Koffie leren drinken, hoe leer je koffie drinken?

Gezondheid
Bijgewerkt op 21 feb 2024

Wil je koffie leren drinken, maar ben je misschien geschrokken van je eerste slok? Werd je verrast door een zure en bittere smaak? Of ben je al bekend met koffie en vind je het tijd dat je kinderen of die thee drinkende vriendin of vriend er kennis mee maakt? Wat ook de reden is dat je dit blog leest, je zult er veel van opsteken.

Zwarte koffie leren drinken

Allereerst: als we het hebben over koffie leren drinken, dan hebben we het over zwarte koffie leren drinken. Daar hebben we twee goede redenen voor:

  • Ten eerste proef je alleen echte koffie als je hem zwart drinkt. Door melk, suiker, siroop of andere goedjes toe te voegen kun je koffie altijd wel zo aanpassen dat je hem direct lekker vindt. Maar of je dan ook echt koffie proeft?
  • Te tweede is zwarte koffie gezond, in tegenstelling door al die toevoegingen, die ervoor zorgen dat je koffie teveel suiker of vet bevat en dus niet meer gezond is. En dat terwijl gefilterde zwarte koffie het risico op hartkwalen, beroertes en diabetes verkleint.

We gaan dus stap voor stap toewerken naar het moment dat je zwarte koffie lekker vindt.

Wennen aan de smaak van koffie

Als je direct begint met het drinken van zwarte koffie, zonder melk en suiker, dan is de kans groot dat je die koffie maar vies vindt. En daardoor bestaat ook de kans dat je je poging om koffie te leren drinken direct en definitief staakt. Begin dus niet al te heftig.

hoe koffie leren drinken (5)

Neem eens een slokje van iemand die cappuccino drinkt, of een andere koffie met melk of melkschuim. Of van iemand die koffie met suiker drinkt. Wat je ook kunt doen? Gebak of ijs met koffiesmaak eten. Ook daardoor raak je gewend aan de smaak, zonder dat die vanaf de eerste hap overheerst.

Wil je je kinderen laten wennen aan koffie, laat ze dan gerust af en toe een slokje proeven, ook al; zijn ze er eigenlijk nog te jong voor. Vanaf hun veertiende zijn kinderen oud genoeg om dagelijks een kopje koffie te drinken. Lees hier waarom.

Overstappen naar zwarte koffie

Op een gegeven moment zul je toch over willen stappen op zwarte koffie. Om toe te werken naar dat moment kunt je de hoeveelheid melk, suiker, siroop et cetera langzaam afbouwen. Op die manier zul je geleidelijk steeds meer de pure smaak van koffie gaan proeven en zul je dus geleidelijk wennen aan de smaak.

zwarte koffie (2)

Een tip bij het afbouwen is, om de koffie te drinken als ijskoffie. IJskoude dranken verliezen namelijk de scherpe kantjes van hun smaak. Net als bij de warme drankjes kun je beginnen met ijs-cappuccino en geleidelijk toewerken naar een ijs-espresso.

Koude, zwarte koffie drinken is ook dé manier om alle smaaknuances te ontdekken die een goed kop koffie bevat. Je zult er snel genoeg achter komen dat er veel meer te beleven valt dan een zuurtje in het begin en een bittertje als nasmaak. Als je niet oppast wordt koffie drinken een echte hobby en zul je steeds meer soorten en brandingen gaan proberen. Bekijk de vele tips de we delen op het gebied van de beleving van koffie op onze facebook-pagina. Veel koffieplezier!

Waar wil je over lezen?

Gezondheid