Bekende naam in de koffiewereld: Wie is James Hoffmann?

Koffie tips
Bijgewerkt op 27 jun 2023

Een review van een vintage espresso apparaat die heet water door de filters met versgemalen koffie stuwen om zo de beste espresso te maken, hoe je oude koffiepads kunt hergebruiken op een milieuvriendelijke manier en hoe je de beste koffiemachine koopt voor onder de vijftig euro, het kanaal van barista James Hoffman heeft al bijna 1,8 miljoen views en dit is waarom jij er ook eens een kijkje moet nemen…

Wie is James Hoffmann

De 44-jarige James Hoffmann is een beroemdheid in de koffiewereld. Je zou hem kunnen kennen van zijn rol als auteur, expert en ondernemer in de koffiewereld, maar hij werd vooral bekend toen hij het World Barista kampioenschap won in 2007. Sindsdien heeft hij drie boeken uitgegeven en heeft hij een groot aantal volgers op YouTube. Ook heeft hij een aantal eigen bedrijven.

Hoe het allemaal begon

James Hoffmann begon zo rond de eeuwwisseling in de koffie-industrie te werken. Hij werkte voor het koffiemerk Gaggia en verkocht daarvoor espresso apparaten. Al snel had men door dat hij niet alleen verstand had van het verkopen van apparaten, maar dat hij ook wel een lekker bakkie koffie kon zetten. Hij werd al snel gevraagd om in een eetprogramma op te komen treden. 

Vergeet niet onze review van de Gaggia Classic Pro te lezen.

Het begin van de kampioenschappen

De Barista kampioenschappen in het Verenigd Koninkrijk in 2005 was de eerste keer dat Hoffmann zijn kunsten op de proef stelde in een competitie en een jaar later, in 2006, won hij die Britse kampioenschappen en werd hij daarmee gekwalificeerd voor de wereldwijde koffiezetcompetitie. In 2007 won hij zowel de competitie als beste barista in het VK en op de wereldkampioenschappen in Tokyo.

Het drankje dat hem de overwinning bracht

De winst in die wereldkampioenschappen koffiezetten won James Hoffmann vooral omdat hij een speciaal drankje wist te maken die de smaken koffie, tabak en amandelen met elkaar liet vermengen. Een Britse krant noemde Hoffmann met zijn interessante koffiesmaak wel de ‘Godfather van de Londense koffierevolutie”.

Een echte koffie ondernemer

Sinds zijn zoete overwinning in Tokyo in 2007 brak hij daadwerkelijk door met zijn koffiekunsten en nu, bijna twee decennia later is James Hoffmann een van de meest succesvolle mensen in de koffie-industrie. Hij richtte samen met een investeerder een Londense koffieketen en branderij op onder de naam Square Mile Coffee Roasters. Misschien heb je zijn bestsellerboeken ‘The World Atlas of Coffee’ of ‘How to Make the Best Coffee at Home’ weleens gelezen. 

Neem een kijkje op zijn YouTube kanaal

Succesvol is James Hoffmann dus ook op YouTube met al bijna 232 miljoen weergaven. Het zijn de praktische, goed te begrijpen en vaak vernieuwende video’s die mensen het gevoel geven dat de koffieondernemer hen begrijpt. Iemand die zo succesvol is en toch een video maakt met tips over de beste apparaten voor onder de vijftig euro staat toch echt met beide benen op de grond. Dat is dan ook wat de kerntaak en de kracht is van het koffie-imperium van James Hoffmann – de klant een lekker bakje troost voorschotelen.

Waar wil je over lezen?

Koffie tips