Koffie oorsprong: waar komt koffie oorspronkelijk vandaan?

Koffie origines
Bijgewerkt op 11 apr 2023

Koffie is een van ’s werelds meest populaire dranken en wordt dagelijks door miljoenen mensen over de hele wereld gedronken. Het is een drank die wordt gemaakt van de gemalen zaden van de koffieplant en die wordt gebrouwen met heet water. De geschiedenis van koffie gaat terug tot het oude Ethiopië en de koffieplant groeit vandaag de dag nog steeds in grote delen van Afrika en andere delen van de wereld. In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong van koffie en de geschiedenis van de drank.

De ontdekking van koffie

Volgens de legende ontdekte een Ethiopische herder genaamd Kaldi in de negende eeuw de stimulerende eigenschappen van koffie. Hij merkte op dat zijn geiten na het eten van de bessen van een bepaalde struik erg opgewonden werden en de hele nacht actief bleven. Kaldi besloot zelf de bessen te proeven en merkte al snel de opwekkende werking op. Het nieuws over de ontdekking van deze nieuwe en opwekkende plant verspreidde zich snel en koffie werd een gewilde drank in de Arabische wereld.

Koffieplant uit Ethiopië

De oorsprong van de koffieplant wordt gesitueerd in het gebied dat vandaag de dag bekendstaat als Ethiopië. Hier groeiden wilde koffieplanten in de bergen, vooral in de regio Kaffa, waar de naam koffie vandaan komt. De koffieplant groeide ook in andere delen van Oost-Afrika, zoals Sudan en Kenia, en verspreidde zich vervolgens naar andere delen van de wereld. Eerst werd de koffieplant als medicijn ingezet, maar vanaf de tiende of elfde eeuw werd het ook als drank genuttigd in de Arabische wereld. Hier werden koffiehuizen in de grote steden geopend.

Koffie bereikt Venetië

Kooplieden brachten de eerste zakken koffie naar West-Europa in de zeventiende eeuw. Het zwarte goud bereikte Venetië, waar het in verschillende koffiehuizen geschonken werd en groeide in populariteit. Sommige mensen vonden het een bittere en slechte uitvinden, maar ze waren in de minderheid. Koffiehuizen werden populair in Venetië en deze traditie verspreidde zich snel naar andere steden, waaronder Londen en Parijs.

Verspreiding van koffie in de wereld

Na Venetië volgden er koffiehuizen in de grote steden in Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Nederland in de zeventiende eeuw. Het eerste koffiehuis in Nederland opende in 1663 haar deuren in Amsterdam en een jaar later volgde een tweede koffiehuis in Nederland. In Engeland groeide de vraag naar koffie een stuk sneller en waren er in de zeventiende eeuw al een stuk of 300 koffiehuizen. Koffie werd ook geïntroduceerd in Amerika, waar het in de zeventiende eeuw populair werd. De koffiecultuur verspreidde zich snel over de hele wereld en de productie van koffie werd een belangrijke industrie. Tegenwoordig is koffie een van de meest verhandelde grondstoffen.

Waar groeien koffieplanten?

Tegenwoordig wordt koffie in meer dan vijftig landen verbouwd, met name in tropische en subtropische regio’s. De grootste producenten van koffie zijn Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië. De productie van koffie is van groot economisch belang voor deze landen en de koffie-industrie biedt werk aan miljoenen mensen. De koffieplant groeit het beste in gebieden met een gematigd klimaat en veel regenval. De planten groeien het beste op hoogtes tussen de 600 en 1800 meter boven zeeniveau en hebben veel schaduw nodig. Koffieplantages worden meestal gevonden in bergachtige gebieden.

De twee soorten koffieplanten

Er zijn twee belangrijke soorten koffieplanten: Arabica en Robusta. Arabica groeit hoger in de bergen, vaak op een hoogte van zo’n 1500 meter, terwijl Robusta ook op lagere hoogte kan groeien. Arabica wordt beschouwd als de koffie van hogere kwaliteit en is daarmee het populairst, maar is ook gevoeliger voor ziekten en heeft meer zorg nodig. Het hogere cafeïnegehalte zit in Robusta, wat het geschikt maakt voor instant koffie. Je kunt koffie van een van beide soorten koffieplanten kopen, maar er zijn ook melanges beschikbaar waarin de twee gemengd worden.

Hoe wordt koffie gemaakt?

Het maken van koffie is een uitgebreid proces dat zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. Het begint met het plukken van de koffiebessen, wat meestal met de hand gedaan wordt. De buitenste laag van de bessen wordt verwijderd, waardoor de koffieboon onthuld wordt. De bonen moeten gewassen en gedroogd worden voordat ze gebrand kunnen worden. Dit proces is van groot belang, omdat het branden de smaak en het aroma van de koffie bepalen. Er zijn drie soorten branding: light roast, medium roast en dark roast. Hoe hoger de branding, hoe voller en krachtiger de smaak van de koffie is.

Ontwikkeling van koffie door de jaren heen

Tegenwoordig is koffie een van de meest populaire dranken ter wereld en wordt het dagelijks gedronken door miljoenen mensen. Het wordt geserveerd in koffiehuizen, restaurants en thuis, en er zijn talloze manieren om koffie te bereiden, zoals filterkoffie, espresso, cappuccino en latte. Deze variaties zijn in de loop van de jaren ontwikkeld, bijvoorbeeld door melk of andere ingrediënten toe te voegen. Koffie is ook een belangrijk ingrediënt in de voedingsmiddelenindustrie en wordt gebruikt in producten zoals ijs, chocolade en gebak.

Waar wil je over lezen?

Koffie origines