Jura koffiemachine onderhoud: hoe onderhoud je een Jura koffiezetapparaat?

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 07 sep 2023

Je hebt flink wat geld neergelegd voor je nieuwe Jura aanwinst, maar wilt hier natuurlijk wel zo lang mogelijk plezier aan beleven. Dit doe je door jouw Jura koffiemachine zo goed mogelijk te onderhouden. Dit is belangrijk, omdat je de koffiemachine dagelijks gebruikt en er dus veel koffie- en melkresten achter kunnen blijven. Goed onderhoud is niet alleen belangrijk voor de levensduur van het koffiezetapparaat, maar ook voor hygiëne.

3 Stappen Jura Onderhoud

Jura koffiemachines zijn voorzien van slimme onderhoudsprogramma’s die het onderhoud en reinigen van het apparaat uit handen nemen. Vaak krijg je een melding wanneer de zetgroep gereinigd moet worden of wanneer je moet ontkalken.

 1. Zetgroep reinigen » maandelijks
 2. Melksysteem » dagelijks
 3. Ontkalken » afhankelijk van gebruik waterfilter

1. Zetgroep reinigen: hoe doe je dat?

De zetgroep is het belangrijkste onderdeel van een Jura koffiemachine. Hier komt het water samen met de gemalen koffie en vind de extractie plaats. Er blijven hier veel koffieresten hangen, vandaar dat een goede schoonmaakbeurt belangrijk is.

Bij een Jura koffiezetapparaat zit de zetgroep vast in het apparaat. Na 180 bereidingen vraagt het apparaat om het reinigingsprogramma te starten. Dit neemt zo’n 20 minuten in beslag. Het wordt aanbevolen om reinigingstabletten van Jura te gebruiken.

 1. Leeg alle containers (lekbakje, container voor koffiedik)
 2. Plaats een opvangbak van minstens 500 ml onder de koffietuit en onder het melksysteem.
 3. Voeg het reinigingstablet toe in het vakje voor de gemalen koffie
 4. De machine geeft aan wanneer deze klaar is.

2. Melksysteem reinigen: hoe doe je dat?

Na het zetten van een cappuccino of een melkspecialiteit spoelt de machine de melkleidingen kort door met water; dit gebeurd automatisch. Melkresten koeken snel aan en bacteriën zijn er gek op.

Vandaar dat het belangrijk is om het melksysteem goed schoon te houden middels een dagelijkse reinigingsbeurt. Hiervoor gebruik je een Jura’s Melksysteem Reiniger. Het reinigingsprogramma voor de melkleidingen neemt zo’n 2 minuten in beslag.

 1. Selecteer het reinigingsprogramma voor het melksysteem
 2. Vul de Jura opvangbak tot aan de rand met water en voeg een scheutje van Jura’s Melksysteem reiniger toe. Plaats deze onder het melksysteem.
 3. Koppel het tuitje van het melksysteem aan de opvangbak van Jura.
 4. Start het reinigingsprogramma

3. Ontkalken: hoe doe je dat?

Maak je gebruik van de meegeleverde Claris waterfilter dan hoef je niet te ontkalken. De Jura waterfilters zijn best duur. Maak je geen gebruik van een waterfilter dan geeft het apparaat een melding wanneer het ontkalkingsprogramma gestart moet worden. Hoe vaak je moet ontkalken hangt af van de waterhardheid in jouw regio én het aantal bereidingen.

Voor het ontkalkingsprogramma heb je 3 ontkalkingstabletten nodig en een opvangbak van 500 ml. Het ontkalkingsprogramma neemt zo’n 45 minuten in beslag.

 1. Leeg alle containers (lekbakje, container voor koffiedik)
 2. Vul het waterreservoir met water en voeg 3 ontkalkingstabletten toe. Laat deze eerst oplossen.
 3. Plaats een opvangbak onder de koffietuit en onder het melksysteem.
 4. Maak het waterreservoir na afloop goed schoon, zodat er geen ontkalkingsmiddel achter blijft.

Onderhoudsbeurt Jura servicecenter

Het wordt aanbevolen om een Jura koffiemachine eens in de 2 – 3 jaar bij een Jura servicecenter langs te brengen voor een grote onderhoudsbeurt. De zetgroep zit namelijk vast in het apparaat, waardoor je deze door een specialist moet laten schoonmaken.

Uiteraard zitten hier kosten aan verbonden; hoe hoog deze kosten precies zijn kan ik je helaas niet vertellen. Vaak ben je extra kosten kwijt aan onderdelen die aan vervanging toe zijn.

Wat doen ze bij een onderhoudsbeurt?

 • Zetgroep wordt schoongemaakt of vervangen (indien nodig)
 • De pakkingen / O-ringen worden vervangen
 • De molen wordt gereinigd en gecontroleerd op slijtage
 • Leidingen reinigen / vervangen
 • Melksysteem reinigen en controleren

Conclusie: Jura koffiemachine eenvoudig in onderhoud?

Een koffiezetapparaat met bonen is niet 100% onderhoudsvrij, net als alle andere keukenapparaten. Goed onderhoud is belangrijk en het is belangrijk dat je dit regelmatig en consequent blijft uitvoeren. Blijf je het apparaat goed onderhouden dan wordt je beloond met een lange levensduur – iets waar Jura bekend om staat.

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen