Jura D4 vs D6: wat zijn de verschillen?

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Je staat op het punt om een nieuwe Jura koffiemachine te kopen en je ogen zijn gevallen op de Jura D4 of D6, maar al gauw kom je erachter dat deze koffiezetapparaten wel heel veel op elkaar lijken. Dat is ook niet zo heel gek, want de Jura D4 en Jura D6 zijn broertjes en komen uit dezelfde productlijn. Maar wat zijn nu precies de verschillen en welke van de twee past beter bij je?

Het uiterlijk

Zoals je waarschijnlijk zelf al geconcludeerd zijn er kleine verschillen in het uiterlijk tussen de Jura D4 en de Jura D6. Qua afmetingen zijn deze twee koffiemachines exact hetzelfde; ook hebben beide apparaten een waterreservoir van 2,0 liter.

  • Jura D4: de behuizing is zwart met een chrome afwerking.
  • Jura D6: de behuizing is zwart met platina / wit gouden strepen

Met de Jura D6 zet je een cappuccino

Waar de Jura D4 alleen zwarte koffie zet (doppio, dubbele Espresso, espresso, lungo, ristretto) heb je met de Jura D6 keuze uit 4 koffiespecialiteiten waaronder een cappuccino. Als je graag een cappuccino drinkt dan is de Jura D6 dus de juiste keuze.

De bediening

Er zijn kleine verschillen in de bediening van de Jura D4 en de Jura D6. Zo bedien je de Jura D4 met één draaiknop en touchknoppen. De Jura D6 heeft twee draaiknoppen, maar ook draaiknoppen. Ook heeft de Jura D6 een display, iets wat de Jura D4 niet heeft.

Gemalen koffie?

De Jura D6 heeft een vakje voor gemalen koffie, terwijl de Jura D4 dit niet heeft. Dit is handig wanneer je af en toe van koffie wilt verwisselen of in de avond bijvoorbeeld decafe koffie drinkt. Het vakje voor de gemalen koffie bevindt zich aan de bovenkant van het apparaat.

Vaatwasmachinebestendige onderdelen

Waar je bij de Jura D6 de meeste onderdelen zoals een deksel bonenreservoir, koffie-uitloop, lekbak, opvangrooster en waterreservoir in de vaatwasser kan zetten, dien je deze bij de Jura D4 onder de kraan af te spoelen. Dit vind ik best vreemd en weet ook niet of de productinformatie op Coolblue helemaal klopt. Bekijk hier de gehele productvergelijking op Coolblue.

Temperatuur aanpassen?

Zowel bij de Jura D4 als de Jura D6 is het niet mogelijk om de temperatuur van de koffie aan te passen, ondanks dat op veel websites anders vermeld wordt. Dit is best vervelend als je van hete koffie houdt, want de default instellingen hadden volgens velen best wat heter gemogen.

Conclusie: is Jura D4 of D6 beter?

Qua prestaties zijn beide koffiezetapparaten exact hetzelfde. De vraag is of de extra functionaliteiten (cappuccino met één druk op de knop, een display en een vakje voor gemalen koffie) voor jou het prijsverschil waard is. De Jura D6 is zo’n 100 – 200 euro duurder*.

*prijzen willen nog wel eens wijzigen.

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen