Koffie smaakt zuur: wat nu?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 07 jul 2023

Zure koffie smaakt… zuur. En dat is niet lekker. In dit artikel heb ik een aantal oorzaken voor je opgesomd. Zodra je de oorzaak hebt gevonden, kun je van zure koffie weer lekkere koffie maken!

Onderextractie

De gemalen koffie is simpelweg te kort in aanraking geweest met heet water of het water was niet heet genoeg waardoor het weinig tot geen smaken uit de koffie kan onttrekken. Dit resulteert in een slappe en vaak zure koffie. Je kunt het vaak direct aan de kleur zien: die heel licht en een beetje gelig is. 

Koffiebonen te grof gemalen

Bij een espressomachine of een volautomatische espressomachine is de kans groot dat de koffiebonen te grof gemalen zijn. Wij raden dus aan om de ingebouwde koffiemaler op de fijnste stand te zetten. Zo geeft de gemalen koffie meer weerstand tegen het water, wat resulteert in een langere extractie.

Water niet heet genoeg

Om alle smaken uit een koffieboon te onttrekken heb je heet water nodig. Hoe kouder het water, hoe langer de extractie moet duren. De ideale temperatuur ligt tussen de 90 en 96 graden. Heb je de bonenmaler op de fijnste stand gelegd? Kijk dan of de temperatuur van het water warm genoeg is. 

Gemalen koffie niet-gelijkmatig aangedrukt 

Bij een pistonmachine druk je de gemalen koffie handmatig met de tamper aan. Het kan voorkomen – zeker wanneer je weinig ervaring hebt – dat je de gemalen koffie aan de ene kant harder aandrukt dan aan de andere kant. Dit resulteert in een niet-gelijkmatige extractie, wat ook in zure smaken kan resulteren. 

Licht Gebrande koffiebonen

Licht Gebrande koffiebonen zijn helemaal in tegenwoordig, maar als je koffiebonen te licht brand heeft de koffieboon te weinig tijd gehad om een smaakprofiel te ontwikkelen. Je moet het zo zien: hoe korter de koffieboon in de brander ligt, des te meer zure smaken. Hoe langer de koffieboon in de brander ligt, des te meer bittere smaken. 

Oude koffiebonen

Koffiebonen verliezen direct na het branden smaak. Dit proces gaat heel langzaam bij hele koffiebonen, maar bij gemalen koffiebonen gaat dit heel snel. De boon breekt zichzelf langzaam af zoals eigenlijk alles in de natuur. Oude koffiebonen smaken zuur wanneer de suikers zijn afgebroken. Het beste koop je vers gebrande koffiebonen en consumeer je deze binnen 8 – 12 weken na de branddatum. 

Zure koffie: dit kun je eraan doen!

Wanneer de koffie zuur smaakt, kijk je als eerst naar de brandgraad van de koffiebonen en de versheid. Zijn het oude koffiebonen of zijn ze heel licht gebrand? Dan is het beter om nieuwe koffiebonen te kopen. Maar het kan ook aan de instellingen van jouw koffiezetapparaat liggen of hoe je de gemalen koffie hebt aangestampt. Maak je de koffiebonen zelf? Vergeet dan niet om naar de beste koffiemolens te kijken.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen