Verse koffiebonen, waar let je op bij het kopen van koffiebonen?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Koffie is de beste wekker ooit. Na het opstaan is het heerlijk om de geur van verse koffie te ruiken.

Dit fijne aroma hebben wij te danken aan vers gebrande koffiebonen. Zonder deze bonen is het maken van een heerlijk kopje koffie onmogelijk. Maar wanneer is een koffieboon eigenlijk vers?

Zelfgemalen en vers gebrande koffiebonen

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Veel mensen halen namelijk de versheid van bonen en het zelf malen van bonen door elkaar. Een vers gebrande koffieboon verkeert in een uitstekende staat.

Zo heeft het een fijne geur en goede oliën. Koffiebonen zijn op hun best een week na branding. Na deze tijd zal de koffie niet slecht worden, maar verliezen de bonen gelijkelijk hun aroma.

Maal je koffiebonen zelf

Het zelf malen van koffiebonen is een leuke taak, en is essentieel voor de kwaliteit van de koffie. Door hele bonen te gebruiken blijft het aroma en de oliën namelijk behouden.

Wanneer de koffiegemalen is begint hij na 15 minuten zijn smaak al te verliezen. Daardoor is de smaak van versgemalen koffie stukken beter dan die van voorgemalen koffie. Zelfgemalen en verse koffiebonen verbeteren dus de kwaliteit aanzienlijk.

Benieuwd naar onze koopgids voor koffiemolens?

Oude koffiebonen gebruiken

Het nadeel van verouderde koffiebonen is dat het aroma en de smaak grotendeels verloren zijn. Na verloop van tijd gaat de kwaliteit van koffiebonen achteruit.

Koffie over de houdbaarheidsdatum kun je in principe nog steeds drinken, maar de geur en de smaak zal veel minder goed zijn. Je koopt dus best gewoon een nieuw pakje koffie.

Verse koffiebonen kopen, waar let je op?

Koffiebonen hebben veel zorg en aandacht nodig om vers te blijven. Zo zul je rekening moeten houden met de temperatuur en het licht rondom de bonen. Ook het zuurstof- en vochtgehalte spelen een rol bij de versheid van de koffie.

Bij een te hoog gehalte van de eerder genoemde elementen gaat de versheid van de koffiebonen achteruit.

1. Datum van het branden op de verpakking

Als klant is het prima om een beetje assertief te zijn. Vraag bij de koffieproducent bijvoorbeeld eens naar de datum waarop de koffiebonen zijn gebrand. Grote merken vermelden het meestal niet op de verpakking van het product. Zo kom je het in de supermarkt bijna nooit tegen.

Het is dus te hopen dat de koffie echt vers is. Speciaalzaken hebben het meestal beter geregeld. Daar staat de datum van het branden namelijk wel op de koffievermeldt, bijvoorbeeld met een sticker. Ook op het internet zijn er een aantal koffiezaken die hun producten verkopen met vermelding van de branddatum.

2.Koffiebonen verpakken

Je kan de versheid van koffiebonen op een aantal manieren verlengen. Zo is een goede verpakking erg belangrijk, omdat er op die manier zo weinig mogelijk zuurstof bij de bonen komt. Een goede verpakking bevat meestal een zogeheten ‘semipermeabel ventiel’.

Dit ventiel zorgt ervoor dat gassen uit de koffie kunnen ontsnappen zonder dat er zuurstof in de zak kan. Tijdens het branden van groene koffiebonen ontstaat er liters CO2 gas. Dit bevat een groot deel van de smaak van de koffie. Dit gas moet gedeeltelijk uit de koffie ontsnappen om alle smaken tot hun recht te laten komen. Het laagje crema op een espresso is een restant van dit gas.

Door de bonen na het proces van branden snel te verpakken voorkom je dat de smaak en versheid verdwijnt. Andere gassen kunnen dankzij het semipermeabel ventiel wel uit de zak ontsnappen.

3. De versheid van koffiesoorten

Het soort verpakking heeft invloed op de smaak en versheid van de koffiebonen. Bovendien blijft sommige koffie langer vers dan andere. Neem bijvoorbeeld gemalen koffie in de open lucht, waarbij in slechts 15 minuten een deel van de versheid verdwijnt.

Dit kun je zelf uitvinden door aan de koffie te ruiken na het openen. Ruik een halfuur later nog eens, en je zult ontdekken dat de koffie minder aroma heeft. Bonen in een papieren zak en in een laminaat verpakking doen er iets langer over.

Respectievelijk blijven koffiebonen een maand vers. Bonen in een laminaat verpakking inclusief ventiel (3 maanden) en edelgas in blik (6 maanden) blijven het langste vers.

Zelf koffie maken

Voorgemalen koffie brengt dus een aantal nadelen met zich mee. Zo blijft het maar een korte tijd vers. Je kan dus het beste zelf koffiebonen malen in plaats van het te gemalen te kopen. Daarmee hou je de touwtjes altijd in eigen handen. Je kunt bijvoorbeeld de fijnheid van het malen aanpassen, om de smaak van de koffie te verbeteren. De koffiebonen en voorgemalen koffie zijn bovendien gemakkelijk op te bergen in een afgesloten bus. Bewaar het vervolgens op een donkere plek, zoals een kast.

Op zoek naar een goede bonenmaler? Handmatige koffiemolens werken prima en zijn een stuk voordeliger dan elektrische koffiemolens.

Koffiebonen uit de vriezer

Stop koffiebonen nooit in de diepvries of de koelkast. De koude droge lucht zorgt er voor dat de koffie snel smaken verliest en het kan er tevens voor zorgen dat geuren en smaken van andere producten worden opgenomen.

Koffie van de beste kwaliteit

Verse bonen zijn zeer belangrijk voor de smaak van een kop koffie. Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit producten in huis halen. Wel hangt hier meestal een prijskaartje aan. Het kopen van koffie bij een speciaalzaak is meestal een goede keuze. Informeer bij het personeel naar de branddatum van de koffiebonen. Als ze deze niet geven kun je het beter elders zoeken.

Wij bieden vers gebrande koffiebonen aan. 100% Arabica en rechtstreeks geïmporteerd uit Costa Rica. Bekijk hier ons aanbod met

Koffiepads en hun versheid

Ook met het gebruik van koffiepads kun je een smaakvolle kop koffie maken. Helaas gaat de versheid van dergelijke exemplaren vaak snel verloren, omdat de koffie is voorgemalen. Wel zou je een hervulbare pad kunnen kopen. Het voordeel is dat je jouw eigen bonen kunt kiezen, en dus niet afhankelijk bent van de producent. Lees hier meer over welke type koffie je het beste kunt gebruiken.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen