Hoe maak je een flat white?

Nieuw-Zeeland en Australië zijn er nog steeds niet over uit – wie heeft de flat white in 1980 bedacht? De flat white lijkt veel op een cappuccino, maar de ervaring van het drinken zal anders zijn.

Waar een cappuccino bekend staat om een goede schuimlaag, bestaat een flat white uit een shot (of dubbele espresso), warme melk en een dun laagje melkschuim. Afhankelijk van de koffiebar wordt een flat white vaak ook in een kleinere cup geserveerd.

Oorspronkelijk hoort een flat white sterker van smaak te zijn, omdat het in een kleinere cup geserveerd hoort te worden.

Echter varieert de grootte van de flat white per koffiebar. Ook zijn er koffiebars die de flat white met een dubbele espresso serveren of voor een andere espresso shot kiezen, bijvoorbeeld de ristretto.

Zoals je leest is met name het verschil in verhouding van de espresso, melk en schuimlaag van de melk erg belangrijk.

Benodigdheden

materialen

 • espressomachine
 • koffiemolen: tips voor het vinden van de juiste bonenmaler
 • roestvrijstalen kannetje
 • stopwatch
 • thermometer
 • glas of mok van 160 ml + lepeltje

ingrediënten

Aan de slag

Omdat de flat white normaliter een kleine volume heeft, is het belangrijk om het glas/cup goed voor te verwarmen. Dit geeft de koffie drinker het gevoel dat de koffie goed op temperatuur is. Deels is dit ook belangrijk voor de veiligheid, want met een ‘koud aanvoelende cup’ kan iemand de temperatuur van de koffie onderschatten en zijn mond verbranden.

Flat white zetten, hoe doe je dat?

 1. Espresso zetten

  zet een espresso of een dubbele espresso.

 2. Stoompijpje schoonmaken

  maak de melkschuimer met een doekje schoon en vul het kannetje met koude melk. Laat het stoom voor 1 á 2 seconden uit de steamer ontsnappen, om het laatste beetje water te verwijderen.

 3. Melk opschuimen

  Wat is niet wilt is veel melkschuim. Beweeg daarom de melkschuimer niet te veel, maar behoudt deze op één plek. Het doel is dat je gesteamde melk krijgt met een cremelaagje bovenop.

  Je gebruikt je linkerhand om de hoeveelheid stoom die uit de steamer komt te regelen en je rechterhand om de temperatuur van de melk in de gaten te houden (andersom kan ook).

  Je kunt stoppen met steamen zodra de melk op 60 tot 65 graden zit. Met de thermometer kun je meten hoeveel graden de melk is. Als het goed is krijg je hier op een gegeven moment gevoel voor.

 4. Luchtbellen verwijderen

  Tik het melkkannetje een aantal keer af op het aanrecht. Zo kunnen de melkbelletje ontsnappen.

 5. Melkschuim inschenken

  Voeg de melk toe aan de espresso en zorg ervoor dat het melk niet de zijkanten van de cup raakt. Dit breekt namelijk de koffie cremelaag.

Klaar! Serveer de flat white eventueel met een koud glaasje water, dat kunnen de meeste koffiedrinkers namelijk wel waarderen.


Koffiemachine kopen?

Heb je nog geen geschikte koffiemachine? Bekijk dan onze TOP-10 met de beste espresso apparaten (handmatige espressomachines).

Geen zin om melk zelf op te schuimen? Kies dan voor een volautomatische koffiemachine. Weet je nog niet welke koffiemachine het beste bij je past? Lees dan eerst meer over de verschillende typen koffiezetapparaten.

Op zoek naar een methode voor het proeven en beoordelen van een bak koffie? Lees dan meer over cupping.

Kies je liever voor gemak zonder tijd kwijt te zijn aan onderhoud, dan kies je voor een Nespresso apparaat. Voor een cappuccino of een flat white koop je een Nespresso met melkopschuimer.

 • delen op social media

Gerelateerde berichten

Een koffiemolen kopen, waar let je op?

In dit artikel geven we tips voor het kopen van een (handmatige of een elektronische) koffiemolen. We vertellen je waarom je een koffiemolen nodigt hebt en waar je op moet letten wanneer je een koffiemolen gaat bestellen. Doe je voordeel met de tips en ontdek welke koffiemolen het beste bij jou past.

door baristaworden

Lees meer

Slow coffee. Wat is het precies?

Slow Coffee methoden zijn een trend aan het worden in de koffiewereld. Koffieliefhebbers experimenteren thuis en de slow coffee methoden gaan als broodjes over de toonbank in toongevende koffiebarren. In dit artikel vertellen we jou waarom Slow Coffee methoden zo bijzonder zijn en waarom je het absoluut een keer moet uitproberen. Lees snel verder.

door baristaworden

Lees meer

Tips voor barista’s: welke melk geeft het beste resultaat voor cappuccino?

Wil je cappuccino's zetten met een perfecte schuimlaag, maar is dit tot op heden nog niet gelukt? Grote kans dat het niet aan jouw skills ligt, maar dat het soort melk dat je gebruikt de dwarsligger is. Lees hier voor welke melk het beste is voor het opschuimen van melk.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op