 • Diepte: 43,3 cm
 • Breedte: 28 cm

Onderhoud en ontkalken van de Jura E8

 • Schoonmaken: de machine spoelt zichzelf schoon na gebruik. Dit geldt ook voor de melkleidingen. Deze worden 10 minuten na gebruik gereinigd. De zetgroep wordt automatisch schoongemaakt tijdens het reinigingsprogramma.
 • Ontkalken: dit is niet meer nodig dankzij de Smart Water filter. Deze filter is zo krachtig dat al het kalk uit het water wordt gefilterd.
 • Melding en begeleiding: de machine geeft precies aan wanneer het reinigingsprogramma uitgevoerd moet worden en wanneer de lek- en koffieprut bak geleegd moeten worden.

Slimme waterfilter

Met de meegeleverde waterfilter is ontkalken niet meer nodig. Deze waterfilter beschikt over een chip waardoor de filter zichzelf volledig optimaliseert voor de waterkwaliteit in jouw regio. Ideaal, bij veel andere volautomaten moet je het menu in om de waterfilter juist in te stellen.

Indien je besluit de waterfilter niet te installeren dan zal je jaarlijks moeten ontkalken. Het ontkalkingsprogramma neemt 40 minuten in beslag.

 

Conclusie Jura E8

Er zijn weinig nadelen te bedenken voor de Jura E8. In een hogere prijsklasse zou je een betere en geavanceerde espressomachine kunnen vinden, maar deze Jura E8 is in onze ogen behoorlijk compleet.

Een kopjes warmhoudplaat zou handig zijn geweest, het waterreservoir had best iets groter gemogen en het is jammer dat je alleen koffieprofielen via de app kan opslaan. Tot slot neemt de machine redelijk wat tijd in beslag om op te warmen.

Bekijk de prijs

De beste koffiemachine, waar let je op?

Het kiezen van de beste koffiemachine is niet eenvoudig. Het aanbod van koffiezetapparaten is gigantisch met verschillende merken en type koffiemachines. Bekende merken zijn Philips, Jura, Siemens, De’Longhi, Krups en Solis. Voorbeelden van type koffiezetapparaten zijn volautomaat, halfautomaat of een koffiecupmachine.

We begrijpen goed dat je de bomen door het bos niet meer ziet en hopen dat onderstaand advies de keuze makkelijker maakt.

1. Kies het type koffiemachine

Kies uit een volautomatische-, halfautomatische espressomachine of een koffiecupmachine. Elk heeft zijn eigen voordelen. Op basis van jouw wensen en budget kies je het type koffiemachine uit.

VOLAUTOMAATHALFAUTOMAATCAPSULE SYSTEMEN
KoffievariantenEspresso
Zwarte koffie
Cappuccino
Macchiato
Espresso
Zwarte koffie
Cappuccino
Macchiato
Espresso
Zwarte koffie
 Aantal koppen per zetbeurt
Type koffiekoffiebonenGemalen koffie
Capsules
Opties instellingen9/109/108/10
Onderhoud/ schoonmaak Weinig onderhoud
Veel onderhoud
Weinig onderhoud

Volautomatische espresso apparaten

De naam zegt het al: bij een volautomaat gebeurt alles automatisch. Van het malen van de verse koffiebonen tot het opschuimen van de melk. Met een druk op de knop zet je espresso of een lungo.

Koop je een volautomatische espressomachine met automatische melkfunctie dan zet je ook je favoriete melkkoffies met een druk op de knop. Andere volautomaten serveren alleen zwarte koffie of zijn uitgerust met een klassiek stoompijpje waarmee je zelf de melk opschuimt.

Het grote voordeel van een volautomaat is gemak. Je bent weinig tijd kwijt aan het zetten van koffie en het onderhouden van de machine. Koffiemachines met bonen zijn relatief duur, maar wel de voordeligste manier om koffie te zetten. De prijs is gemiddeld €0,10 per bakje koffie.

Voorbeelden van merken: Philips, Siemens, Jura, Melitta, De’Longhi.

Jaarlijks brengen wij een TOP-10 met de beste volautomaat koffiemachines uit. Ben je op zoek naar een volautomatische espressomachine? Bekijk onze TOP-10 met de beste espresso machines van 2020.

Halfautomatische espresso apparaten (pistonmachines)

Een pistonmachine vraagt om meer geduld en toewijding. Bij pistonmachines voer je alle handelingen zelf uit: het malen van de koffiebonen, het aanstampen van de gemalen koffie en het opschuimen van de melk. Omdat je alle handelingen zelf uitvoert kun je niet verwachten dat de eerste beste espresso goed smaakt. Het oefenen kan wat frustraties met zich meebrengen, maar oefening baart kunst.

De ene keer smaakt een espresso te zuur of te bitter, maar gaandeweg leer je hoe je het maximale uit de machine haalt. Pistonmachines zijn bedoeld voor mensen met een interesse in koffie en die hier graag meer over willen leren.

Voorbeelden van merken zijn: Gaggia, De’Longhi, Solis, Sage, Krups. Bekijk hier onze TOP-10 met de beste pistonmachines.

Capsule koffiemachines

Nespresso of Dolce Gusto zijn grote merken binnen de wereld van de koffiecupmachines. Deze apparaten werken op capsules die je in de machine plaatst. Het voordeel van deze machines is dat je weinig tijd kwijt bent aan het zetten van koffie, de onderhoud en de schoonmaak.

Nadelen zijn dat de machines vaak weinig opties hebben en dat de capsules behoorlijk aan de prijs zijn. Gelukkig ben je bij de koop van een Nespresso koffiemachine niet alleen aangewezen op Nespresso capsules, maar zijn er ook goedkopere alternatieven van derde partijen. De prijs voor een Nespresso capsule is € 0,37.

Voorbeelden van merken zijn: Krups, Magimix, De’Longhi.

Bekijk hier onze TOP-10 met de beste Nespresso koffiemachines.

2. Stel je budget vast + kies het merk

Er zitten grote verschillen in prijzen voor koffiemachines. De prijzen starten vanaf € 50,- voor een koffiecupmachine tot € 2.000,- of meer voor een volautomatische of halfautomatische espressomachine.

Heb je een hoog budget en ben je op zoek naar een luxe en kwalitatieve espressomachine met veel mogelijkheden?

Kijk dan eens naar het assortiment van Jura en Siemens.

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke espressomachine zonder in te leveren op kwaliteit? Dan zijn de merken Philips, De’Longhi en Krups interessant voor je.

Philips

Staat bekend om volautomatische espressomachines met een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs. Meerdere koffiemachines van Philips zijn door de Consumentenbond uitgeroepen tot de ‘beste koop’. Het scoort dus hoog op prijs/kwaliteit verhouding.

Onder Philips vallen ook Saeco en Gaggia waarbij de focus meer ligt op de verkoop van pistonmachines. Philips en alle dochterondernemingen maken gebruik van een speciale drukfilter die voor een ideale extractie zorgt. Veel fabrikanten hebben deze drukfilter geprobeerd na te bouwen, maar dat is tot op heden nog niemand gelukt.

De best verkochte Philips koffiemachine van dit moment, is de Philips 2200 Serie EP2231/40.

Bekijk hier alle Philips koffiemachines.

Siemens

Richt zich op het hoger segment binnen de volautomatische espressomachines. De espressomachines van Siemens zijn luxe van de binnen- en buitenkant, beschikken over een grote capaciteit en zijn voorzien van vele functionaliteiten.

Bekijk hier alle Siemens koffiemachines.

Jura

Een volautomatische espressomachine van Jura past niet binnen iedereens budget.Het simpelste model van Jura dat alleen zwarte koffie serveert begint vanaf € 600,-. Prijzen veranderen nauwelijks. Je krijgt er wel hoge kwaliteit, luxe machines, lange levensduur en uitstekende service voor terug. Een van de beste merken voor volautomatische koffiemachines.

Bekijk hier alle Jura koffiemachines.

Melitta

Melitta richt zich op volautomatische espressomachines en filter koffiezetapparaten. Het Duitse merk levert goede kwaliteit voor een betaalbare prijs. De Melitta Caffeo Solo behoort tot een van de best verkochte koffiemachines aller tijden.

Bekijk hier alle Melitta koffiemachines.

Krups

Krups is een grote speler binnen de koffiemachine wereld. Het verkoopt van allerlei soorten koffiemachines zoals volautomatisch, halfautomatisch, capsulesystemen en filter koffieapparaten. De voornaamste focus ligt op koffiecupmachines. Krups koffiemachines zijn over het algemeen goed te betalen, de machines zijn van prima kwaliteit en de service is goed.

De’Longhi

De’Longhi kan nog wel eens de grootste speler zijn binnen de koffiewereld. Het Italiaanse merk verkoopt allerlei soorten koffiemachines binnen een grote prijsrange. De voordeligste koffiemachine begint vanaf € 100,- en prijzen voor machines lopen op tot € 1.500,-.

Bekijk hier alle Delonghi koffiemachines.

3. Besluit op basis van je wensen 

Nu is het tijd om een beslissing te maken op basis van je wensen en de mogelijkheden binnen het budget.

 1. Espresso-liefhebbers: kies voor een pistonmachine waarbij je zelf alle handelingen moet uitvoeren. Met de Gaggia Viva kun je na een beetje oefenen de beste espresso’s zetten.
 2. Cappuccino-liefhebbers: kies voor een volautomatische koffiemachine met een automatische melkfunctie, zodat je met een druk op de knop een cappuccino kan zetten.
 3. Grootverbruikers: kies voor een volautomatische espressomachine met een grote watertank en boiler of thermoblock als verwarmingselement.
 4. Gemak-liefhebbers: heb je weinig tijd en wil je gemak? Kies dan voor een koffiecupmachine, zodat je geen tijd kwijt bent aan de bereiding en schoonmaak.
 5. Thuisbarista’s: heb je de ambitie om barista te worden of vind je het gewoon leuk om te oefenen? Kies dan voor een pistonmachine.

De beste koffiemachine voor grootgebruikers

Gaat er bij jou thuis veel koffie doorheen? Investeer dan in een espresso apparaat met een grote capaciteit. Denk dan aan een grotere waterreservoir en een grote verwarmingselement. Met een kleine boiler / thermoblock en een klein waterreservoir moet je de machine vaak bijvullen met water en wachten tot de boiler of thermoblock weer opgewarmd is. Dat wil je niet.

Bij grootgebruikers wordt de prijs voor een bakje koffie natuurlijk ook belangrijk. De voordeligste manier om koffie te zetten is met verse koffiebonen. Een bakje koffie kost ongeveer € 0,10 eurocent. Voor grootverbruikers raden we daarom een volautomatische espressomachine aan.

Tegenwoordig zijn er ook goedkopere alternatieven van derde partijen voor Nespresso capsules te koop vanaf € 0,11 cent per capsule. Het is aan jou of je deze koffie lekker vindt. Er zijn slechts een aantal koffiecupmachines met een grote capaciteit (verwarmingselement en watertank), maar ook die komen niet in de buurt met het vermogen van een volautomatische espressomachine.

De beste koffiemachine wanneer je op budget bent

Ben je op budget? Kijk dan niet alleen naar de eenmalige kosten die je voor een espressomachine kwijt bent. De prijs die je per bakje koffie kwijt bent is een belangrijker gegeven. Gemalen koffie en koffiebonen zijn veruit de voordeligste manier om koffie te zetten. Er zijn al pistonmachines vanaf € 100,- en volautomatische espressomachines vanaf € 300,-

De De’Longhi Magnifica S ECAM 22.110 een van de beste budgetvriendelijke koffiemachine van dit moment. De zwarte koffie smaakt goed en de machine werkt eenvoudig. Verwacht alleen geen wonderen van de cappuccino’s. Wil je een uitgebreidere espressomachine met automatische melkfunctie, dan is de Philips 2200 EP2231/40 een betere optie die hele goede cappuccino’s zet.

Bekijk hier onze TOP-5 met de beste budgetvriendelijke koffiemachines.

Bekijk onze overige TOP-10’s met de beste koffiebonen machines van 2021

Weet je nog niet welk type koffiezetapparaat het beste bij je past? Bekijk dan welk type koffiezetapparaat het beste bij je past in ons overzicht.

Via de onderstaande pagina’s kom je bij koffiemachines met specifieke wensen terecht.

TOP-10 koffiemachines van 2021

Koffiemachine met of zonder melkfunctie?

Andere wensen?

Overzicht met alle koffiemachine merken

Hallo!
Mijn naam is Frank,

 

 

Met behulp van onze TOP-10 en zelf geschreven reviews hopen wij jouw keuze voor een nieuwe koffiemachine makkelijker te maken.

 

Kom je er niet uit?
Stuur mij gerust een mailtje.

 

Lattego: Lees onze review

 

Onlangs hebben wij de PHILIPS EP2231/40 2200 series LatteGo uitgebreid getest.

Lees onze Philips 2200 review.

 

Koopgidsen 2021 per merk:

Onze favoriet:

De Jura S8 beschikt over een touchscreen, ziet er stijlvol uit en zet de beste espresso’s als je het ons vraagt.

Meer informatie.

Het ‘onbekende’ Nivona

Nivona is een Zwitsers merk opgericht door oude werknemers van o.a. Jura. Je krijgt de kwaliteit van Jura, maar dat voor een betaalbare prijs.

Bekijk het assortiment van Nivona.

Koopgidsen 2021 per merk:

Kom je er niet uit?

Stuur mij gerust een mailtje.