Koffie verkeerd: wat is het en hoe maak je het

info
Bijgewerkt op 27 jun 2023

De meeste kopjes koffie bestaat uit veel zwarte koffie met een beetje melk. Bij de koffie verkeerd gaat dat eigenlijk andersom – het is niet zozeer koffie met melk, maar eigenlijk een soort melk met koffie. Omdat de verhoudingen dus verkeerd zijn, noemt men dit in Nederland ‘koffie verkeerd’. Het Franse ‘café au lait’ is misschien internationaal gezien de drank die er het beste mee te vergelijken valt.

De officiële verhoudingen

Traditioneel gezien is het de bedoeling dat de verhoudingen tussen melk en koffie ongeveer fiftyfifty zijn. Steeds vaker zul je echter zien dat er ongeveer twee keer zo veel melk in mag dan koffie. Zorg ook dat de melk warm is zodat de koffie niet te koud wordt. Uiteraard zal een koffie verkeerd een stuk lichter zijn dan andere koffiedrankjes. 

Met deze volautomatische koffiezetapparaten maak je een koffie verkeerd: 

Koffie verkeerd en cappuccino – wat is het verschil?

Men vraagt vaak wat het verschil is tussen een cappuccino en de typisch Nederlandse koffie verkeerd. Hoewel er in elk café en restaurant weer andere standaarden gelden, zit het verschil hem vooral in de basis van de zwarte koffie. Bij een cappuccino gebruikt men voornamelijk de espresso als basis waar melk aan wordt toegevoegd, terwijl de basis van koffie verkeerd ‘gewoon’ zwarte koffie is. De verhoudingen met melk-koffie hoeven niet ver uit elkaar te liggen, maar omdat er dus een sterkere basis wordt gebruikt bij een cappuccino, is die wat sterker en donkerder van kleur.

Koffie verkeerd en latte macchiato – wat is het verschil?

Veel mensen denken ook dat koffie verkeerd eigenlijk hetzelfde is als latte macchiato, maar dat is toch echt niet zo. Net als bij een cappuccino wordt bij een latte macchiato ook gebruikgemaakt van een espresso als basis. Die espresso wordt bij de latte macchiato over de melk gegoten. Bij een koffie verkeerd is de basis zoals we al zeiden ‘gewone’ zwarte koffie.

Waar wil je over lezen?

info