Goedkoop koffie zetten: hoe doe je dit?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

We houden allemaal wel van een lekker kopje koffie, maar wie een volautomatische koffiemachine thuis heeft staan en kwalitatieve koffiebonen gebruikt weet hoeveel koffie kan kosten. Bij de aanschaf van een nieuwe koffiemachine denk je hier misschien niet zo snel over na, maar een volautomatische koffiemachine is duur in onderhoud. Gelukkig zijn er goedkopere manieren om koffie te zetten die wij in dit artikel zullen bespreken.

Instant koffie

De voordeligste manier van koffiezetten is toch wel instant koffie. Simpelweg omdat je er alleen water en instant koffie voor nodig hebt. Je mengt de instant koffie en warm water en je kopje koffie is klaar. Dit is, zoals de naam het al doet vermoeden, ook nog eens de snelste koffie.

Koffiezetten met een cafetière

De goedkoopste manier om een kopje koffie te zetten met een koffiemaker is met een cafetière, ook wel een french press genoemd. Deze koop je al vanaf een aantal tientjes en als je er voorzichtig mee om gaat, gaan deze koffiemakers jaren mee. Het grote voordeel is dat je geen geld kwijt bent aan onderhoudskosten. 

Sommige koffieliefhebbers zweren bij een french press, vanwege de smaak. French press koffie is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een espresso of met filterkoffie. Deze smaken weer heel anders.

Filterkoffie zetten

Mocht je toch graag het gemak van een koffiemachine willen hebben: met één druk op de knop een kopje koffie zetten dan kun je het beste voor een filter-koffiezetapparaat kiezen. Deze koop je al vanaf een aantal tientjes en je bent geen geld aan het onderhoud kwijt. Zo is er geen waterfilter die je moet vervangen en je hoeft het apparaat ook niet te ontkalken. De enige kosten die je hebt zijn de koffie en papieren koffiefilters.

Welke koffiebonen kopen?

De grootste kosten zitten hem in de koffie. Je kunt natuurlijk besluiten om minder koffie te drinken, maar dit is voor de gemiddelde koffieliefhebber geen optie. Een kilo koffiebonen of gemalen koffie kost al gauw 15 euro. Betaal je minder dan komt dit de kwaliteit van de koffie niet ten goede. Mocht de prijs belangrijker zijn dan de kwaliteit, dan raad ik je aan in grote getallen in te kopen. Door groot in te kopen krijg je korting, maar blijft de koffie natuurlijk wel minder vers.

Conclusie: goedkoper koffie zetten

Wie goedkoper koffie wilt zetten moet het gebruik van een volautomaat of een Nespresso machine vermijden. Bij een volautomaat betaal je niet alleen veel geld voor de machine, maar ben je ook nog eens veel geld kwijt aan het onderhoud. Zo moet je regelmatig nieuwe waterfilters kopen of kan het zijn dat bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Bij een Nespresso machine is het een ander verhaal. De machines en het onderhoud ervan zijn goedkoop, maar je betaald daarentegen wel 30 cent per capsule wat natuurlijk een flink bedrag is.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen