Koffie zetten: 8 manieren om koffie te zetten

Zetmethodes
Bijgewerkt op 11 apr 2023

Wie aan koffie zetten denkt, denkt al gauw aan een volautomatische koffiemachine of een ouderwets filter-koffiezetapparaat. Maar er zijn talloze andere, goedkopere, manieren om koffie te zetten. In dit artikel maken wij een opsomming met automatische en handmatige zetmethoden.

We bespreken de volgende zetmethoden:

  1. Espressomachine
  2. Volautomatische koffiemachine
  3. Koffiecupmachine
  4. Senseo apparaat
  5. Filter-koffiezetapparaat
  6. French press
  7. Filter slow-coffee
  8. Klassieke handmatige espressomachine

#1 Een espressomachine

Of je het nu hebt over een professionele espressomachine in een café of een barista koffiemachine voor thuis: ze werken allemaal nagenoeg hetzelfde. Bij een handmatige espressomachine dien je de koffiebonen eerst te malen. Dit doe je met een koffiemolen. Je kunt natuurlijk ook gewoon gemalen koffie kopen, maar daar zet je niet de lekkerste koffie mee.

Je vult de filterhouder met fijngemalen koffie die je vervolgens in de machine draait. Je drukt op het knopje en de machine doet de rest. Drink je graag een cappuccino of een latte? Dan maak je gebruik van het handmatige stoompijpje. 

De voordelenDe nadelen
Je zet er de beste espresso’s meeVaardigheden zijn vereist
Je maakt er het beste melkschuim meeJe dient een koffiemolen te kopen
De machines gaan (vaak) langer meeHet is relatief veel werk
Het is leuker! Niet handig voor verjaardagen
Onderhoud is simpel

#2 volautomatische koffiemachine

De meeste Nederlanders genieten dagelijks van de gemakken van een volautomatische koffiemachines. Het grote voordeel: met één druk op de knop zet je een espresso of cappuccino. Er bestaan simpele (en goedkopere) volautomaten die alleen zwarte koffie zetten, maar ook uitgebreidere apparaten met vele mogelijkheden. 

Het voordeel van volautomatische koffiemachine, ook wel een koffiemachine met bonen genoemd, is dat je altijd van versgemalen koffie geniet. Ook stel je de smaak van de koffie in naar je eigen voorkeuren. Zo kun je de sterkte, volume en temperatuur aanpassen. Bij luxere modellen kun je ook de dikte en temperatuur van het melkschuim instellen.

De voordelenDe nadelen
GebruiksgemakAardig aan de prijs
Veel keuzeRedelijk veel onderhoud
Koffie van versgemalen bonenVele onderdelen (kan veel kapot aan gaan)
Apparaten zien er strak uitNiet handig voor verjaardagen
Je dient vele onderhoudsproducten aan te schaffen

#3 Koffiecupmachines (Nespresso & Dolce gusto)

Een andere populaire zetmethode is de capsulesystemen van Nespresso en Dolce Gusto, waarvoor je tegenwoordig ook (goedkopere) cups van derden kunt gebruiken. Het grote voordeel van deze machines is dat het koffiezetten enorm eenvoudig is en dat je hier weinig tijd en moeite aan kwijt bent. De machines zijn snel opgewarmd en je zet er binnen 30 seconden een bakje koffie mee.

Ook zijn de apparaten relatief goedkoop in aanschaf. Wil je een apparaat met meerdere mogelijkheden (zoals het zetten van een cappuccino) dan ben je wel iets meer geld kwijt. 

De voordelenDe nadelen
Efficiënt en snel koffie zettenDuur koffie zetten
Vele smakenVeel afval
Weinig tijd kwijt aan onderhoudNiet handig voor verjaardagen
Simpele machines (kan weinig kapot aan gaan)

#4 Senseo koffie

Tot slot heb je de Senseo koffie, een concept van Philips dat eigenlijk alleen in Nederland een succes was. Zou dit door de goedkope prijs voor zowel de machine als de Senseo pads zijn? In vergelijking met koffiecupmachines zet je goedkoop koffie, maar de smaak is wel iets minder dan de Originele Nespresso of Dolce Gusto capsules. 

De voordelenDe nadelen
Efficiënt en snel koffie zettenWeinig mogelijkheden
Goedkoop koffie zettenSmaak van koffie is OKE
Weinig tijd kwijt aan onderhoudNiet handig voor verjaardagen
Simpele machines (kan weinig kapot aan gaan)

#5 Filter-koffiezetapparaten

Lekker ouderwets koffie zetten doe je met een filter-koffiezetapparaat. Het grote voordeel van een filterkoffiezetapparaat is de smaak, de hoeveelheid koffie die je ermee kan zetten en hoe goedkoop je eigenlijk uit bent in vergelijking met andere automatische zetmethoden. Een filter-koffiezetapparaat koop je al vanaf een aantal tientjes en je kunt er eigenlijk alle soorten koffie mee zetten. 

De meeste apparaten zijn simpel en hebben geen koffiemolen, waardoor je al gauw uitkomt bij voorgemalen koffie. Dit komt de smaak van de koffie niet ten goede. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook filter-koffiezetapparaten met een geïntegreerde koffiemolen op de markt zoals de Philips Grind & Brew

De voordelenDe nadelen
Efficiënt en snel koffie zettenWeinig mogelijkheden
Goedkoop koffie zettenVaak geen versgemalen koffie
Weinig tijd kwijt aan onderhoudJe dient papieren filters te kopen 
Simpele machines (kan weinig kapot aan gaan)
Veel koffie in één keer (ideaal voor verjaardagen)

Heb je ook moeite met het vinden van de juiste verhouding tussen koffie en water? Lees meer over de juiste verhouding voor filterkoffie.

Als het goed is hebben we dan alle automatische zetmethoden gehad. Dan gaan we over naar de handmatige zetmethoden. 

#6 French press

Eén van de eenvoudigste manieren om koffie te zetten blijft toch wel met een french press, ook wel een cafetière genoemd. French press koffie heeft een unieke smaak en je kunt het kleine “apparaatje” eigenlijk overal mee naartoe nemen. Door de simpelheid blijft de french press, net als andere handmatige zetmethoden, erg betaalbaar. Zo koop je al een goede french press vanaf 20 – 30 euro en je kunt er jarenlang mee doen (mits je deze niet kapot laat vallen, aangezien veel cafetières gemaak zijn van glas). 

Om koffie te zetten met een french press heb je gemalen koffie nodig en een waterkoker. Je laat de koffie en water zo’n 3 – 4 minuten staan en je koffie is klaar om te serveren. Heb je meerdere personen uit het huishouden die ook graag koffie drinken? Koop dan een grotere french press. 

De voordelenDe nadelen
Relatief snel koffie zettenWeinig mogelijkheden
Goedkoop koffie zettenIets meer moeite
Geen onderhoudSoms komt residu mee (bij te fijngemalen koffie)
Lekkere koffie
Geen elektriciteit nodig

Onlangs hebben wij een TOP-10 uitgebracht met onze favoriete cafetières.

#7 Filter slow-coffee

In de koffiewereld wordt vaak de term “Hario V60” gebruikt, maar eigenlijk is het niets minder als een trechter waar je een filter in plaatst. Je giet het water met een waterketel in de filter met de gemalen koffie. Hario is een Japans merk dat de V60 uitgevonden heeft. Wat maakt de V60 dan zo speciaal? Dit zijn de ribbels aan de zijkant die ervoor zorgen dat het water geleidelijk naar het midden loopt, wat een gelijkmatige extractie mogelijk maakt.

Het grote voordeel van filter slow-coffee is de smaken die je ermee uit de koffie haalt. Deze zijn heel zuiver, waarmee de authentieke smaken van de koffiebonen naar voren komen. Vaak wordt bij filter slow-coffee voor een lichtere branding gekozen, waardoor de bonen nog beter tot hun recht komen. De koffie lijkt dan wel op thee en niet iedereen kan dit waarderen. Als je het goed wilt doen heb je wel een weegschaal en koffiemolen nodig

De originele Hario V60 is relatief duur in vergelijking met andere modellen, maar dan weet je wel zeker dat je kwaliteit in huis haalt.

De voordelenDe nadelen
Goedkoop koffie zettenJe moet de schenktechniek leren
Heerlijk smaakprofielIets meer moeite
Geen elektriciteit nodigJe dient papieren filters te kopen

#8 Klassieke handmatige espressomachines

Wist je dat je een espresso zonder het gebruik van elektriciteit kunt zetten? Dit doe je namelijk met een handmatige hendelmachine. Het is niets nieuws, ze bestaan namelijk al heel lang. Het voordeel is dat je zonder het gebruik van elektriciteit cafe-waardige espresso’s kunt zetten. Ik heb een dergelijke machine zelf nog nooit gebruikt, maar dit staat zeker op mijn verlanglijstje.

De voordelenDe nadelen
Goedkoop koffie zettenHet vereist wat inspanning
Heerlijke espresso’sWeinig mogelijkheden
Geen elektriciteit nodig
Stijlvolle apparaten

Overige methoden

Tot slot wil ik graag nog zetmethoden noemen, die voor de gemiddelde koffiedrinker als minder praktische worden ervaren. Denk aan een Chemex, Kalita of een Aeropress. Deze methoden zijn vooral bekend bij de echte koffie guru’s. Interessant om een keer te proberen of om in het weekend mee te experimenteren, maar ik zou ze niet aanraden voor dagelijks gebruik.

Waar wil je over lezen?

Zetmethodes