Havermelk of amandelmelk opschuimen met een volautomatische koffiemachine: werkt dit?

Koffie tips
Bijgewerkt op 20 mei 2023

Het opschuimen van havermelk of amandelmelk met een volautomatische koffiemachine kan soms lastig zijn. In tegenstelling tot gewone melk hebben plantaardige melksoorten vaak een andere samenstelling en een ander textuur, waardoor ze niet altijd goed opschuimen.

Factoren die van invloed zijn op het opschuimen

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het opschuimen van havermelk of amandelmelk in een bonenmachine.

  • Vetgehalte: Hoe hoger het vetgehalte van de melk, hoe makkelijker het is om de melk op te schuimen. Havermelk en amandelmelk hebben vaak een lager vetgehalte dan gewone melk, waardoor het lastiger kan zijn om ze goed op te schuimen.
  • Eiwitgehalte: Eiwit zorgt voor de structuur van de melkschuim. Havermelk en amandelmelk bevatten vaak minder eiwitten dan gewone melk, waardoor het moeilijker kan zijn om stevig schuim te krijgen.
  • Suikergehalte: Het suikergehalte van de melk kan ook invloed hebben op het opschuimen. Melk met een hoog suikergehalte, zoals gezoete amandelmelk, kan sneller verbranden tijdens het opschuimen en daardoor een onaangename geur en smaak veroorzaken.

Tips om havermelk of amandelmelk op te schuimen

Om ervoor te zorgen dat havermelk of amandelmelk goed opschuimt, zijn er een aantal tips die je kunt volgen.

  • Kies de juiste melk: Niet alle soorten havermelk of amandelmelk zijn hetzelfde. Kies een melk met een hoger vet- en eiwitgehalte, zoals barista-varianten, voor betere resultaten. De beste keuzes zijn havermelk of koemelk (al is deze laatste optie niet plantaardig).
  • Koel de melk: Het is belangrijk om de melk goed te koelen voordat je gaat opschuimen. Plaats de melk in de koelkast tot het moment van gebruik. De beste temperatuur is tussen 5 en 8 graden.
  • Melksysteem volledig vullen: Vul het melkreservoir tot het maximale niveau, zodat de aanzuiging beter werkt. Na het zetten van een koffie plaats je het melkreservoir in de koelkast, zodat de melk vers blijft.
  • Melksysteem reinigen: Zorg ervoor dat het melksysteem altijd goed gereinigd is, zodat je melkschuim van de beste kwaliteit krijgt. Als je dit niet doet, kan de melk op den duur niet meer goed doorstromen, schuimt het minder en kan het een onaangename smaak opleveren.
  • Kies de juiste temperatuur: Voor het opschuimen van havermelk of amandelmelk is het belangrijk om de juiste temperatuur te kiezen. Kies voor een lagere temperatuur dan bij gewone melk, omdat plantaardige melk eerder verbrandt.
  • Gebruik een goede opschuimer: Kies voor een opschuimer die geschikt is voor het opschuimen van havermelk of amandelmelk, zoals een stoompijpje of een melkopschuimer. Hiermee kun je de melk beter opschuimen en krijg je steviger schuim.
  • Experimenteer met verschillende melksoorten: Het kan soms even duren voordat je de juiste havermelk of amandelmelk hebt gevonden die goed opschuimt. Experimenteer met verschillende merken en varianten om te kijken welke het beste werken met jouw bonenmachine.

Wat is de beste plantaardige melk om op te schuimen?

Over het algemeen schuimen havermelk en sojamelk het beste op in volautomatische koffiemachines. Deze melksoorten bevatten meer eiwitten dan andere plantaardige melksoorten, waardoor ze een stabielere schuimlaag kunnen vormen. Amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk kunnen ook opgeschuimd worden in een volautomatische koffiemachine, maar geven soms problemen bij het vormen van een stabiele schuimlaag vanwege hun lage eiwitgehalte. Het kan daarom helpen om een barista-specifieke plantaardige melk te kiezen, die speciaal is geformuleerd om goed te schuimen.

Waar wil je over lezen?

Koffie tips