Hoeveel bar moet een espresso machine hebben?

Piston espresomachine
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Een vraag die wij geregeld krijgen: hoeveel bar heb je nodig om de perfecte espresso te zetten? Om antwoord te geven op deze vraag gaan we eerst kijken wat bar precies inhoudt en hoe het jouw espresso beïnvloedt. Als je een koffiespeciaalzaak of de Mediamarkt inloopt zie je espressomachines met 9 tot 15 bar. Maar hoeveel bar heb je nu precies nodig?

Wat betekent bar in de koffiewereld?

De luchtdruk op aarde is ongeveer 1 bar, wat dus gebruikt wordt als een indicatie om de hoeveelheid druk aan te geven. In de koffiewereld gebruiken we ‘bar’ als indicatie om de druk van het water aan te geven; de druk waarmee het water door de gemalen koffie wordt heen geperst.

Extractie en doorlooptijd

Door het water met hoge druk door de koffie heen te persen; worden alle smaken, oliën en andere oplosbare verbindingen uit de koffie onttrokken. Hoe hoger de druk, hoe korter de extractie (ook wel doorlooptijd genoemd) wat weer invloed heeft op de smaak en de body van de espresso.

Wat is de optimale druk?

Tussen de 7 en 9 bar is optimaal voor een perfecte espresso-extractie. Je kunt dan rekening op een romig, rijk en gebalanceerd drankje met een mooie cremalaag.

Waarom is de juiste druk nu zo belangrijk?

Je wilt de smaken en aroma’s zo goed mogelijk uit de koffie halen. Dit lukt alleen met de juiste waterdruk. Teveel druk leidt tot onderextractie met zure smaken als gevolg. Te weinig druk leidt tot overextractie met bittere smaken als gevolg. Je wilt er dus precies tussen in zitten. De juiste druk zorgt ook voor een mooie cremalaag bovenop de espresso.

Druk espressomachine: hoeveel bar heeft een pistonmachine?

Een professionele espressomachine beschikt vaak over meer dan 15 bar. Zoveel druk heb je echter niet nodig bij een pistonmachine voor thuis. De meeste espresso apparaten voor thuis beschikken over zo’n 9 – 11 bar.

Welke espressomachines hebben de beste bar druk?

Voor espressomachines met de juiste bar druk neem je een kijkje in onze TOP-10 met de beste espresso apparaten van 2021. Alle pistonmachines in deze lijst beschikken over de juiste hoeveelheid bar. Met één van de machines uit onze TOP-10 weet je dus dat je goed zit.

Wat beïnvloedt nog meer de smaak van de espresso?

Naast de bar druk zijn er nog meer factoren die invloed hebben op de extractie en doorlooptijd van de espresso.

  • Hoeveelheid koffie in de filterhouder
  • Maalgraad van de koffie
  • Kwaliteit van de koffiebonen
  • Temperatuur van het water
  • Brandgraad van de koffiebonen
  • Type filter in de filterhouder
  • Hoe de gemalen koffie aangestampt is met de tamper

Conclusie: hoe belangrijk is de hoeveelheid bar?

Het is belangrijk dat het espresso apparaat voldoende waterdruk heeft om een goede espresso te zetten, maar dit garandeert niet dat je de optimale druk ook echt bereikt. Er zijn een heleboel andere factoren die een rol spelen. Druk je de gemalen koffie te hard of te zacht aan dan kan dit al tot een verkeerde extractie leiden. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat je er nog niet bent met alleen een goede espressomachine; kennis en vaardigheden spelen eveneens een belangrijke rol.

Waar wil je over lezen?

Piston espresomachine