Koffie smaakt bitter. Wat nu?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Overextractie van de koffie

Bij overextractie is de koffie te lang in aanraking geweest met het water, wat resulteert in een bittere smaak. Bij een bittere smaak ligt het vaak aan overextractie, wat weer verschilende oorzaken kan hebben.

Koffiebonen te fijn gemalen

Het kan zijn dat de koffiebonen te fijn gemalen zijn waardoor het teveel weerstand geeft en de extractie dus langer duurt. Bij een volautomaat koffiemachine zet je de maalgraad vaak op de fijnste stand, terwijl je bij een goede koffiemolen de fijnste stand vaak “te fijn” is. Probeer eens verschillende maalstanden om te kijken of de bittere smaak door een te fijne maalgraad komt.

Water is te heet

De ideale temperatuur van het water ligt tussen de 90 en 96 graden. Is het water warmer dan 96 graden dan onttrekt het voornamelijk de bittere smaken. 

Extractie is te lang

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden dan is de kans groot dat de koffie te lang in aanraking is geweest met het water, wat in bittere smaken resulteert. 

Te donker gebrande koffiebonen

Wanneer koffiebonen te lang in de koffiebrander hebben gelegen, kan dit resulteren in bittere of “verbrande” smaken. Koffiebonen moeten bruin van kleur zijn en niet zwart. Wanneer koffiebonen zwart van kleur zijn, weet je dat ze te lang in de brander hebben gezeten. 

Te hard aangedrukt met de tamper

Maak je gebruik van een pistonmachine? Dan is de kans groot dat je de gemalen koffiebonen te hard hebt aangedrukt. Hierdoor duurt het langer voordat het water door de gemalen koffiebonen loopt, wat resulteert in overextractie. 

Wat je kunt doen om een bittere smaak te voorkomen

In de meeste gevallen ligt het aan de maling van de koffiebonen. Probeer daarom eens verschillende maalstanden om te achterhalen of het hier aan ligt. Als het niet aan de maling ligt kan het zijn dat de koffiebonen te donker gebrand zijn of kan het zo zijn dat het water te heet is. In dit geval is het een goed idee om de temperatuur van het water aan te passen.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen