Ook in de winter blijft ijskoffie als cold brew en iced latte ongekend populair

Koffie tips
Bijgewerkt op 11 apr 2023

We zagen het enkele jaren geleden al bij de ijssalons in de grote Nederlandse steden. Waar normaliter ijssalons in oktober de deuren sluiten en pas weer in het voorjaar opengaan, zijn tegenwoordig ijssalons het hele jaar door open. Zelfs in de winter komen er voldoende bezoekers binnen om winstgevend te draaien. Een soortgelijke trend speelt zich af in koffieland. Waar de ijsblokjesmaker bij de gemiddelde barista aan het einde van het jaar kon worden opgeborgen, worden de hele winter door verschillende varianten ijskoffie besteld. Van cold brew tot een zachte iced latte. Hoe kan dat toch? 

De populairste gekoelde soorten koffie

Over het algemeen zijn er vier soorten ijskoffie die bij de meeste populaire barista’s tot ver in de wintermaanden te vinden zijn, namelijk:

  • Iced Coffee
  • Iced Americano (lijkt sterk op Iced Coffee maar met andere verhouding espresso en water)
  • Iced Latte
  • Cold Brew

Vooral in de grote steden zijn deze varianten vandaag de dag ook in de wintermaanden verkrijgbaar. Volgens diverse kenners heeft dit onder andere te maken met de impact van influencers als Kylie Jenner en Emma Chamberlain die hun voorliefde voor ijskoffie, ook in de winter, niet onder stoelen of banken schuiven.

Vooral cold brew, de sterkste variant ijskoffie, is in Nederland aan een ware opmars bezig, met als tegenhanger iced latte, een juist zachte variant waar ook melk aan wordt toegevoegd. Hoe worden deze twee soorten ijskoffie eigenlijk gemaakt?

Dit is waarom cold brew zo lekker puur smaakt

Een zware nacht gehad? Dan is er geen betere manier om jezelf weer scherp te krijgen door een cold brew te drinken. Cold brew koffie is een methode om koffie te zetten waarbij grove koffiedrab gedurende langere tijd, meestal 12-24 uur, in koud water wordt geweekt. Het resultaat is een koffie die minder zuur is en een zachtere, minder bittere smaak heeft dan traditionele heet gezette koffie. Sommige mensen vinden ook dat cold brew koffie een natuurlijk zoetere smaak heeft, vanwege de lagere zuurgraad. Omdat de koffie zonder warmte wordt gezet, wordt hij vaak gekoeld of met ijs geserveerd. Vaker wel dan niet zit er meer cafeïne in cold brew dan een normale bak koffie. In de praktijk kan dit sterk per bereiding verschillen. 

Feitje: Wist je dat je met een volautomatische koffiemachine horeca ook tal van soorten koffie kunt bereiden, waaronder een latte? IJsklontjes erbij en je bent klaar!

Iced latte? Dit is waar een iced latte precies uit bestaat

Een iced latte is een ijskoffie gemaakt met espresso, gestoomde melk en ijs. Je kunt een iced latte prima vergelijken met een gewone latte, maar dan geserveerd met ijs in plaats van warm. De iced latte is zo geliefd omdat het een combinatie heeft van zachte en romige melk, zoete en rijke espresso, en een verfrissend koele temperatuur. De combinatie van smaken en texturen zorgt voor een smaakvol drankje. 

Is het eigenlijk wel nodig om ijs(blokjes) aan ijskoffie toe te voegen?

Op diverse fora, waaronder Reddit, zijn een aantal barista’s van mening dat het niet in de wintermaanden altijd nodig is om ijsblokjes aan ijskoffie toe te voegen. Dit omdat een koude bereiding in combinatie met koud weer al voor een gekoeld resultaat zorgt. Echter kan het wel helpen om de drank koud te houden om zo langer de smaak te behouden. 

Ook voegen sommige mensen liever ijsblokjes toe aan ijskoffie om de smaak te verdunnen, terwijl anderen misschien liever melk of room toevoegen. Uiteindelijk is de beslissing om ijsblokjes aan ijskoffie toe te voegen een kwestie van persoonlijke voorkeur. Gelukkig kan je dan ook altijd je plaatselijke koffiebar vragen om een ijskoffie precies te bereiden op de manier die jij het lekkerst vindt!

Waar wil je over lezen?

Koffie tips