De Beste Filterkoffie Kopen? Koopgids 2021

Bijgewerkt op 27 nov 2021

Wie gebruikt maakt van een filterkoffiezetapparaat koopt filterkoffie. Welke filterkoffie nu het lekkerst is, blijft subjectief. Het meest bekende merk is Douwe Egberts filterkoffie, maar is dit nu ook de beste? Hieronder leggen we uit wat filterkoffie precies is, welke merken filterkoffie aanbieden en hoe je filterkoffie het beste kunt bewaren.


1. De beste filterkoffie

De gemalen koffie van Redbeans Gold Label is een 100% arabica melange uit Ethiopië en Zuid-Amerika. Met een perfecte maling voor jouw filterapparaat.

 • Afkomst: Ethiopië en Zuid-Amerika
 • 100% arabica
 • Melange
 • Slowroasting
 • Hinten: rood fruit, chocolade

Verkrijgbaar op koffievoordeel. Beschikbaar als gemalen koffie.


2. De beste filterkoffie licht gebrand

Deze licht gebrande koffiebonen uit Costa Rica zijn speciaal bedoelt voor filter-zetmethoden zoals V60, Chemex of een traditioneel filter-koffiezetapparaat.

 • Afkomst: Costa Rica
 • 100% arabica
 • 100% single origin
 • Licht gebrand
 • Fruitige smaken

Verkrijgbaar op baristaworden.nl. Beschikbaar in bonen of voorgemalen.


3. De eerlijkste filterkoffie

Zuivere koffie is op een eerlijke wijze verhandeld én de groene bonen worden gebrand in de gevangenis om gedetineerden een tweede kans te geven.

 • 100% biologisch
 • 100% arabica
 • Fairtrade
 • Medium gebrand
 • lichte citrustonen, stevige afdronk

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar als gemalen koffie.

Bekijk onze TOP-5 Fairtrade koffiebonen.


4. De lekkerste decaf filterkoffie

De decaf van Aberdeen Queen is de perfecte keuze als je van zoetige & bloemige smaken houdt.

 • 100% arabica
 • Cafeïnevrije koffie
 • Fairtrade
 • Medium gebrand
 • Zoetige & bloemige smaken

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar als gemalen koffie.

Bekijk onze TOP-5 Cafeïnevrije koffie.


5. De lekkerste filterkoffie voor pittige koffie

De filterkoffie van Aberdeen Queen is voor iedereen die van een sterke & pittige bak koffie houdt.

 • Brazilië, Indonesië, Peru & Colombia
 • Intens van smaak
 • Melange
 • Donker gebrand
 • Bittere, maar volle smaak

Verkrijgbaar op bol.com. Beschikbaar als gemalen koffie.

Bekijk onze TOP-5 Italiaanse koffie.


Wat is filterkoffie?

Filterkoffie is voorgemalen koffie met een grove maling dat geschikt is voor een filterkoffiemachine. Het gros van de huishoudens koopt filterkoffie in de supermarkt van bekende merken zoals Douwe Egberts en Lavazza. Wie voor de beste filterkoffie kiest, koop zijn gemalen koffie bij een speciaalzaak of een koffiebranderij. 

Gemalen koffie of koffiebonen?

Bij baristaworden.nl ligt de voorkeur bij koffiebonen. Waarom? Zodra koffie gemalen is, verliest het haar versheid, smaak en aroma’s. Voor de beste filterkoffie maal je de koffie vlak voor de bereiding. Tegenwoordig kun je een filterkoffiezetapparaat met een geïntegreerde bonenmaler kopen. Heb je een filterkoffiemachine, maar geen bonenmaler? Dan raden we aan om in een goede bonenmaler te investeren voor het beste resultaat.

Wat is de beste filterkoffie?

Het is onmogelijk om een uitspraak te doen over de beste filterkoffie. Dit blijft subjectief. Wil je graag betere koffie zetten dan kies je voor koffiebonen die je bij de lokale koffiebar, koffiebranderij of speciaalzaak koopt. Let daarbij goed op de branddatum. Koffie blijft vers tot 6 a 8 weken nadat het gebrand is. Bij goede koffie staat de branddatum altijd op de verpakking vermeldt. Commerciële merken doen dit vaak niet.

Bekijk onze testresultaten met de beste koffiebonen.

Decafe filterkoffie

Wil je om welke reden dan ook geen decafe filterkoffie drinken? Dan kies je voor decafe filterkoffie. De meeste merken bieden decafe filterkoffie aan. Door de groene koffiebonen in water te weken met een speciaal middel, wordt de cafeïne uit koffie onttrokken. Cafeïnevrije koffie mag volgens de wet maximaal 1 milligram cafeïne per gram koffie bevatten. Er zit dus zo weinig cafeïne in dat je lichaam daar niks van merkt. 

Filterkoffie zetten, hoe dit je dit?

Filterkoffie zetten is zeer eenvoudig. Ervan uitgaande dat je een filterkoffiemachine gebruikt, neem je de volgende stappen:

 1. Plaats de papieren filter in de houder. Spoel deze een keer door met warm water om een papieren smaak te voorkomen.
 2. Schep de gemalen koffie of filterkoffie in de filter. De hoeveelheid filterkoffie per zetbeurt bespreken we hieronder. 
 3. Giet het water in het waterreservoir en laat het filter koffiezetapparaat zijn werk doen. 

Filterkoffie verhouding: Hoeveel schepjes koffie per kop?

De verhouding hangt af van twee dingen af. Namelijk hoeveel kopjes je wilt zetten en hoe sterk je de koffie wilt hebben. Doorgaans geldt de regel: 12 gram koffie en 200 ml water. In schepjes komt dit neer op één afgestreken schepje. Heb je geen schepje? Dit schepje is precies 12 gram. 

Wat zijn de beste koffiefilters?

Voor de beste papieren koffiefilters komen wij bij de meest bekende koffiefilters uit, namelijk die van Melitta. Het Duitse bedrijf Melitta is groot geworden door de bekende koffiefilters, maar is tegenwoordig ook bekend door de verkoop van Melitta koffiemachines. 

Snelfilter koffie merken

In je zoektocht naar de beste filterkoffie ben je vast verschillende merken tegengekomen. Het blijft lastig om een oordeel te vellen over een merk voordat je deze zelf geproefd hebt. Smaken verschillen en daarom raden wij aan verschillende merken te proberen om erachter te komen welke je nu het lekkerst vindt. 

Er zijn zoveel koffiebranderijen in Nederland dat het lastig is om elke branderij voor filterkoffie te benoemen. Hieronder vind je een overzicht met bekende snelfilterkoffie merken:

 • Douwe Egberts filterkoffie
 • Starbucks filterkoffie
 • Lavazza filterkoffie
 • Den Leeuw filterkoffie

Is snelfilter koffie eerlijk?

Wie duurzame of eerlijke koffie wilt koffie, kiest voor filterkoffie met een fairtrade koffie keurmerk. Dit keurmerk garandeert je dat de koffiebonen op een eerlijke manier geproduceerd en verhandeld zijn. Zo weet je zeker dat de koffieboer een eerlijke prijs ontvangt. Er zijn meerdere keurmerken, maar het fairtrade keurmerk is de meest bekende. Fairtrade is trouwens geen merk, maar een keurmerk. 

Filter koffie kopen, waar doe je dat?

Filter koffie koop je online via baristaworden.nl of bij de lokale koffiebar, koffiebranderij of speciaakzaak. Laat de koffie in de supermarkten links liggen, aangezien deze koffie al een lange tijd in de schappen ligt en daardoor lang niet zo vers meer is.

Bekijk hier de beste koffie aanbiedingen

Op zoek naar?

Veelgestelde vragen

Regelmatig ontvangen wij vragen van bezoekers die het even niet meer weten. Hieronder geef ik antwoord op de veelgestelde vragen:

Filterkoffie is koffie die is gezet volgens de filtermethode. Dit kan zowel machinaal als met de hand worden gemaakt. Bij het zetten van filterkoffie met de hand heeft men een filterhouder nodig. Het koffiezetapparaat bestaat uit twee delen, die worden gescheiden door een papieren filter.

Wat is filterkoffie?

Bij filterkoffie maak je gebruik van filter-zetmethoden zoals elektrisch filter-koffiezetapparaat of handmatige methoden zoals de V60 en een Chemex.

Waarom kiezen voor filterkoffie?

Filterkoffie is de voordeligste manier van koffiezetten. Handmatige en elektrische filter-zetmethoden zijn voordelig in de aanschaf en hebben amper onderhoud nodig. Filterkoffie smaakt anders dan espresso koffie, dat eveneens minder cafeïne bevat.

Wat heb je nodig voor filterkoffie?

Een papieren koffiefilter, een filterzetmethode én gemalen koffie.

Wat is de beste filterkoffie?

Jaarlijks test ik diverse soorten koffie. Op mijn website heb ik een TOP-5 met de beste filterkoffie.

Wat doet wij nog meer?

Jaarlijks testen wij verschillende soorten koffieapparaat: van koffiezetapparaten tot koffiebonen. Voor elk type product lanceren wij een test rapport met de 10 beste opties.