Koffie drinken op een lege maag: kan het kwaad?

Koffie tips
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Echte koffiedrinkers zweren erbij: je dag kan pas beginnen na je eerste kop koffie. Maar wanneer pak je die? Voor of na het ontbijt? En kan het kwaad om koffie te drinken op een lege maag? In dit blog beantwoorden we die laatste vraag.

De voor- en nadelen van koffie

Allereerst, het drinken van koffie heeft voor- en nadelen. Cafeïne kan je stemming, je concentratievermogen en je sportprestaties verbeteren (het staat niet voor niets op de dopinglijst). Het stimuleert ook gewichtsverlies. Medisch gezien beschermt het tegen ziektes als diabetes type 2, alzheimer en hartkwalen. Anderzijds stimuleert cafeïne de aanmaak van maagzuur, wat kan leiden tot kwalen als brandend maagzuur en maagzweren. Ook stimuleert koffie de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon regelt onder meer de spijsvertering, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Teveel cortisol in je lijf kan leiden tot gewichtstoename, stemmingswisselingen, hoge bloeddruk en vermoeidheid. Ook vermindert het de werking van insuline bij suikerpatiënten.

Maakt het uit of je eerst wat eet of niet?

De vraag is, of het voor het optreden van deze bijwerkingen uitmaakt of je koffie drinkt op de nuchtere maag of nadat je wat gegeten hebt. Daar is veel onderzoek naar gedaan, maar er zijn eigenlijk nauwelijks aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat het verschil maakt of je koffie drinkt met een lege maag of niet. Sommigen stellen dat ’s morgens koffie drinken niet goed is, omdat dan je natuurlijke cortisolspiegel het hoogst is en er dus teveel van dat hormoon aangemaakt zou worden. Wetenschappelijk bewijs voor die stelling ontbreekt echter en bovendien is de stijging, zeker bij regelmatige koffiedrinkers, slechts tijdelijk. Wel is het zo, dat je niet teveel koffie moet drinken. Gemiddeld kun je stellen dat een gezond persoon niet meer dan vier of vijf kopjes koffie per dag zou moeten drinken. Ook is het niet goed om koffie te drinken vlak voordat je gaat slapen. De werking van cafeïne kan tot wel zeven uur aanhouden, waardoor te laat aan de koffie gaan zorgt voor een slechtere nachtrust.

Conclusie: koffie op de nuchtere maag kan best

We kunnen dus concluderen dat je best koffie kunt drinken zonder dat je van tevoren gegeten hebt. Het effect kan natuurlijk wel van persoon tot persoon verschillen. Ervaar je nadelige gevolgen van koffie drinken op de nuchtere maag, dan moet je dat niet doen. pak dan eerst een boterham voordat je gaat genieten van je eerste kop. Let wel op, hoeveel koffie je per dag drinkt. Hoeveel verantwoord is verschilt ook van persoon tot persoon. Normaal gesproken zijn vijf of zes kopjes geen probleem, maar zwangere vrouwen bijvoorbeeld zouden het bij één of twee kopjes per dag moeten houden

Waar wil je over lezen?

Koffie tips