Hoe maak je een flat white?

Koffie tips
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Nieuw-Zeeland en Australië zijn er nog steeds niet over uit – wie heeft de flat white in 1980 bedacht? De flat white lijkt veel op een cappuccino, maar de ervaring van het drinken zal anders zijn.

Waar een cappuccino bekend staat om een goede schuimlaag, bestaat een flat white uit een shot (of dubbele espresso), warme melk en een dun laagje melkschuim. Afhankelijk van de koffiebar wordt een flat white vaak ook in een kleinere cup geserveerd.

Oorspronkelijk hoort een flat white sterker van smaak te zijn, omdat het in een kleinere cup geserveerd hoort te worden.

Echter varieert de grootte van de flat white per koffiebar. Ook zijn er koffiebars die de flat white met een dubbele espresso serveren of voor een andere espresso shot kiezen, bijvoorbeeld de ristretto.

Zoals je leest is met name het verschil in verhouding van de espresso, melk en schuimlaag van de melk erg belangrijk.

Benodigdheden

materialen

  • espressomachine
  • koffiemolen: tips voor het vinden van de juiste bonenmaler
  • roestvrijstalen kannetje
  • stopwatch
  • thermometer
  • glas of mok van 160 ml + lepeltje

ingrediënten

Aan de slag

Omdat de flat white normaliter een kleine volume heeft, is het belangrijk om het glas/cup goed voor te verwarmen. Dit geeft de koffie drinker het gevoel dat de koffie goed op temperatuur is. Deels is dit ook belangrijk voor de veiligheid, want met een ‘koud aanvoelende cup’ kan iemand de temperatuur van de koffie onderschatten en zijn mond verbranden.

Flat white zetten, hoe doe je dat?

  1. Espresso zetten

    zet een espresso of een dubbele espresso.

  2. Stoompijpje schoonmaken

    maak de melkschuimer met een doekje schoon en vul het kannetje met koude melk. Laat het stoom voor 1 á 2 seconden uit de steamer ontsnappen, om het laatste beetje water te verwijderen.

  3. Melk opschuimen

    Wat is niet wilt is veel melkschuim. Beweeg daarom de melkschuimer niet te veel, maar behoudt deze op één plek. Het doel is dat je gesteamde melk krijgt met een cremelaagje bovenop.

    Je gebruikt je linkerhand om de hoeveelheid stoom die uit de steamer komt te regelen en je rechterhand om de temperatuur van de melk in de gaten te houden (andersom kan ook).

    Je kunt stoppen met steamen zodra de melk op 60 tot 65 graden zit. Met de thermometer kun je meten hoeveel graden de melk is. Als het goed is krijg je hier op een gegeven moment gevoel voor.

  4. Luchtbellen verwijderen

    Tik het melkkannetje een aantal keer af op het aanrecht. Zo kunnen de melkbelletje ontsnappen.

  5. Melkschuim inschenken

    Voeg de melk toe aan de espresso en zorg ervoor dat het melk niet de zijkanten van de cup raakt. Dit breekt namelijk de koffie cremelaag.

Klaar! Serveer de flat white eventueel met een koud glaasje water, dat kunnen de meeste koffiedrinkers namelijk wel waarderen.


Koffiemachine kopen?

Heb je nog geen geschikte koffiemachine? Bekijk dan onze TOP-10 met de beste espresso apparaten (handmatige espressomachines).

Geen zin om melk zelf op te schuimen? Kies dan voor een volautomatische koffiemachine. Weet je nog niet welke koffiemachine het beste bij je past? Lees dan eerst meer over de verschillende typen koffiezetapparaten.

Op zoek naar een methode voor het proeven en beoordelen van een bak koffie? Lees dan meer over cupping.

Kies je liever voor gemak zonder tijd kwijt te zijn aan onderhoud, dan kies je voor een Nespresso apparaat. Voor een cappuccino of een flat white koop je een Nespresso met melkopschuimer.

Haal het maximale uit je koffie

Jaarlijks testen wij verschillende soorten koffieapparaat: van het beste koffiezetapparaat tot de lekkerste koffiebonen. Voor elk type product lanceren wij een test rapport met de 10 beste opties.


Waar wil je over lezen?

Koffie tips