Koffie na het eten, ongezond of niet?

Gezondheid
Bijgewerkt op 21 feb 2024

Waarschijnlijk ken je als koffiedrinker het gevoel wel: je hebt zojuist heerlijk gegeten en nu snak je naar een lekkere kop koffie. Maar dan herinner je je plotseling dat artikel, waarin koffie drinken na het eten sterk afgeraden wordt. Vervolgens begint de tweestrijd: wie zal er winnen, de koffieliefhebber of de gezondheidsfreak? In dit artikel zetten we de feiten én de fabels over koffie na het eten op een rij, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Is koffie gezond?

Laten we om te beginnen eens kijken of koffie überhaupt gezond of ongezond is. Koffie staat op de schijf van vijf van het voedingscentrum voor een gezond voedingspatroon. Het gaat dan wel om gefilterde koffie zonder suiker. Ongefilterde koffie bevat teveel van het stofje cafestol, dat slecht is voor je cholesterol, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte vergroot.

koffie gezondheid vanaf welke leeftijd koffie

Twee tot vier koppen gefilterde koffie per dag verkleinen daarentegen juist de kans op een hartaanval of beroerte met 10 procent. Dat suiker niet gezond is weten we allemaal wel. Bij een gevarieerd dieet krijgen we voldoende suikers op een natuurlijke manier binnen, waardoor iedere vorm van toegevoegde suiker overbodig en zelfs ongezond is.

En dan is er nog de cafeïne. Die kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden geeft cafeïne je extra energie en verhoogt het je concentratie. Teveel cafeïne bezorgt je daarentegen hoofdpijn en slapeloze nachten. 1

Waarom snakken we naar koffie na de maaltijd?

Twee tot vier koppen koffie per dag is dus gezond. Maar wanneer nemen we die? De meeste mensen hebben vaste momenten op de dag, waarop hun lichaam schreeuwt om cafeïne. Een van die momenten is waarschijnlijk ’s avonds na het avondeten. Er zijn verschillende redenen waarom we na het eten graag een kop koffie pakken:

  • Het sociale aspect. Koffie als toetje na het toetje, nog even gezellig natafelen. Voor rokers het moment dat er een sigaartje opgestoken kan worden, voor drinkers het sein om een borreltje in te schenken voor bij de koffie.
  • Voor de smaak. Het bittere van de koffie vormt een goede tegenhanger van het vaak zoete nagerecht.
  • Tegen de after-dinner-dip. Dit is de belangrijkste reden waarom veel mensen na het eten snakken naar koffie. Je lichaam wil zich richten op de spijsvertering en probeert daarom alle overige activiteiten op een laag pitje te zetten. Daardoor voel je jezelf slaperig of lusteloos, de after-dinner-dip. De cafeïne in de koffie houdt je levendig en wakker.

Allemaal goede redenen om een kop koffie na het eten te pakken, zou je zeggen. Maar waarom raden sommige mensen dat dan toch af?

Wat gebeurt er als je koffie drinkt na het eten?

Volgens sommige mensen veroorzaakt koffie drinken na het eten indigestie, maagpijn of zelfs hartkloppingen. Inderdaad zijn dat verschijnselen die optreden na het eten, maar dat gebeurt ook bij mensen die geen koffie drinken na de maaltijd.

Wetenschappelijk bewijs dat koffie hierbij een rol speelt is er dan ook niet. Veel waarschijnlijker is het, dat de oorzaak ligt in vette of pittige gerechten die genuttigd werden. Het nuttigen van koffie zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder stijgt na het eten. Tenminste, als je zwarte koffie of espresso drinkt. Koffie met melk en suiker heeft eerder het tegenovergestelde effect.

Ook helpt koffie bij de vertering van vetten en zorgt het ervoor dat je spijsvertering soepeler verloopt. Het is dus helemaal niet zo gek om een kopje koffie te drinken als je na het eten nog van plan bent om iets te doen. Toch is er ook een ‘maar’ aan dit verhaal. 2

Koffie in de avond: tot hoe laat kun je nog koffie drinken?

Van de cafeïne in je koffie krijg je een flinke boost. Het verschilt van persoon tot persoon, maar die cafeïne werkt best een tijdje door. Bij sommige mensen duurt het wel zeven uur tot het effect verdwenen is. Voor die mensen is het niet handig om na het avondeten nog koffie te drinken. Als ze op tijd willen slapen, tenminste. Anderen verwerken cafeïne een stuk sneller, soms zelfs in een uur of drie. Voor hen vormt een kopje koffie na het eten geen enkel probleem. Gelukkig val ik in die laatste categorie, en jij?

Concluderend kun je stellen, dat vier of vijf koppen koffie per dag geen problemen zal opleveren voor de meeste mensen. Ook een kopje koffie na het eten moet kunnen, sterker nog: veel mensen zal het deugd doen. Rest ons alleen nog te benadrukken dat voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en voor kinderen andere richtlijnen gelden.

Food & pairing

Houd je van zowel eten als koffie drinken? Dan spreekt onze sectie “Food & Pairing” van onze Italiaanse chef Raffaele Raga je vast aan!

  1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspxNevo[]
  2. https://www.bhnf.nl/waarom-drinken-mensen-koffie-na-het-eten/[]

Waar wil je over lezen?

Gezondheid