Koffie leren drinken, hoe doe je dat?

Geen categorie
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Nederland is een echt koffieland. Het was dan ook een Nederlander (Pieter van der Broecke) die koffie introduceerde in Europa. Nog steeds drinken we hier veel meer koffie dan de inwoners van de ons omringende landen. Duitsers en Belgen verbruiken per hoofd van de bevolking ongeveer vijf kilo gemalen koffie per jaar. Bij ons is dat bijna zeven kilo. Maar al zijn we dus echte koffiedrinkers, we hebben er allemaal aan moeten wennen. Koffie moet je leren drinken. Hoe je dat kunt doen, leggen we hier uit.

Bitter op de tong

Wie herinnert zich niet zijn of haar eerste slokje koffie. Ongetwijfeld zal het wat bitter hebben gesmaakt, een smaak waar je echt aan moet wennen. Ben je eraan toe om je te voegen bij het legioen Nederlandse koffiedrinkers, dan hebben wij een paar tips om koffie te leren drinken:

  • Begin met een milde variant. Ga niet meteen voor een espresso of zwarte koffie, maar kies voor koffie met melk. Een latte of cappuccino smaken veel zachter en geven je de kans om langzaam aan de smaak van koffie te wennen.
  • Neem een glas water bij je koffie. Met een slokje water kun je de smaak van de koffie wegspoelen, zodat die niet te lang in je mond blijft hangen.
  • Eet chocolade bij je koffie. Chocolade en koffie zijn smaken die perfect bij elkaar passen en de chocolade verzacht opnieuw de smaak van de koffie.
  • Begin in een koffiebar. Daar kun je allerlei soorten proeven, zonder dat je direct een grote hoeveelheid hoeft in te slaan. Bovendien kan een goede barista je adviseren en suggesties doen.
  • Gebruik goede koffie. Als je er aan toe bent om zelf koffie te gaan zetten, kies dan voor kwaliteit. Je kunt koffie in allerlei variaties en kwaliteiten krijgen. Pads, cups, gemalen, hele bonen, noem maar op. De beste koffie zet je volgens ons van vers gemalen bonen.
  • Koop een goede koffiemachine. Of je nu kiest voor het gemak van cups of pads, voor het authentieke gevoel van filterkoffie of voor versgemalen uit een koffieautomaat: kies altijd voor kwaliteit als je een koffiemachine koopt. Bedenk dat uiteindelijk de prijs per kopje hoofdzakelijk wordt bepaald door de aanschafprijs van cups, pads of bonen.

Neem de tijd om te wennen

Ondanks al deze tips kan het zo zijn dat je ook na een paar keer proberen nog niet begrijpt waarom iedereen in Nederland zo verzot is op dat hete bakje troost. Geen nood! Gun jezelf de tijd om te wennen aan de smaak, dan komt dat moment vanzelf. Koffie leren drinken is gewoon een kwestie van geduld.

Waar wil je over lezen?

Geen categorie