Italiaanse koffie? Dit zijn de 5 lekkerste Italiaanse koffies van 2023

Bijgewerkt op 09 jun 2023

Italiaanse koffie, er zijn veel bekende koffiemerken waarbij de term onderdeel is van de marketing. Maar wat is Italiaanse koffie nu eigenlijk? Het is duidelijk dat de espresso, cappuccino en latte zijn oorsprong kennen uit het land. Maar wanneer iemand zegt ‘ik ben gek op een Italiaanse espresso’, wat bedoelt die hier nu eigenlijk mee? 

Bekijk onze testresultaten met de lekkerste koffiebonen uit 2023.


1. De beste Dark roast (Italiaanse espresso)

De Illy Intenso is donker gebrand en perfect voor iedereen die van een intense en sterke bak koffie houdt. 5 sterren uit 9 beoordelingen.

 • Donker gebrand
 • 100% arabica
 • Cacao & karamel smaken
 • Volle smaken
 • Pittige & sterke koffie
 • Geschikt voor espresso

2. De beste keus voor filterkoffie

Voor wie van een sterkte bak filterkoffie houdt is er de Lavazza Crema e Gusto voor slechts 3,25 euro voor 250 gram. 5 sterren uit 10 reviews.

 • Voorgemalen koffie
 • Intens van smaak
 • Melange: Arabica & Robusta
 • Medium/ donker gebrand
 • Indonesië, India, Zuid-Amerika
 • Geschikt voor filterkoffie

3. De beste cafeïnevrije Italiaanse koffie

De filterkoffie van Aberdeen Queen is voor iedereen die van een sterke & pittige bak koffie houdt, maar de caffeine inname wil beperken.

 • Brazilië, Indonesië, Peru & Colombia
 • Intens van smaak
 • Melange
 • Donker gebrand
 • Bittere, maar volle smaak
 • Perfect voor volautomaat

4. De eerlijkste Italiaanse koffie

Wordt jij niet wakker zonder een intense en pittige kop koffie? Dan is de Cento% Fairtrade koffie iets voor jou. 5 sterren uit 14 reviews!

 • Melange uit Zuid-Amerika
 • 100% arabica
 • Mooie cremelaag
 • Donker gebrand
 • Pittige smaken
 • Geschikt voor een volautomaat

5. Het beste Italiaanse koffiemerk

Lavazza is wat ons betreft het beste Italiaanse koffiemerk. Wij waren met name te spreken over de deze melange dankzij de cremalaag.

 • Geschikt voor volautomaten
 • 60% arabica
 • 40% robusta
 • Cremelaag
 • Pittige smaken

Hoe het allemaal begon: koffie zetten op zijn Italiaans

Hoewel de koffieplant in een tropisch klimaat groeit, heeft Italië de juiste bereidingsmethoden uitgevonden om het beste uit de koffieboon te halen. Koffie is onderdeel van de cultuur in Italië, dat jaarlijks meer dan 8 miljoen zakken koffie importeert. Thuis wordt koffie voornamelijk met de bekende mokkapot geserveerd en in restaurants, cafes en bars vind je de professionele espressomachine. 

In 1683 werd de eerste koffiebar in Venetië geopend. De leden van de kerk noemde het drankje destijds ‘de drank des duivels’. Echter vond Paus Clemens VIII het drankje zo lekker dat hij het een schande vond dat alleen ongelovigen dit drankje konden drinken. Vanaf dat moment werd koffie over het schiereiland verspreid en werd het geserveerd in elegante winkels, cafés en restaurants. Het drankje werd al snel een ritueel onder kunstenaars, politici en schrijvers. 

Uitvinding van de espressomachine

‘Espresso’ betekent ‘ter plaatse bereid’. De espresso methode werd ontwikkeld om de bereidingstijd van koffie te versnellen. In 1855 werd het eerste prototype van de espressomachine gepresenteerd in Frankrijk. In 1901 werd de eerste stoom-bediende espresso machine geïntroduceerd door Luigi Bezzera, het merk dat vandaag de dag nog steeds koffiemachines en andere koffie apparatuur verkoopt. Sindsdien is de evolutie van de espressomachines niet meer te stuiten en streven verschillende Italiaanse bedrijven naar de perfecte espresso.

Het Italiaanse mokkapotje

In 1933 werd het eerste mokkapotje ontwikkeld door Alfonso Bialetti, het koffiemerk dat tot vandaag de dag nog steeds mokkapotjes op de markt brengt. Destijds waren de mokkapotjes gemaakt van vier aluminium elementen. Vandaag de dag zijn de mokkapotjes gemaakt van staal, maar de werking is nog steeds hetzelfde gebleven. Zowel de mokkapot als de espressomachine hebben de manier waarop we vandaag de dag koffie drinken gerevolutioneerd. 

Italiaanse koffie vandaag de dag

Koffie is nog steeds onderdeel van de Italiaanse cultuur. Zo drink je een espresso staand naast de bar en is een cappuccino alleen bedoeld voor in de middag. De Italiaanse koffie kaart is inmiddels uitgebreid met veel keuze:

 • Espresso: 30 ml geconcentreerde koffie.
 • Caffe macchiato: een espresso met een paar scheutjes melk.
 • Latte Macchiato: een glas met hete melk waar een espresso aan toegevoegd wordt.
 • Decaf: hetzelfde als een pizza zonder kaas en tomaat. Bestaat dus niet in Italië. 
 • Caffe doppio: dubbele espresso met tweemaal zoveel water.
 • Caffè con panna: espresso met slagroom.
 • Caffe crema: espresso met vers gemalen en licht gebrande koffie en 145 ml water.
 • Cappuccino: een derde espresso, een derde melk en een derde melkschuim. 

Italiaanse koffiebonen: wat kenmerkt Italiaanse koffie nu eigenlijk?

Uiteraard groeit er geen koffie in Italië. Italiaanse koffiebonen zijn bekend geworden om de authentieke wijze waarop deze gebrand worden in Italië. De brandgraad in Italië is doorgaans donker, wat de espresso een krachtige en bittere smaak geeft. Vaak wordt er een melange gebruikt met een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. 

De wereld heeft niet stilgestaan. Vandaag de dag worden andere smaken gewaardeerd, namelijk een lichte of medium branding. Bij een lichte of medium branding blijven de smaken namelijk intact en proef je niet alleen bittere smaken, maar ook fruitige en zachte smaken. 

Toch hebben de Italianen ook niet stilgezeten. Bij vele koffiebars wordt de medium brandgraad omarmt en zien we andere varianten op de klassieke Italiaanse espresso zoals we deze in het buitenland kennen. 

Bekijk onze selectie met de beste espresso bonen.

Italiaanse koffiemerken

Er zijn veel Italiaanse koffiemerken die al jarenlang bestaan en domineren in de koffieproductie wereldwijd. Deze merken profiteren van het sterke imago dat Italiaanse koffie tot vandaag de dag heeft. Hieronder bespreken we de meest bekende Italiaanse koffiemerken.

Bekijk ons overzicht met alle koffiebonen merken.

Lavazza koffie

Lavazza is een van de bekendste en grootste koffiemerken ter wereld. Voor de echte Italiaanse koffie zit je met Lavazza koffie wel goed. De oprichter, Luigi Lavazza, opende zijn eerste winkel in Turijn, Italië in 1895. Naast de productie van koffiebonen verkoopt Lavazza ook koffiemachines voor thuisgebruik en de horeca. Lavazza koffiebonen koop je in de supermarkt of online.

Segafredo koffie

Een ander Italiaans koffiemerk dat veel bekendheid geniet is Segafredo. Net als Lavazza is dit een van de grootste koffieproducent ter wereld. Naast koffiebonen verhandeld Segafredo eveneens gemalen koffie, capsules, koffiepads en thee. 

Illy koffie

Iedereen kent Illy koffie wel. Drink je een bakje koffie in een koffiebar of in een restaurant dan is de kans groot dat deze met Illy koffiebonen gemaakt is. Naast Lavazza en Segafredo is Illy koffie een van de grootste koffieproducent ter wereld. Het Italiaanse koffiemerk is niet alleen groot geworden met de verkoop van koffie, maar ook met die van koffiemachines, koffiecupmachines. Het bedrijf heeft meerdere franchise vestigingen in Nederland en wereldwijd. 

Pellini Caffè koffiebonen

Als een Italiaanse koffieliefhebber moet je de bonen van Pellini caffe eens geprobeerd hebben. Het koffiemerk verkoopt koffiebonen, gemalen koffie, capsules voor nespresso en Dolce gusto apparaten en koffiepads. Het koffiemerk verkoopt zowel arabica koffiebonen als melanges met een combinatie van arabica en robusta bonen. 

Italiaans koffiezetapparaat

Wil je thuis graag op Italiaanse wijze koffiezetten? Met een Italiaanse koffiezetapparaat wordt vaak een moka pot bedoeld of een pistonmachine. Een mokkapotje is goedkoop in aanschaf, de bereiding is simpel en je hebt alleen een gaspitje nodig. Met een mokkapotje kom je dicht in de buurt van een espresso.

Wil je een echte espresso zetten, dan heb je wel een pistonmachine nodig. Deze worden te koop aangeboden voor thuis en horeca gebruik. Met een pistonmachine voor thuis kun je hele goede espresso’s en cappuccino’s zetten. Bij een pistonmachine voer je alle handelingen zelf uit, dus kan er redelijk wat tijd gaan zitten in het koffie zetten. Dit maakt een Italiaans koffiezetapparaat niet voor iedereen geschikt. 

Italiaanse espresso kopjes

Italiaanse espresso kopjes is een leuk koffie cadeau voor iedere koffieliefhebber. Een traditioneel Italiaans espresso kopje heeft een formaat van 60 ml en is vaak gemaakt van porselein.

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te beoordelen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.


Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen van bezoekers die het even niet meer weten. Hieronder vind je de antwoorden op onze vragen:

Wat is echte Italiaanse koffie?

Italiaanse koffie bestaat eigenlijk niet; het is meer een marketingterm. Een Italiaanse espresso bestaat uit een melange van arabica en robusta bonen; met een stevige en bittere afdronk. De bonen worden in Italië vaak donker gebrand.

Wat zijn bekende Italiaanse koffiemerken?

Er zijn veel Italiaanse koffiemerken die al jarenlang bestaan en domineren in de koffieproductie wereldwijd zoals Lavazza, Illy, Segafredo én Pellini Caffè.

Wat zijn de beste Italiaanse koffiebonen?

Jaarlijks test ik verschillende soorten Italiaanse koffiemerken. Bezoek onze site voor mijn TOP-5 met de beste Italiaanse koffiebonen.

Op zoek naar?

Overige testen 2023

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. Bekijk de resultaten van onze beoordelen en ontdek welke het beste bij jou past.

TOP-5 Arabica bonen

Testresultaten 2023

Met 100% arabica koffiebonen proef je fruitige smaken en bevat de koffieboon meer antioxidanten.

TOP-5 Decafé bonen

Testresultaten 2023

Met cafeïnevrije koffiebonen is de cafeïne uit de bonen verwijderd. Perfect als je jouw inname wilt verminderen.

TOP-5 Espresso bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar espresso koffiebonen voor een volautomaat of pistonmachine? Deze TOP-5 helpt jou op weg.

TOP-5 Filterkoffie

Testresultaten 2023

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden? Deze TOP-5 met de beste filterkoffie helpt je op weg.

TOP-5 Fairtrade bonen

Testresultaten 2023

Eerlijke koffie kopen? Bekijk onze TOP-5 met de lekkerste Fairtrade koffiebonen.

TOP-5 Gemalen koffie

Testresultaten 2023

Filter-koffiezetapparaat? Bekijk onze TOp-5 met de lekkerste voorgemalen koffie.

TOP-10: alle soorten bonen

Testresultaten 2023

Op zoek naar de lekkerste koffiebonen? Bekijk dan onze TOP-10 met verschillende soorten koffiebonen en laat je verassen.